raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 14.12.2022. (Informer)
Srbija se „pripaja“ Rusiji, odlučila ruska Duma? Ne.
14.12.2022.    Marija Vučić    Foto: Wikimedia Commons/ State Duma
Da je Moskva dala zeleno svetlo za navodno ujedinjenje Srbije i Rusije, moglo se zaključiti iz naslova objavljenih na portalu Informera i nekada kredibilnog B92. Ovi mediji su netačno naveli kako se „iz Moskve čulo „da““ za ovu ideju, koja bi, kada bi bila zvanična i realna, u najmanju ruku predstavljala razlog za zabrinutost. Bar zasad reč je o interpretaciji izjave jednog ruskog poslanika koji je govorio pod kojim uslovima bi Srbija „mogla da postane deo Rusije“, ali nije u pitanju nikakva zvanična inicijativa koju je Duma podržala. I dok je B92 za ilustraciju odabrao vozilo sa znakom „Z“ koji ruska vojska koristi u ukrajinskom ratu, Informer je odlučio da tekst ilustruje romantičnije - fotografijom ruske i srpske zastave koje se zajedno vijore na vetru.
Kako i objašnjavaju u tekstovima, reč je o izjavi koju je Aleksej Čepa, poslanik i zamenik predsednika Odbora za spoljnu politiku ruske Dume, pre par dana dao moskovskom radiju Govorit Moskva. Ipak, naslovi na sajtu Informera i B92 su napisani tako da sugerišu da je reč o završenoj stvari, odnosno da je ruska Duma (skupština) donela odluku o pripajanju Srbije Rusiji.
   
   
Tekst o ovome objavile su i Večernje novosti, ali sa korektnim naslovom „Predlog Alekseja Čepe: Referendum, pa ujedinjenje Srbije i Rusije“. Ipak, ni u njihovom tekstu nema kritičkog osvrta na jednu ovakvu izjavu u kojoj se razmatra pripajanje jedne suverene države drugoj, a ilustracija za tekst je slična Informerovoj - dve zastave, jedna preko druge.

Na sajtu radija Govorit Moskva je objavljen deo Čepinog intervjua u kome on „promišlja“ mogućnost pripajanja Srbije Rusiji, a koji su domaći mediji preneli.

On je rekao da ne zna koliko je takva mogućnost realna, ali da bi u takvom slučaju odluka bila na građanima Srbije i o njoj bi moralo da se odlučuje na referendumu, kako posle niko ne bi mogao da kaže da je reč o ruskoj „okupaciji“.

Čepa je o ovome govorio u kontekstu geopolitičkih pritisaka kojima je, kako navodi, Srbija izložena zbog neuvođenja sankcija Rusiji, zbog čega smatra da bi Rusija, u krajnjem slučaju, Srbiju mogla da „pripoji“ kako bi je zaštitila.

Dodao je i da će Rusija pružiti Srbiji podršku „u svakom slučaju“ jer je u pitanju prijateljska zemlja, te da se nada da će Srbija uspeti da se „izbori sa provokacijama“.

Inače, veliki broj ruskih portala je takođe preneo ovu proizvoljnu izjavu ruskog poslanika, a mnogi od njih imaju slične netačne tvrdnje u naslovima koj sugerišu da je reč o zvaničnoj inicijativi Rusije - neki pišu da je u Dumi „počelo da se priča o pripajanju Srbije“, da je Duma „odredila uslove za pripajanje Srbije“, da je Duma „predložila“ ovu ideju, ili čak da je „usvojila“.
  Manipulisanje činjenicama
Novosti i RT Balkan „zabrinuti” za demokratiju u Ukrajini
„Kijevom od danas zvanično vlada uzurpator”, poruka je ruskih i proruskih medija širom Evrope ...
  Lažna vest
Ponovna zloupotreba mutnog snimka kako bi se demantovao masakr u Buči
Godinu i po dana od masakra u ukrajinskom gradu Buči, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 B92
Rusija
Srbija
Duma
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: