raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 23.03.2023. (Informer)
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
24.03.2023.    Milica Ljubičić    Foto:Unsplash/Luke Jernejcic
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni uranijum. Iako je reč o konvencionalnoj municiji, Putin je netačno naveo da Zapad koristi „nuklearne komponente“ i upozorio da će vratiti istom merom. Obe strane su započele rat saopštenjima, a Informer je odabrao stranu koja im se više dopada - rusku - i čitav slučaj ispratio manipulativnim naslovom „Britanci će izazvati NUKLEARNI RAT“.
Informer je iskoristio tvrdnje ruskih zvaničnika za svoj senzacionalistički naslov u jučerašnjem izdanju. U tekstu navode da Rusi najavljuju da će, ukoliko London zaista pošalje granate sa osiromašenim uranijumom, sigurno odgovoriti istom merom - oružjem sa nuklearnim punjenjem.

Ipak, „ista mera“ u odnosu na municiju sa osiromašenim uranijumom nije nuklearno oružje, što su britanske vlasti i pojasnile, ali Informer to nije preneo.

O čemu je reč?


Ministar odbrane Velike Britanije je 20. marta potvrdio da će ova država u okviru vojne pomoći Ukrajini poslati borbene tenkove „čelendžer 2“ kao i municiju koja sadrži osiromašeni uranijum i koja je, kako se navodi na sajtu britanskog parlamenta, „veoma efikasna u prodiranju u moderne tenkove i oklopna vozila“.

Komentarišući ove najave, ruski predsednik Vladimir Putin je upozorio da će Rusija reagovati ako to oružje bude isporučeno Ukrajini, jer, prema njegovim rečima, sadrži „nuklearnu komponentu“.

„Želeo bih da napomenem da će Rusija, ukoliko se ovo desi, morati da odgovori u skladu sa tim. Mislim da je kolektivni Zapad već počeo da koristi oružje sa nukleranim komponentama “, navodi se u saopštenju Kremlja.

Informer je reakcije preneo jednostrano - mesta se našlo za komentare ruskih ministara Sergeja Lavrova i Sergeja Šojgua koji smatraju da odluka Britanaca podriva globalnu stabilnost.

Ipak, prećutao je da je britansko Ministarstvo odbrane demantovalo Putinove tvrdnje rekavši da „britanska vojska decenijama koristi osiromašeni uranijum u oklopnim granatama“.

„To je uobičajena komponenta i nema nikakve veze sa nuklearnim oružjem ili mogućnostima. Rusija to zna, ali namerno širi dezinformacije“, naveo je portparol britanskog Ministarstva odbrane, prenosi CNN.

Osiromašeni uranijum, kako navode i na sajtu Međunarodne koalicije za zabranu uranijumskog oružja, jeste konvencionalno, a ne nuklearno oružje.

Proizvode ga, prema njihovim podacima, SAD, Velika Britanija, Rusija, Kina i Pakistan, a skladišti ga još 14 zemalja.

Korišćeno je tokom Zalivskog rata i tokom NATO bombardovanja Jugoslavije.

Šta je osiromašeni uranijum?


Osiromašeni uranijum je proizveden iz prirodnog uranijuma i, kako navodi Međunarodna agencija za atomsku energiju, ima niži stepen radiokativnosti od prirodnog uranijuma.

Zbog svojih fizičkih i hemijskih karakteristika, osiromašeni uranijum se koristi u vojnoj industriji, pre svega u proizvodnji projektila i municije namenjene probijanju tenkovskih i drugih sličnih oklopa. Može biti i komponenta samih tenkovskih oklopa, budući da su takvi znatno otporniji na municiju nego konvencionalni čelični, navode iz ove agencije.

Američki Njujork Tajms, koji se takođe bavio ovom aktuelnom temom, navodi da je „osiromašeni uranijum standardna komponenta protivoklopnog oružja koje članice NATO-a koriste decenijama“.

„Osiromašeni uranijum je zbog gustine efikasan za probijanje teškog oklopa na bojnom polju i koriste ga i druge vojske. Među njima je i ruska, koja je unapredila svoj borbeni tenk dodajući mu sposobnost da ispaljuje granate sa osiromašenim uranijumom, o čemu je ruska agencija Tass pisala 2018. godine, navodi Njujork Tajms.

Godinama unazad postoje brojne kontroverze i nejasnoće u vezi sa uticajem koje oružje sa osiromašenim uranijumom može imati na zdravlje i životnu sredinu.

Kako tvrde iz Međunarodne agencije za atomsku energiju, istraživanja sprovedena na veteranima Zalivskog rata pokazala su da izloženost osiromašenom uranijumu dosad nije imala efekte na njihovo zdravlje.

Ipak, iz Agencije ističu da izloženost zračenju koje emituje osiromašeni uranijum može izazvati karcinom, kao što je slučaj i sa svim drugim radioaktivnim elementima.

„Pretpostavlja se da je ovaj rizik proporcionalan primljenoj dozi“, navode iz Agencije.

Međunarodna koalicija za zabranu uranijumskog oružja navodi da meci sa osiromašenim uranijumom pri udaru u površinu stvaraju radioaktivnu i toksičnu prašinu koju čovek apsorbuje kroz hranu i disanje i koja može uzrokovati razna oboljenja.

Sa druge strane, Kraljevsko društvo (Akademija nauka Ujedinjenog Kraljevstva) je u svojim izveštajima iz 2002. tvrdilo da su „rizici za bubrege i druge organe i tkiva usled upotrebe osiromašenog uranijuma u municiji veoma mali za većinu vojnika na bojnom polju i za one koji žive u zoni sukoba“. U nekim ekstremnim slučajevima izuzetne izloženosti osiromašenom uranijumu, kako su navodili, postojala bi opasnost po bubrege i pluća.

Rojters citira izveštaj Ujedinjenih nacija o uticaju osiromašenog uranijuma u Srbiji i Crnoj Gori iz 2002. godine u kome se navodi da „nisu otkriveni alarmantni nivoi kontaminacije osiromašenim uranijumom“. Ova novinska agencija, međutim, podseća da „srpski političari to osporavaju i porast malignih oboljenja pripisuju posledicama NATO bombardovanja“.

Svetska zdravstvena organizacija je takođe u svojim izveštajima, na osnovu istraživanja, konstatovala da osiromašeni uranijum može biti toksičan i opasan. Kako se navodi u jednom od izveštaja, on utiče primarno na pluća i bubrege, ali koliku će štetu napraviti zavisi od stepena i dužine izloženosti čoveka.

Telo ga u najvećoj meri ne apsorbuje, već ga izbacuje kroz urin i feces. Ipak, udahnute čestice veličine od jedan do 10 mikrometara zadržavaju se u plućima, i mogu, kako navode iz SZO, izazvati oštećenje pluća, kao i rak „ukoliko je njihovo prisustvo izazove dovoljno visoke doze radijacije tokom produženog perioda“.
  Manipulisanje činjenicama
Novosti i RT Balkan „zabrinuti” za demokratiju u Ukrajini
„Kijevom od danas zvanično vlada uzurpator”, poruka je ruskih i proruskih medija širom Evrope ...
  Neutemeljeno
Video-snimak mladića u autobusu ne dokazuje da Ukrajina šalje decu na front
Na nekoliko domaćih Tviter profila viralan je video na kom se vide mladi muškarci u autobusu, obu...
  Manipulisanje činjenicama
Ne, Srbija nije druga u Evropi po najnižoj ceni struje
Veliki broj domaćih portala je preneo kako je Srbija druga u Evropi po najnižoj ceni struje. Ova i...
Ukrajina
Rusija
Velika Britanija
nuklearno oružje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: