raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vesti
  Vest
Okrivljeni za ubistvo Ćuruvije pravosnažno oslobođeni, ubistvo novinara ostaće nekažnjeno

Nakon 25 godina od ubistva i dve runde suđenja u proteklih devet godina, Apelacioni sud u Beogradu danas je objavio pravosnažnu oslobađajuću presudu protiv radnika Državne bezbednosti koji su bili optuženi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Time je preinačena presuda Višeg suda kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora. Ovim je stavljena tačka na postupak protiv četvorice, pa će nalogodavci i ubica novinara ostati nepoznati. Advokat porodice Ćuruvija, Slobodan Ružić, za Raskrikavanje kaže da postoji mogućnost podnošenja vanrednog pravnog leka, ali da to neće preinačiti presudu.

02.02.2024.
  Vest
„Tužni ponedeljak” ne postoji, u pitanju je marketinški trik

„Danas je najdepresivniji dan u godini” čitamo već godinama svakog trećeg ponedeljka u mesecu. Mediji širom sveta, pa i naši domaći, recikliraju ovu vest koja je ništa drugo do marketinški trik. Reč je o ideji koja je korišćena za reklamiranje jedne britanske turističke agencije još 2005. godine i već odavno je osporena jer nema naučnih dokaza da je treći ponedeljak u januaru ili bilo koji dan univerzalno depresivan.

16.01.2024.
  Vest
Ćulibrk dao ostavku u NIN-u, a redakcija kolektivni otkaz, prelaze u novi nedeljnik

Milan Ćulibrk, dosadašnji glavni i odgovorni urednik NIN-a, nakon 11 godina napušta tu funkciju, a kolektivni otkaz su dali i članovi redakcije i kolegijuma ovog nedeljnika. U šturom saopštenju se navodi da je razlog tome njihova rešenost da očuvaju profesionalni integritet - zbog čega novinarski posao nastavljaju „u novom nedeljnom listu”.

10.01.2024.
  Vest
Redakcija NIN-a prelazi u novi nedeljnik Junajted Medije, start se očekuje u februaru

Nakon informacije da je redakcija NIN-a dala kolektivni otkaz i da će rad nastaviti u novom nedeljniku, iz kompanije Junajted Media (United Media) je saopšteno da je reč o listu koji će ova medijska kompanija uskoro pokrenuti. „Cela redakcija dosadašnjeg nedeljnika NIN će tu nastaviti svoje poslovanje”, saopšteno je iz kompanije Junajted Media u čijem su vlasništvu televizija i sajt N1 i Nova S, kao i list Danas. Izvršna direktorka Junajted Medije Aleksandra Subotić za Raskrikavanje kaže da očekuje da će novi nedeljnik početi sa radom već u februaru.

10.01.2024.
  Vest
Važni medijski trenuci 2023. iz perspektive Raskrikavanja

Skoro deceniju od donošenja seta medijskih zakona, u godini za nama doneta su dva nova – Zakon o javnom informisanju i Zakon o elektronskim medijima. Najvažnija novina – Telekom može biti vlasnik medija. U prošloj godini državni Telekom kupio je i Globaltel, mobilnog operatera Željka Mitrovića, a vlasništvo se promenilo i u nedeljniku NIN. Raskrikavanje je postalo i punopravni član Evropske mreže standarda provere činjenica.

04.01.2024.
  Vest
Najčitanije na Raskrikavanju tokom 2023. godine

Nedavno održani parlamentarni izbori u Srbiji definitivno su obeležili kraj godine za nama, a najveće iznenađenje na njima je napravila lista Branimira Nestorovića koja je prešla cenzus za ulazak u Skupštinu. Tim povodom smo izdvojili pet bizarnih tvrdnji koje je ovaj potencijalni poslanik iznosio tokom proteklih godina, a taj tekst bio je jedan od najčitanijih na našem sajtu. Raskrikavanje je tokom 2023. više puta upozoravalo na sajtove za finansijske prevare na internetu na čijoj su se meti nalazili građani Srbije, a otkrili smo i ko je sve u Srbiji imao pristup ruskom propagandnom sajtu Njuzfront. U nastavku se nalazi lista najčitanijih tekstova u prošloj godini.

03.01.2024.
  Vest
Obaveštajni radovi: Naši biometrijski podaci na raspolaganju tabloidima

Zamislite da vidite svoju fotografiju iz lične karte na ekranu telefona nepoznate osobe na ulici. Upravo to se desilo nekolicini učesnika protesta na kojima se zahteva ponavljanje beogradskih izbora. Jedan od njih je Nikola Ristić, vlasnik marketinške firme, koga već drugi dan tabloidi i pojedini naprednjaci optužuju da je nasilnik, strani agent i nemački plaćenik - i to zato što sarađuje sa Dojče Vele Akademijom na projektima medijske pismenosti. Njegova biometrijska fotografija, koja se nalazi samo u bazi MUP-a, našla se ne samo u četu koji je tokom protesta čitala nepoznata žena, već i na portalu Alo-a što je, prema rečima advokata Rodoljuba Šabića, kršenje zakona. Ko je ta žena i ko je tabloidu dao Ristićevu fotografiju, trebalo bi sada da ispitaju tužilac, Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti i unutrašnja kontrola MUP-a, kaže Šabić za Raskrikavanje. „Bojim se da se to ipak neće desiti“.

20.12.2023.
  Vest
Kad vrag odnese šalu: Pet bizarnih tvrdnji potencijalnog poslanika Branimira Nestorovića

U narednom periodu će o našoj političkoj sudbini, po svemu sudeći, odlučivati i čovek koji veruje u vanzemaljce, putovanje kroz vreme i paralelne dimenzije. Lista Branimira Nestorovića je, prema dosad obrađenim rezultatima izbora, prešla cenzus za ulazak u republički i beogradski parlament u kome bi on mogao da bude i faktor u formiranju gradske vlasti. Spisak teorija zavera, lažnih vesti i paušalnih nenaučnih tvrdnji koje je ovaj pulmolog u penziji izrekao u poslednjih nekoliko godina je podugačka, pa je Raskrikavanje napravilo najuži izbor od pet bizarnih Nestorovićevih tvrdnji.

18.12.2023.
  Vest
Kampanja podmetanja i diskreditacije: Foto i video snimci obeležili izbornu trku

Izborna kampanja se najzad završila - u nedelju, 17. decembra, građani Srbije će odlučivati ko će ih predstavljati u republičkom, pokrajinskom i lokalnim parlamentima. I ovu kampanju je obeležila intenzivna diskreditacija opozicije, koja je osim tekstualnih poruka uključivala i puno video i foto materijala: od privatnog snimka Đorđa Miketića do videa u kome opozicija navodno kupuje glasove. Marketinški stručnjak Marko Živković za Raskrikavanje kaže da koliko god ti sadržaji izgledali neubedljivo, vlast je vrlo sofisticirano prilagodila svoje poruke pojedinačnim publikama.

15.12.2023.
prethodni članci  
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: