raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 23.12.2023. (Sputnik)
Ponovna zloupotreba mutnog snimka kako bi se demantovao masakr u Buči
25.12.2023.    Stefan Kosanović    Foto: Twitter/ Ilya Novikov
Godinu i po dana od masakra u ukrajinskom gradu Buči, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov početkom decembra opet je kazao da spisak poginulih u Buči još nije objavljen, aludirajući na to da je zločin isceniran. Zbog ove izjave ovih dana portali Informer i Sputnjik recikliraju snimak koji navodno dokazuje da su mrtva tela iz Buče zapravo glumci koji se pomeraju dok su na zemlji. Međutim, u pitanju je manipulativni video-snimak koji se već godinu i po koristi kada bi se jednostrano izveštava o bučkom masakru. Na snimku se tela ne pomeraju, a pored našeg portala, ovo su dokazali i mnogi svetski portali za proveru činjenica.
Masakr u Buči je niz zločina u ukrajinskom gradu Buča koji su se desili početkom prošle godine tokom još uvek aktuelnog rusko-ukrajinskog sukoba. Prema ukrajinskim izvorima, zločine su počinili ruski vojnici tokom okupacije ovog grada. Pronađeno je više od hiljadu beživotnih tela u Buči i njenoj neposrednoj okolini, a na nekim od njih primećeni su tragovi mučenja, spaljivanja, vezivanja i ustreljavanja iz neposredne blizine.

S druge strane, ruske vlasti od početka negiraju odgovornost i prebacuju je na ukrajinsku stranu, tvrdeći da su snimci ubistava i devastiranog grada lažirani i da je u pitanju operacija pod lažnom zastavom kojoj je cilj da diskredituje rusku vojsku. Jedan od video-snimaka koji podržava rusku tezu već se godinu i po dana deli na raznim portalima i društvenim mrežama širom sveta, a ovo nije prvi put da ga primećujemo i u srpskim tabloidima.

„Čudo Božje! U Ukrajini mrtvi ustaju?! Raskrinkana strašna farsa Zelenskog, Rusi se hitno oglasili!” naslov je najnovijeg teksta portala Informer u kojem se dalje opisuje kako su „korisnici interneta primetili da „tela” navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pala pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može videti kako jedan od „poginulih” ustaje čim je automobil prošao pored njega”.

Informer je ovaj snimak ponovo zloupotrebio, iako je već više puta dokazano da je manipulativan.

Naime, o tom video-snimku Raskrikavanje je pisalo još sredinom 2022. godine. Video na koji se Informer opet pozvao u lošoj je rezoluciji i time vrlo pogodan za manipulaciju. Na snimcima boljeg kvaliteta se vidi da ne dolazi do pomeranja ruke, već da je u pitanju mrlja na staklu vozila koje je u pokretu. Kristalniji snimak retrovizora dokazuje da se telo ne podiže sa zemlje, već da se ceo odraz u ogledalcetu distorzira i krivi, te pored tela zakrivljuje i okolne kuće.O ovome su takođe pisali i brojni svetski portali poput – Frans-presa, Politifekta, BBC-a i Belingketa.

U izveštaju Ujedinjenih nacija o ovom masakru iz decembra prošle godine navodi se da su muškarci i dečaci činili 88 odsto pogubljenih osoba u Buči, što govori da su nesrazmerno ciljani na osnovu svog pola. Takođe, navodi se i da je prošlo mnogo meseci od kada se saznalo za ovaj slučaj, a da Kancelarija UN za ljudska prava i dalje nije došla do informacija koje potvrđuju da se ruske vlasti bave istraživanjem ili da krivično gone odgovorne.

Sa druge strane, nakon Ministarskog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Skoplju na početku decembra ove godine Lavrov je na pres-konferenciji osudio masakr u Buči, ali nastavio da negira rusku krivicu i traži spisak žrtava. U izveštaju sa konferencije na sajtu ruskog ministarstva navedeno je i da u Buči nije bio u pitanju masakr već iscenirani događaj.
  Manipulisanje činjenicama
Novosti i RT Balkan „zabrinuti” za demokratiju u Ukrajini
„Kijevom od danas zvanično vlada uzurpator”, poruka je ruskih i proruskih medija širom Evrope ...
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
  Manipulisanje činjenicama
Manipulacija portala Nova: Kako izostaviti širu sliku da bi Srbija bila „opet mimo svih”
Vašington Post je objavio analizu o podelama u svetu koje su postale vidljivije od početka rata u ...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Informer
Rusija
Ukrajina
Rat
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: