raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 23.11.2023. (Informer)
Orkestriran napad tabloida na Vladimira Obradovića: „Đilasovac se švrćka po Londonu“
23.11.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Kolaž Raskrikavanje
Vladimir Obradović, kandidat za gradonačelnika Beograda na listi „Srbija protiv nasilja“ ovih dana je zbog posete Londonu na meti prorežimskih tabloida, koji ga zbog toga opisuju kao „tajkuna đilasovca” koji se „švrćka” po Londonu, vodi kampanju iz najskupljeg grada i tvrde da su mu važniji interesi Zapada, a ne Srbije. Istovremeno se godinama unazad, u prorežimskim medijima ne može pročitati ni reč o skupocenim putovanjima i načinu života pojedinih predstavnika vlasti.
U jeku kampanje povodom predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora zakazanih za 17. decembar gotovo da ne prođe dan, a da prorežimski tabloidi ne pokušavaju da diskredituju predstavnike opozicije.

Ovih dana se na njihovoj meti našao kandidat za gradonačelnika Beograda na listi „Srbija protiv nasilja“ Vladimir Obradović i to zbog objave na Tviteru iz Londona, gde je prisustvovao ceremoniji dodele nagrada za najbolje projekte iz javnog i privatnog sektora u Velikoj Britaniji. Kako je objavio na Tviteru, na događaj ga je pozvala Britanska asocijacija za upravljanje projektima.

Ova poseta je u Srbiji naišla na orkestriran napad tabloida bliskih vlasti. Informer je na današnjoj naslovnoj strani objavio: „Opozicija odrođena od naroda. Tajkun Đilasovac otišao do Londona u provod“. Tabloid je naglasio i da je reč o „jednom od najskupljih gradova u Evropi“.

I sam tekst je napisan u istom duhu, navode da se „Đilasovac usred predizborne kampanje švrćka po Londonu“ i još se time hvali na društvenim mrežama, dok ga građani prozivaju da poseti Ovču, Borču i Krnjaču. Reč je o komentarima ispod Obradovićeve objave, a u jednom od njih je Obradović pozvan da poseti pomenuta beogradska naselja.

Informer je u tekstu preneo i Obradovićevu objavu sa Tvitera te je delimično jasno zašto je otišao u London.

Kako bi, međutim, pojačao negativan narativ prema Obradoviću, Informer citira analitičara Milana Jovićevića koji tvrdi da su Obradoviću „prioriteti zapadni interesi, a ne interesi građana Srbije“, a potom navodi da „inostrani faktori ne mogu da imaju uticaja na izborni proces“.

U istom maniru su Obradovićev odlazak u London opisali i drugi prorežimski mediji.

„GORI TVITER! Đilasovac vodi kampanju iz najskupljeg grada u Evropi“, objavio je Alo, navodeći da su Obradovića zbog objave iz Londona korisnici Tvitera „urnisali“.

Dok optužuju opoziciju da ima novca za „švrćkanje”, tabloidi već godinama unazad ćute na skupocen životni stil i imovinu koju imaju pojedini predstavnici vlasti.

Recimo, u njima se nije moglo pročitati da je ministar Siniša Mali, u vreme kada je upravo bio gradonačelnik Beograda 2018, na jedno vikend putovanje u Rimu sa porodicom potrošio najmanje sedam hiljada evra, KRIK je izračunao.

Takođe, KRIK je u više navrata pisao o prilično skupocenom stilu koji vodi Mali. Tako smo 2015. godine otkrili da je Mali kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 24 stana na bugarskom primorju. Apartmani su vredeli više od pet miliona evra, a Mali nikada nije otkrio za koga je kupio apartmane. Tvrdio je da su njegovi potpisi na dokumentima falsifikovani. Dok je bio gradonačelnik Beograda, utvrđeno je da desetine hiljada evra izdvaja za školarine dece, a rekao je da pomoć dobija prijatelja iz inostranstva, ali ih nije imenovao.

Početkom godine, BIRN je otkrio da je donedavni gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić 2018. godine kupio vilu u Trstu, vrednu 820.000 evra i nije je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije. Prorežimski tabloidi se nisu utrkivali da se zapitaju odakle Šapiću novac za ovu vilu.

Pre nekoliko dana, televizija N1 postavla je pitanje odakle supruzi predsednika Aleksandra Vučića, Tamari Vučić novac za finansiranje skupocenih odevnih kombinacija i putovanja, naročito imajući u vidu da Vučić predstavlja sebe kao skromnog predsednika.

U javnosti je više puta pokrenuto i pitanje koliko recimo košta odeća koju nosi predsednik Aleksandar Vučić, a koji je jednom prilikom je izjavio da nosi odeću iz fundusa.

Nedeljnik Vreme je recimo pre nekoliko godina analizirao odeću predsednika Vučića, te objavio da je Vučić „više puta snimljen u Atolini Čezare sakoima (oko 1700 evra), pa i u jakni Loro Pjana od 3000 evra (...) U opuštenoj varijanti, viđen je u patikama Ermeneđildo Zenja koje koštaju 600 evra, a ko ima sreće da uhvati sniženje, mogu biti oko 500“.

Ima više od šest godina kako je KRIK otkrio i da bivši direktor BIA-e, Aleksandar Vulin, ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan u Beogradu 2012. godine. Agenciji za sprečavanje korupcije je tada rekao da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade, ali za to nije dao dokaze. Slučaj je prošao kroz tri tužilaštva i na kraju je zatvoren, te nije utvrđeno odakle Vulinu novac za stan.

KRIK je više puta ukazivao i na bogastvo koje poseduje biznismen i predsednikov kum, Nikola Petrović, koji je po dolasku Srpske napredne stranke na vlast postavljen za direktora državne firme „Elektromreža Srbije“. Petrović se 2016. vratio privatnom biznisu, nekoliko godina unosno posluje u proizvodnji struje sa mini-hidroelektrana za šta dobija i milione od države. KRIK je otkrio da je nakon odlaska sa funkcije Petrović sa suprugom stekao dve vile na Dedinju, čija se vrednost procenjuje na preko četiri miliona evra. KRIK je otkrio i da je Petrović kupio avio-kompaniju „Air Posh“ od kontroverznog biznismena Stanka Subotića, skrivajući se iza ofšor firme u Luksemburgu.

Nedavno je otkriveno i da je prilikom saobraćajne nezgode vozio automobil marke Meklaren, koji je, dok se proizvodio koštao 540.000 evra, a sa dodatnom opremom i posebnim zahtevima je cena mogla da ide i preko milion evra, kako je pisao Danas.

Da li je put u London ipak toliko problematičan ili ima i „urgentnijih” stvari o kojima građani Srbije treba da budu informisani, pročitajte u KRIK-ovoj Bazi imovine političara.
  Manipulisanje činjenicama
Informer o blokadi Skupštine: Nasilnici lome po Skupštini, doneli vešala
Jučerašnju blokadu Skupštine prorežimski tabloidi vide kao divljanje opozicije, optuživši ih d...
  Manipulisanje činjenicama
Alo proglasio Vučićevu „ubedljivu” pobedu na Vračaru, iako je opozicija osvojila više glasova
„VUČIĆ UBEDLJIV NA VRAČARU. Istorijski izborni rezultati”, objavio je Alo, opisujući u nekol...
  Manipulisanje činjenicama
Zabrana Vučića ili zabrana zloupotrebe funkcije koju obavlja?
Tek što je prestala priča o navodnom „pečenju“ koje su kao zakusku imali učesnici sastanka v...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Alo
 Republika
 Srpski portal
Vladimir Obradović
London
opozicija
izbori
tabloidi
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: