raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 12.06.2023. (Detektor laži)
Prorežimski mediji „otkrili” da proteste organizuje opozicija
13.06.2023.    Milica Ljubičić    Foto: KRIK (šesti protest „Protiv nasilja”)
Posle više od mesec dana i šest održanih protesta „Protiv nasilja”, prorežimski mediji juče su kao ekskluzivno otkriće objavili da proteste organizuje opozicija, pokušavajući manipulativno da dokažu time da protesti nisu legitimni jer su „politički” a ne „građanski”. Ova informacija, međutim, nije nova niti je ikad bila tajna - deo opozicije je odmah nakon dva masovna ubistva početkom maja pozvao građane da izađu na proteste, saopštivši zahteve i rute kretanja, što se nastavilo i tokom narednih nedelja.
„PALO PRIZNANJE: ŠEFOVI POSLANIČKIH GRUPA OPOZICIJE ORGANIZUJU PROTEST!”, objavili su juče kao „otkriće” brojni mediji poput Informera, Republike, Večernjih novosti, ali i najstarijeg dnevnog lista na Balkanu, Politike, i to pozivajući se na prorežimski nalog „Detektor laži” na Tviteru.

Iskoristili su deo izjave poslanice Marine Lipovac Tanasković iz Narodne stranke, koja je tokom gostovanja na N1 rekla da će se šefovi poslaničkih klubova na sastancima dogovoriti šta će se dešavati na sledećim protestima.

„Marina Lipovac Tanasković iz Jeremićeve stranke, priznala je da tzv. protesti protiv nasilja nisu nikakvi građanski protesti kako tvrde, već ih direktno organizuje opozicija”, ocenili su prorežimski portali u Srbiji, predstavljajući stvar kao otkrivenu tajnu.

Međutim, nikada nije ni bilo upitno da je u ove proteste uključena opozicija. Naime, već 5. maja deo poslanika opozicionih stranaka je pozvao građane da u ponedeljak 8. maja izađu na proteste „Protiv nasilja”.

Kako navode iz Ne davimo Beograd, protest „Protiv nasilja” osim njih organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga, Pokret za preokret – Ujedinjeni. Dodaju da protest nije stranački i da su „dobrodošli svi građani i sve organizacije koje žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela”.

Ovo navodno otkriće ide u korak sa raznim pokušajima prorežimskih medija da delegitimišu proteste „Protiv nasilja”. Raskrikavanje je o metodama manipulacija kada je o protestima već pisalo u posebnom tekstu, a jedna od takvih metoda jeste insistiranje na tvrdnji da protesti nisu građanski i spontani, već su „politički”, a samim tim navodno i sporni i nelegitimni.

Pored tabloida, slično, manipulativno izveštavanje se može primetiti i u listu Politika.

Tako je, recimo, sredinom maja Politika pisala da su protest obeležile tuče i incidenti, iako je osim nekoliko sitnih incidenata šetnja protekla mirno. Tada su ocenili i da je blokiranje Gazele „svojevrsno nasilje prema sopstvenim građanima, ali i kršenje zakona”.

U pokušaju da diskredituje učesnike protesta, ovaj list je krajem maja pisao o LGBT aktivisti koji se pojavio sa suprugom i detetom.

Ništa manje pristrasni nisu bili ni nakon toga - početkom juna tvrdili su da je cilj protesta „isključivo smena Aleksandra Vučića”, sve vreme ponavljajući da protest organizuju „prozapadne stranke”, sugerišući po svemu sudeći da je reč o „stranim plaćenicima” i „domaćim izdajnicima”.

Podsećanja radi, ovaj list je od prošle godine u suvlasništvu biznismena Bobana Rajića iz Smedereva, čoveka koji je 2019. godine kupio i prorežimske Večernje novosti. Raskrkavanje je tada otkrilo da je Rajić za osnivanje svoje firme „Media 026” angažovao Igora Isailovića, advokata bliskog ministru Siniši Malom i premijerki Ani Brnabić, kako je pisao KRIK.
  Analiza
U Beogradu nemiri, RTS emituje serije i kvizove
Dok je sinoć nekoliko demonstranata lomilo stakla na zgradi Skupštine pokušavajući da uđe, a po...
  Vest
Obaveštajni radovi: Naši biometrijski podaci na raspolaganju tabloidima
Zamislite da vidite svoju fotografiju iz lične karte na ekranu telefona nepoznate osobe na ulici. U...
  Dezinformacija
Scena iz filma „Paklene ulice“ deli se kao snimak protesta u Francuskoj
Nakon što je prošle nedelje policajac u Francuskoj usmrtio mladića od 17 godina, počeli su nasil...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Republika
 Alo
 Večernje novosti
 Politika
 Srpski portal
 Vaseljenska.net
 B92
Protesti
Opozicija
Tabloidi
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: