raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 09.09.2022. (Informer)
Švajcarci ne idu u zatvor ako im je u stanovima više od 19 stepeni
09.09.2022.    Marija Vučić    Foto: PxHere, CC
Tekstovi o krizi energenata u Evropi su redovni u domaćim medijima koji, često sarkastično, pišu o radikalnim merama za uštedu energije poput navodnih saveta građanima da se ne kupaju. Ovoga puta tvrde da će građani Švajcarske ići „tri godine na robiju“ ukoliko zagrevaju stanove iznad 19 stepeni. Između ostalih takve tvrdnje ovih dana imaju Informer, Srbija Danas, Sputnik, Večernje novosti, Srpski telegraf, a Alo dodatno citira i Putina da će se Evropljani „smrznuti kao vučji rep“ kad im Rusi „zavrnu“ gas. Međutim, iz švajcarskog Ministarstva ekonomije za Raskrikavanje kažu da te tvrdnje nisu tačne, da nikakve mere štednje nisu na snazi i da Švajcarskoj trenutno ne manjka energenata.
Domaći tabloidi, tradicionalno naklonjeni Rusiji, nastoje da mere štednje energenata u Evropi predstave na senzacionalistički način. Raskrikavanje je između ostalog nedavno zabeležilo netačne tvrdnje o tome da će Francuzi morati da se tuširaju jednom nedeljno.

Sada je na redu Švajcarska. Informer piše da će ići u zatvor svako ko zagreje stan na više od 19 stepeni, navodeći da je reč o „ludilu“.
   
Slično navodi i Alo - da su u pitanju „očajničke mere“ i da će Švajcarci kažnjavati ljude i novčano i zatvorskim kaznama. Ove tvrdnje našle su se i na portalu Sputnika, Srbije Danas, Nulte tačke, Republike (portal Srpskog telegrafa), Večernjih novosti, kao i portala Bizlife.rs i Espreso.

Svi oni se pozivaju na tvrdnje švajcarskog portala Blick, koji je interpretirao zakonsku regulativu u vezi sa gasom koja, kako tvrde, predviđa novčane i zatvorske kazne za njeno kršenje.

Međutim, iz švajcarskog Ministarstva ekonomije za Raskrikavanje kažu da je ovaj tekst Blicka potpuno pogrešno shvaćen i prenet od strane medija, te da tvrdnje nisu tačne.

„Trenutno nema nedostatka struje ili prirodnog gasa u Švajcarskoj, stoga nema ni restrikcija ili zabrana upotrebe energenata koje bi se mogle prekršiti“, ističu iz ove institucije.

Ono što se trenutno ipak dešava, prema njihovom objašnjenju, jeste priprema kriznog plana u slučaju ozbiljnog nedostatka energenata, odnosno mere koje bi se preduzele kada bi došlo do velike nestašice. Konsultacije o nacrtu ove uredbe u vezi sa eventualnim ozbiljnim nedostacima gasa su, kako kažu, u toku.

Iz ministarstva ističu da će se tek predvideti mere uštede u kriznoj situaciji, kao i kaznene mere, u okviru Zakona o nacionalnom ekonomskom snabdevanju. Ipak, i kada bi došlo do kažnjavanja, ono svakako ne bi podrazumevalo zatvorske kazne, tvrde iz Ministarstva.

„Sve moguće kazne ne bi bile veće od uobičajenih administrativnih kazni. U svakom slučaju, važno je da stroge provere nisu ni izvodljive ni poželjne. Mi u Švajcarskoj verujemo da se ljudi pridržavaju zakona“, kažu iz Ministarstva.

Ažurirano 12. maja 2023. godine. Portal Espreso je 10. aprila 2023. godine uputio mejl redakciji Raskrikavanja o tome da su naslov i delovi teksta ispravljeni. Stari tekst je bio naslovljen sa „DRAKONSKE KAZNE USLED RASTUĆE ENEGETSKE KRIZE U EVROPI: Prekršioce mera štednje čeka i ZATVOR?“, a novi nosi naslov „ISPRAVKA: Švajcarci ne idu u zatvor ako im temperatura u stanu bude više od 19 stepeni“. U tekstu su se izvinili čitaocima jer su preneli dezinformaciju.
  Manipulisanje činjenicama
Evropska komisija ne traži od građana da isključe klime i ne voze automobile
U senzacionalističkom naslovu, današnji Informer piše da Evropska komisija u panici oko ekonomske...
  Dezinformacija
Nije istina da većina zaposlenih u Srbiji radi za manje od 250 evra
Poslednjih dana Tviterom kruži viralna objava u kojoj se između ostalog konstatuje da više od 60 ...
  Lažna vest
Ponovna zloupotreba mutnog snimka kako bi se demantovao masakr u Buči
Godinu i po dana od masakra u ukrajinskom gradu Buči, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Alo
 Sputnik
 Srbija Danas
 Nulta tačka
 Republika
 Večernje novosti
 Bizlife
 Espreso
Gas
Evropa
Rusija
Tabloidi
Kriza
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: