raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Raskrinkano
  Lažna vest
RTL zavidno izveštava o sporazumu Srbije i EU o litijumu? Samo u montiranim video-snimcima!

Portal Informer je dva dana zaredom objavio tekstove koji govore o hvalospevima sa hrvatske televizije RTL o iskopavanju litijuma u Srbiji. Ti hvalospevi međutim postoje samo u manipulativno isečenim video-snimcima koji su prvi put objavljeni na prorežimskom X profilu „Detektor laži”. U oba snimka isečena je svaka reč sa hrvatske televizije koja govori o negativnim stranama iskopavanja litijuma.

24.07.2024.
  Lažna vest
Video iz 2000-ih se zloupotrebljava za tvrdnje da je Kamala Haris radila kao „poslovna pratnja”

Mogućnost da trenutna potpredsednica SAD-a, Kamala Haris, bude kandidatkinja Demokratske stranke na američkim predsedničkim izborima u novembru izazvala je lavinu dezinformacija o njoj. Tako se ovih dana dele tvrdnje da je Haris svoju karijeru započela kao „starleta” i to na žurkama kontroverznog američkog repera Šona Kombsa, uz video koji to navodno dokazuje. Video je, međutim, nastao prilikom jednog dobrotvornog događaja i na njemu se Kamala Haris ne pojavljuje sa Kombsom, već sa sa svojim tadašnjim partnerom i njegovom ćerkom.

24.07.2024.
  Dezinformacija
Fijat grande panda nije prvi na Balkanu – Grci proizvodili električni automobil pre pet decenija

Nakon jučerašnjeg predstavljanja električnog automobila „fijat grande panda” u Kragujevcu, najavljeno je da će proizvodnja ovog modela početi za dva meseca u tom gradu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom svečanosti izjavio da je Srbija jedina zemlja „u ovom delu Balkana” koja proizvodi električne automobile. Nekoliko domaćih i regionalnih medija nakon toga je izvestilo da će „fijat grande panda” biti prvi električni automobil proizveden na Balkanu. Međutim, već tokom sedamdesetih godina 20. veka u Grčkoj se proizvodio električni automobil „enfild 8000”. Fabriku za električne automobile na Balkanu ima i Hrvatska.

23.07.2024.
  Dezinformacija
Bil Gejts stoji iza EntoMilk-a - „mleka od buba”? Netačno

Američki milijarder i osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, česta je meta raznih teorija zavere, koje su uglavnom podstaknute njegovim ulaganjima u vakcine, alternativne načine ishrane, te usporavanje klimatskih promena. Domaći portali Nulta tačka i Srbin info nedavno su objavili jedan video proizvodnje mleka od larvi za ishranu ljudi uz tvrdnje da je Gejts najavio novu „mlečnu alternativu” pod nazivom „EntoMilk”. Video je star skoro šest godina i reč je o proizvodu kompanije koja više nije aktivna i koja nema veze sa Bil Gejtsom.

23.07.2024.
  Neutemeljeno
Srpski telegraf označio Kurtija kao krivca za napad kod Loznice

Preksinoć je u Loznici ubijen jedаn policajac, dok je drugi teško rаnjen prilikom kontrole vozilа nа punktu u Lipničkom Šoru. Prvobitno se sumnjalo da je počinilac Artan Hajrizi, ali se ispostavilo da je verovatno došlo do zloupotrebe identiteta i da je osumnjičen njegov brat Faton Hajrizi, odbegli zatvorenik sa Kosova. Na današnjoj naslovnoj strani tabloid Srpski telegraf, bez dokaza, optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je poslao „teroristu u Srbiju kako bi napravio haos”. Napadač je u međuvremenu ubijen u oružanom sukobu sa policijom.

19.07.2024.
  Lažna vest
Ne, ovo nije atentator na Trampa nego „šaljivdžija” sa Tvitera

Nakon što je svet obišla vest da je 20-godišnji Tomas Metju Kruks pucao na Donalda Trampa u subotu tokom predizbornog govora u Pensilvaniji, tviteraš iz SAD pod nadimkom „jewgazing” postavio je nekoliko svojih fotografija i snimak u kome tvrdi da je on atentator. Ubrzo se, međutim, očito pokajao zbog svog „genijalnog” pokušaja humora, naveo da je reč o šali i obrisao postove, ali kasno: brojni mediji širom sveta su bez provere počeli da objavljuju da je on Kruks. To su uradili i mediji u Srbiji, pa se i danas, gotovo dva dana od pokušaja likvidacije, na najuticajnijim portalima i novinama nalazi lice pogrešnog čoveka.

15.07.2024.
  Manipulisanje činjenicama
Tabloidi u Srbiji govor Denisa Bećirovića tumače kao „poziv u lov na Srbe”

Govor predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u Potočarima, na komemoraciji povodom 29 godina od genocida u Srebrenici izazvao je oštre reakcije u domaćim medijima. Bećirović je kritikovao vlasti Srbije i Republike Srpske, tvrdeći da postoje određene sličnosti sa režimom iz 1992. godine i politikom koju vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj vode danas, te da se Bosna i Hercegovina mora zaštititi. Alo i Informer su ovaj Bećirovićev govor okarakterisali kao „huškanje na rat”, i „poziv u lov na Srbe”. Međutim, Bećirović nije čak ni spomenuo „Srbe” ili „srpski narod”. Šta više, napomenuo je uvažavaju Srbiju i njene građane, i da žele mir i ravnopravnost, ali tvrdi da to „ugrožava velikodržavna politika u Beogradu”.

13.07.2024.
  Lažna vest
Na zgradi Fondacije Bil i Melinda Gejts piše da je to Centar za smanjenje populacije? Netačno

Američki milijarder i osnivač Majkrsofta, Bil Gejts je posledjih godina česta inspiracija raznih teorija zavera - pripisuju mu svašta: od toga da je finansirao pojavu kovida 19 do toga da se zalaže za vakcinaciju radi depopulacije planete. Upravo se u prilog ovoj tvrdnji na društvenim mrežama i grupama ovih dana deli navodna fotografija fasade zgrade Fondacije Bil i Melinda Gejts iz Sijetla na kojoj piše da je to Centar za smanjenje ljudske populacije. Reč je međutim o foto-montaži koja je stara četiri godine.

09.07.2024.
  Greška
Prištinski teatar obmanuo medije ironičnim saopštenjem

Juče je na adrese medija stiglo saopštenje prištinskog teatra Qendra o tome da je sa Narodnim pozorištem dogovoreno održavanje „Nedelje kosovskog pozorišta u Beogradu” u novembru. Vest je tako završila na sajtovima poput N1, Novog magazina, kosovske Gazete Ekspres. Kako se ubrzo ispostavilo, saopštenje je bilo napisano ironično, a tekst je pun sumnjivih tvrdnji koje medijima nisu upalile „lampicu” - na primer, da će jedna od predstava biti bazirana na knjizi o Banjskoj, čiji je autor „Milan Radoičić”. Šta je bila ideja ovoga nije poznato, jer direktor Qendra Multimedije Jeton Neziraj nije odgovorio na pitanja Raskrikavanja.

04.07.2024.
prethodni članci  
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: