raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 27.04.2022. (Informer)
Evropska komisija ne traži od građana da isključe klime i ne voze automobile
27.04.2022.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Leman
U senzacionalističkom naslovu, današnji Informer piše da Evropska komisija u panici oko ekonomske krize poručuje ljudima - „Ne grejte se, ne vozite kola, isključite klime“. Tabloid ovaj navodni plan sarkastično naziva „genijalnim“. Međutim, činjenice kojima Informer manipuliše su drugačije - radi se o preporukama za ekonomičniju potrošnju gasa i struje, zahvaljujući kojoj bi prosečno domaćinstvo u EU moglo da uštedi 500 evra godišnje, čime bi se ujedno smanjila i zavisnost od ruskog gasa ali i efekat staklene bašte.
   

Evropska komisija i Međunarodna agencija za energetiku predložile su plan za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa i uštedu novca, čime će se, kako navode, ujedno pomoći Ukrajini ali i globalnoj ekologiji.

Plan se sastoji od nekoliko koraka „koje ljudi mogu preduzeti da smanje potrošnju energije i uštede novac, a to bi uštedelo dovoljno nafte za punjenje 120 super tankera, i dovoljno prirodnog gasa za grejanje skoro 20 miliona domova“.

Ti koraci uključuju ne totalno isključivanje grejanja ili klima, kako navodi Informer, već smanjenje njihovog korišćenja i racionalniju potrošnju, kao i rad od kuće kada je to moguće kako bi se izbeglo putovanje do posla. Umesto leta avionom na kratkim razdaljinama, savetuje se putovanje vozom, a vlade to mogu podsticati smanjivanjem cene voznih i autobuskih karata, ugrađivanjem solarnih panela i omogućavanjem ljudima da poboljšavaju kućnu izolaciju i prelaze na druga goriva.

Smanjivanje termostata za samo jedan stepen, navode iz Međunarodne agencije za energetiku, uštedelo bi oko 7 odsto energije koja se inače koristi za grejanje, dok bi povećanje temperature na klimama za jedan stepen moglo da smanji potrošnju struje do čak 10 odsto. Savetuje se i racionalnija potrošnja kada je reč o vožnji automobila. Umesto kolima, preporuka je ići pešice ili javnim prevozom kad god je to moguće, ali i raditi od kuće.

„Uz prosečno putovanje automobilom kroz EU od 15 kilometara u jednom smeru, rad od kuće tri dana nedeljno mogao bi da smanji račune za gorivo u domaćinstvu za oko 35 evra mesečno“, ističu eksperti iz ove agencije navodeći da bi i smanjenje brzine vožnje auto-putem za 10 kilometara na čas, domaćinstvu uštedelo dodatnih 60 evra godišnje.

Navodi se i da bi, prateći ove preporuke, tipično domaćinstvo EU moglo da uštedi u proseku blizu 500 evra godišnje.

„Većina domaćinstava takođe ima veće račune za struju zbog energske krize pogoršane ratom. Korišćenje manje energije nije samo trenutni način da građani EU smanje svoje račune, već i vid podrške Ukrajini smanjenjem potrebe za ruskom naftom i gasom čime se pomaže smanjenje prihode koji finansiraju invaziju“, navodi se u saopštenju EK i Međunarodne agencije za energetiku.

Ako bi svi građani EU poštovali preporuke kod kuće i na radnom mestu, ističu iz agencije, uštedelo bi se 220 miliona barela nafte godišnje i oko 17 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Sve preporuke pročitajte ovde.
   

Inače, evropska kriza oko nabavke gasa se dodatno zaoštrava poslednjih dana nakon odluke Rusije da zaustavi isporuku Bugarskoj i Poljskoj zbog neplaćanja u ruskim rubljama.

Kako je danas preneo Radio Slobodna Evropa, ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija trenutno nije u problemu i da i dalje dobijamo gas „Balkanskim tokom“ preko Bugarske u redovnim i dogovorenim količinama.

Ukoliko dođe do prekida isporuke gasa preko Bugarske, prema njenim rečima, Srbija će pokrenuti krizni plan - ili će se koristiti gas iz Banatskog Dvora koga ima za još četrdesetak dana, ili će se preći na druga goriva poput mazuta.
  Manipulisanje činjenicama
Novosti i RT Balkan „zabrinuti” za demokratiju u Ukrajini
„Kijevom od danas zvanično vlada uzurpator”, poruka je ruskih i proruskih medija širom Evrope ...
  Lažna vest
Ponovna zloupotreba mutnog snimka kako bi se demantovao masakr u Buči
Godinu i po dana od masakra u ukrajinskom gradu Buči, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
Rusija
Gas
Ukrajina
Rat
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: