raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 06.04.2022. (Alo)
Alo proglasio Vučićevu „ubedljivu” pobedu na Vračaru, iako je opozicija osvojila više glasova
07.04.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Instagram/buducnostsrbijeav
„VUČIĆ UBEDLJIV NA VRAČARU. Istorijski izborni rezultati”, objavio je Alo, opisujući u nekoliko pasusa „uspehe” koje je na opštim izborima u protekloj nedelji ostvarila Srpska napredna stranka (SNS) i njen lider Aleksandar Vučić u opštini Vračar. Alo tvrdi da je Vučić kao predsednički kandidat dobio „ubedljivo najveću podršku” na Vračaru. Uprkos toj podršci, Vučić i SNS su drugoplasirani u ovoj beogradskoj opštini jer zvanični podaci pokazuju da je opozicija dobila više glasova, što je Alo izbegao da napiše.
„Srpski predsednik i lider SNS-a Aleksandar Vučić dobio je ubedljivo najveću podršku Beograđana sa Vračara za novi predsednički mandat, a rezultat u procentima je više od 20% glasova u odnosu na izbore održane 2017. godine”, piše Alo uz pohvale da je Aleksandar Vučić ostvario „istorijski izborni rezultat” na Vračaru.

Aleksandar Vučić je u opštini Vračar, kao predsednički kandidat, 3. aprila dobio u apsolutnim brojevima 12.408 glasova što je oko dve hiljade glasova više u odnosu na rezultat iz 2017, kada je dobio 10.301 glasova. Gledano u procentima, 2017. Vučić je dobio oko 28 odsto glasova u odnosu na broj izašlih birača, a 2022. oko 31 odsto. Posmatrano iz te perspektive, istina je da je Vučić dobio više glasova nego pre pet godina.

Podrška Vučiću na predsedničkim izborima je dakle na Vračaru ove godine u odnosu na 2017, porasla za tri odsto, te nije jasno kako je Alo izračunao da je Vučić sada dobio 20 odsto glasova više.

Takođe je preterano tvrditi da je Vučić ovoga puta bio „ubedljiv” na Vračaru jer je prema podacima RIK-a, više glasova za predsednika dobio kandidat „Ujedinjene Srbije” - Zdravko Ponoš - čak 17.009 glasova, a što je Alo prećutao.

Kada je reč o rezultatima parlamentarnih izbora - Alo je skromno naveo da je „Vračar dao poverenje” Vučićevoj listi. To poverenje se inače oslikava u 9.330 glasova, koliko je na Vračaru dobila lista „Zajedno možemo sve”.

To međutim nije bilo dovoljno za prvo mesto na Vračaru, obzirom na to da je više glasova za narodne poslanike (13.624 glasova) otišlo opoziciji „Ujedinjeni za pobedu Srbije”, koju je predvodila Marinika Tepić.

Osim predsedničkih i parlamentarnih, 3. aprila su održani i beogradski izbori. Alo je kratko izvestio da je opštinski odbor SNS-a Vračar, ostvario „sjajne rezultate na gradskom nivou”.

To je zaključio poređenjem broja glasova koje je SNS na beogradskim izborima sakupio 2018. u odnosu na 2022.

Alo je međutim prećutao da je SNS uprkos „sjajnim rezultatima” na Vračaru ostao opet na drugom mestu. Iako RIK još uvek nije objavio zbirni izveštaj sa lokalnih izbora, novinarka Raskrikavanja je sabiranjem rezultata sa svih biračkih mesta u opštini Vračar izračunala da je više glasova (preko 12.800) sakupila lista „Ujedinjeni za pobedu Beograda” dok je gradska lista SNS-a na Vračaru osvojila preko 10.200 glasova.

   

Isečak iz štampanog izdanja Aloa (6. april 2022.)
  Dezinformacija
Prorežimski mediji o izborima: Grbović izazvao incident, Vučića hvale svetski mediji
Dan nakon izbora, u domaćim tabloidima osvanuli su pristrasni izveštaji o tome kako je tekao juče...
  Lažna vest
Pevačica Dua Lipa nije pozvala Albance na „mobilizaciju“
„Nož u leđa Srbima! Dua Lipa ponovo napada“, piše Srpski telegraf navodeći da je ova američ...
  Vest
MUP traži od hotelijera da im prijavljuju strane novinare i posmatrače izbora
Na adrese preko 400 hotela i hostela u Beogradu stigao je mejl od MUP-a u kome se od vlasnika traži...
Izbori
Vračar
Aleksandar Vučić
opozicija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: