raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Fridom haus: Srbija nazadovala u oblasti medija, novinari suočeni sa napadima i tužbama
20.04.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
U najnovijem izveštaju američke nevladine organizacije Fridom haus „Zemlje u tranziciji”, Srbija je ove godine najviše u regionu nazadovala u oblasti sprovođenja demokratskih reformi. Po njihovoj oceni, treću godinu zaredom nalazimo se u redu hibridnih, a ne demokratskih režima što praktično znači da je vlast u Srbiji zasnovana na autoritarizmu. U delu izveštaja o medijima Fridom haus podseća i na prošlogodišnju kampanju vlasti protiv KRIK-a optužujući novinare da sarađuju sa Veljkom Belivukom, optuženim između ostalog za brutalna ubistva i otmice.
Prema zaključcima izveštaja, najveći pad u Srbiji Fridom haus primećuje u oblastima civilnog društva, medija i korupcije.

U delu o medijima navode da su pretnje i napadi na novinare u Srbiji i dalje veliki problem. Podsećaju da je prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, tokom prošle godine prijavljen 151 napad na novinare, što je manje nego 2020, kada je zabeleženo rekordnih 189 napada.

Sa najozbiljnijim napadom se, kako navodi Fridom haus, suočio KRIK, kada su „predstavnici vlasti i provladini mediji bez dokaza optužili novinare KRIK-a za povezanost sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka”. Kampanja protiv KRIK-a je usledila u martu prošle godine, nakon hapšenja Belivuka i članova njegove grupe, a za koje se sumnja da imaju veze i sa ljudima iz vlasti, a na šta je KRIK ukazivao godinama.

Kao veliki problem za medije Fridom haus navodi i SLAPP tužbe - u bukvalnom prevodu strateške tužbe protiv javnog istupanja, a koje zapravo imaju za cilj da finansijski iscrpe novinarske redakcije. Kao argument takođe navode slučaj KRIK-a protiv čijih novinara se trenutno vodi devet postupaka pred sudom u vrednosti od oko 90 miliona dinara. Gotovo sve ove tužbe pokrenuli su ljudi bliski aktuelnom vladajućem režimu.

U izveštaju se pominju i sudski postupci koje je protiv brojnih medija pokrenula i kompanija „Milenijum tim”, za koju Fridom haus navodi da je povezana sa ministrom finansija Sinišom Malim.

Država je, kako se dalje navodi, nastavila da igra „važnu, ali i kontroverznu ulogu u finansiranju medija, posebno provladinih i to na lokalnom i nacionalnom nivou.”

Fridom haus se u izveštaju posebno osvrće na slučaj državne kompanije Telekom za koju pišu da je ostala „najistaknutije sredstvo uticaja politike na medijsko tržište.”

Uprkos Zakonu o medijima iz 2014. godine, koji podrazumeva privatizaciju medija čiji je vlasnik država, kompanija Telekom Srbija je „kao akcionarsko društvo nastavila da poseduje i osniva nove medije i da jača svoju poziciju kao provajder kablovske televizije”, navodi se u izveštaju.

Fridom haus tako navodi i nekoliko kontroverznih poslovnih poduhvata Telekom Srbije, uglavnom usmerenih protiv njenog glavnog konkurenta - Junajted grupe.

Podsećaju da je Telekom prošle godine prava za prenošenje engleske Premijer lige platio čak 600 miliona evra, 10 puta više nego što je prethodnih godina plaćala Junajted grupa. Podsećaju da je Telekom pokrenuo i kanal Juronjuz Srbija, koji se smatra konkurencijom televiziji N1.

Fridom haus se osvrće i na presudu bivšem predsedniku opštine Grocka i još trojici zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, koja je doneta u februaru prošle godine. U izveštaju podsećaju da je glavni tužilac nakon donete prvostepene presude sklonjen iz predmeta, zbog čega su novinarska udruženja strahovala da bi to moglo da ugrozi presudu u žalbenom postupku. Apelacioni sud je krajem prošle godine ukinuo presudu iz proceduralnih razloga i naložio ponovno suđenje. Reporteri bez granica ovu odluku suda vide kao dokaz „nesposobnost Srbije da odbrani slobodu medija”, navodi Fridom haus.

U izveštaju je napomenuto da je 2020. osnovana još jedna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, te da su neki njeni postupci rezultirali pozitivnim merama, poput pokretanja telefonske linije preko koje novinari mogu da prijave pretnje, pritiske ili napade. Novinari su takođe svrstani u prioritetnu kategoriju za vakcinaciju protiv kovida 19. Međutim, u martu 2021. predstavnici šest medijskih organizacija su napustili radnu grupu zbog njenog neadekvatnog reagovanja tokom napada na KRIK.

Deo izveštaja o stanju u korupciji i pravosuđu u Srbiji možete pročitati u zasebnom tekstu, a ceo izveštaj Fridom hausa o Srbiji možete pročitati ovde.
  Vest
Novine prećutale izveštaj „Fridom hausa“
Od osam dnevnih listova samo je Danas pisao o novom izveštaju „Fridom hausa“ u kome se između ...
  Manipulisanje činjenicama
Informer predstavio izveštaj ODIHR-a pozitivnije nego što jeste
Tokom predstavljanja prvog izveštaja OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prav...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloidi: Izveštaj ODIHR-a pokazao da su izbori bili regularni
Više provladnih medija je „ekskluzivno“ objavilo da najnoviji izveštaj OEBS-ove Kancelarije za...
Fridom haus
Izveštaj
Mediji
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: