raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Novine prećutale izveštaj „Fridom hausa“
18.01.2018.    Vesna Radojević    Foto: Freedom house
Od osam dnevnih listova samo je Danas pisao o novom izveštaju „Fridom hausa“ u kome se između ostalog kaže da Srbija beleži pad na polju demokratije. Tako, građani koji su u prethodna dva dana čitali samo štampu nisu mogli da saznaju da ova organizacija za Srbiju kaže da jedina u regionu beleži pad i to zbog daljeg učvršćivanja vlasti predsednika Aleksandra Vučića.
Za ovu vest nije se našlo mesto ni u centralnim dnevnicima RTS-a. Ali je bilo mesta za druge vesti u kojima se hvali rad vlade. Tako je na dan objavljivanja izveštaja u Dnevniku 2 emitovan prilog sa susreta bankara u Beču, na kome je Dušan Vujović rekao da je zadovoljan ekonomskim rezultatima Srbije i rastom BDP-a.

U izveštaju „Slobode u svetu 2018“, koji još od 1973. godine objavljuju iz „Fridom Haus“ organizacije ocenjuju se da su opadanju sloboda u Srbiji doprineli i evropski lideri.

„Tolerancija evropskih lidera prema autoritarnim tendencijama Aleksandra Vučića dok je bio premijer, omogućila mu je da posle pobede na predsedničkim izborima u aprilu još više potisne opoziciju i naruši ono što je preostalo od nezavisnih medija“, ocenio je Fridom haus.

„Srbija beleži silazni trend zahvaljujući daljoj konsolidaciji vlasti predsednika Aleksandra Vučiča, uključujući netransparentne metode finansiranja partije, politizaciju sprovođenja zakona i pokušaje da se podriju kritički nastrojeni novinari finansijskim istragama i klevetama u medijima bliskim vlasti“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi da se demokratske vrednosti poput prava na slobodne i pravedne izbore, medijske slobode kao i vladavinu prava, nalaze u globalnom opadanju.

„Demokratija se suočava sa jednom od najozbiljnijih kriza koja se desila u poslednjim decenijama“, izjavio je Majkl Abramovic, predsednik Fridom Hausa. „Osnovna uporišta demokratije – garantovanje slobodnih i fer izbora, prava manjina, sloboda medija kao i vladavina prava – nalaze se pod opsadom širom sveta.“

Slovenija, Hrvatska i Srbija svrstane su u kategoriju “slobodnih”, a Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Kosovo među “delimično slobodne zemlje”.

Ukazuje se da je ubrzani pad političkih prava i građanskih sloboda konstatovan i u SAD.

Tokom 2017. pad u političkim pravima i građanskim slobodama imala je 71 zemlja, dok je u 35 država zabeležen porast. Od ukupno 195 zemalja za koje je rađena procena, 88 je označeno kao “slobodno”, 58 kao “delimično slobodno”, a za 49 zemalja je navedeno da “nisu slobodne”.
  Manipulisanje činjenicama
Alo: Ako ne glasaš za zakon, glasaš za pedofile i ubice
Za pisanje tabloida o donošenju izmena i dopuna Krivičnog zakonika koje između ostalog podrazumev...
  Vest
Amnesti kritikuje Srbiju i zbog napada na novinare
Novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom podvrgnuti su kampanjama blaćenja od strane mini...
  Vest
Fridom haus: Srbija nazadovala u oblasti medija, novinari suočeni sa napadima i tužbama
U najnovijem izveštaju američke nevladine organizacije Fridom haus „Zemlje u tranziciji”, Srbi...
Demokratija
ljudska prava
Fridom haus
RTS
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: