raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 14.12.2022. (Informer)
Srbija se „pripaja“ Rusiji, odlučila ruska Duma? Ne.
14.12.2022.    Marija Vučić    Foto: Wikimedia Commons/ State Duma
Da je Moskva dala zeleno svetlo za navodno ujedinjenje Srbije i Rusije, moglo se zaključiti iz naslova objavljenih na portalu Informera i nekada kredibilnog B92. Ovi mediji su netačno naveli kako se „iz Moskve čulo „da““ za ovu ideju, koja bi, kada bi bila zvanična i realna, u najmanju ruku predstavljala razlog za zabrinutost. Bar zasad reč je o interpretaciji izjave jednog ruskog poslanika koji je govorio pod kojim uslovima bi Srbija „mogla da postane deo Rusije“, ali nije u pitanju nikakva zvanična inicijativa koju je Duma podržala. I dok je B92 za ilustraciju odabrao vozilo sa znakom „Z“ koji ruska vojska koristi u ukrajinskom ratu, Informer je odlučio da tekst ilustruje romantičnije - fotografijom ruske i srpske zastave koje se zajedno vijore na vetru.
Kako i objašnjavaju u tekstovima, reč je o izjavi koju je Aleksej Čepa, poslanik i zamenik predsednika Odbora za spoljnu politiku ruske Dume, pre par dana dao moskovskom radiju Govorit Moskva. Ipak, naslovi na sajtu Informera i B92 su napisani tako da sugerišu da je reč o završenoj stvari, odnosno da je ruska Duma (skupština) donela odluku o pripajanju Srbije Rusiji.
   
   
Tekst o ovome objavile su i Večernje novosti, ali sa korektnim naslovom „Predlog Alekseja Čepe: Referendum, pa ujedinjenje Srbije i Rusije“. Ipak, ni u njihovom tekstu nema kritičkog osvrta na jednu ovakvu izjavu u kojoj se razmatra pripajanje jedne suverene države drugoj, a ilustracija za tekst je slična Informerovoj - dve zastave, jedna preko druge.

Na sajtu radija Govorit Moskva je objavljen deo Čepinog intervjua u kome on „promišlja“ mogućnost pripajanja Srbije Rusiji, a koji su domaći mediji preneli.

On je rekao da ne zna koliko je takva mogućnost realna, ali da bi u takvom slučaju odluka bila na građanima Srbije i o njoj bi moralo da se odlučuje na referendumu, kako posle niko ne bi mogao da kaže da je reč o ruskoj „okupaciji“.

Čepa je o ovome govorio u kontekstu geopolitičkih pritisaka kojima je, kako navodi, Srbija izložena zbog neuvođenja sankcija Rusiji, zbog čega smatra da bi Rusija, u krajnjem slučaju, Srbiju mogla da „pripoji“ kako bi je zaštitila.

Dodao je i da će Rusija pružiti Srbiji podršku „u svakom slučaju“ jer je u pitanju prijateljska zemlja, te da se nada da će Srbija uspeti da se „izbori sa provokacijama“.

Inače, veliki broj ruskih portala je takođe preneo ovu proizvoljnu izjavu ruskog poslanika, a mnogi od njih imaju slične netačne tvrdnje u naslovima koj sugerišu da je reč o zvaničnoj inicijativi Rusije - neki pišu da je u Dumi „počelo da se priča o pripajanju Srbije“, da je Duma „odredila uslove za pripajanje Srbije“, da je Duma „predložila“ ovu ideju, ili čak da je „usvojila“.
  Lažna vest
Ponovna zloupotreba mutnog snimka kako bi se demantovao masakr u Buči
Godinu i po dana od masakra u ukrajinskom gradu Buči, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
  Manipulisanje činjenicama
Manipulacija portala Nova: Kako izostaviti širu sliku da bi Srbija bila „opet mimo svih”
Vašington Post je objavio analizu o podelama u svetu koje su postale vidljivije od početka rata u ...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 B92
Rusija
Srbija
Duma
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: