raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 16.05.2019. (Alo)
Alo: Ako ne glasaš za zakon, glasaš za pedofile i ubice
16.05.2019.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay / succo
Za pisanje tabloida o donošenju izmena i dopuna Krivičnog zakonika koje između ostalog podrazumevaju i uvođenje kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta mogli bismo lako da uvedemo još jednu ocenu - manipulacija emocijama. Malo ko je sumnjao da će tabloidi propustiti priliku da optuže poslanike opozicije da podržavaju pedofile, odnosno ubice dece u situaciji kada je većina njih van parlamenta zbog bojkota. I zaista, provladin tabloid Alo je to već i učinio u tekstu pod naslovom „opozicija nema srca za žrtve monstruma“ - iako je činjenica da poslanici Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera mogu izglasati ove izmene bez poslanika opozicije. U istom tekstu, gotovo neopterećenim bilo kakvim činjenicama bilo je mesta samo za emocije, ali ne i za tvrdnje da su nove izmene u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.
U tekstu potpisanom inicijalima D.R. ne pominje se da većina opozicionih poslanika bojkotuje parlament još od februara ove godine između ostalog i zbog toga što smatraju da je ta institucija postala „protočni bojler za zakone“.

U tekstu nema ni brojnih primedbi na same izmene i dopune zakona o kojim se govori već neko vreme, iako nije bilo javne rasprave o ovim izmenama Krivičnog zakonika.

O čemu se zapravo radi?

Fondacija koja nosi ime Tijana Jurić, po svirepo ubijenoj petnaestogodišnjoj devojčici iz Subotice, u novembru 2017. podnela je predlog za izmene i dopune Krivičnog zakonika sa ukupno 160 hiljada potpisa građana.

Jedna od najvažnijih izmena bila je ta da za najteža krivična dela (svirepa ubistva dece i nemoćnih lica) bude uvedena kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Iako je broj potpisnika impozantan, a motiv izmena i dopuna više nego emotivan - struka se argumentovano pobunila.

Više od 370 stručnjaka u oblasti prava potpisalo je peticiju da se ove izmene povuku jer kako smatraju ukoliko ne bude mogućnosti za uslovni otpust osuđenih na 40 godina zatvora, nakon 25 godina odležane kazne - Srbija će kršiti član 3. Evropske konvencije. To predstavlja zapravo nečovečno i ponižavajuće kažnjavanje.

Autor teksta nije čitaocima objasnio ni da je Evropska komesarka za ljudska prava, Dunja Mijatović pozvala srpske vlasti da povuku predlog iz skupštinske rasprave jer je on u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava i to upravo u delu koji se odnosi na nepostojanje mogućnosti uslovnog otpusta za osobe kojima je izrečena doživotna kazna zatvora za određena krivična dela.

Na to je poslanik SNS-a Aleksandar Martinović reagovao i kazao da je Evropa licemerna, jer isti zakoni već postoje u brojnim evropskim zemljama.

„Neistina“, kaže za Raskrikavanje Danilo Ćurčić, koordinator Inicijative A11.

„Martinović ovde govori o doživotnoj kazni zatvora, a Dunja Mijatović o doživotnoj kazni zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. Klasična radikalska zamena teza. Holandija jeste imala doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, pa su je ukinuli nedavno jer neće da budu u suprotnosti sa praksom ESLJP“, kaže Ćurčić.

U prilog tezi da su prorežimski mediji, ali i narodni poslanici više vremena posvetili onim poslanicima koji nisu u skupštinskoj sali i ne raspravljaju o zakonu - svedoči i rasprava u Narodnoj skupštini. Kako piše list Danas, juče je nekoliko poslanika najveće vladajuće partije poimenice nabrajao poslanike opozicije koji nisu u sali jer „ne žele da podrže zakon kojim se ubice dece najstrože kažnjavaju“.

Na koji način se dovodi u vezu neglasanje za donošenje zakona sa „podržavanjem ubica dece“ nije obrazloženo.

Inače, predlog Vlade za uvođenje doživotne kazne proširuje predlog fondacije „Tijana Jurić“ i na druga krivična dela - ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, terorizam.

„Imajući u vidu da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika propisano uvođenje doživotne kazne zatvora i da usled toga kazna od trideset do četrdeset godina prestaje da postoji u našem pravnom sistemu, kazna doživotnog zatvora propisana je i za druga krivična dela – ubistvo predstavnika najviših državnih organa, kao i za slučajeve drugih teških dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti zemlje i za krivična dela genocida, zločina protiv čovečnosti, kao i težih oblika ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i drugih ratnih zločina“, stoji u sažetku predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji je sastavio Otvorenoi parlament.

Kako navode, ova kazna zatvora propisana je i za krivična dela terorizma i za sva ostala krivična dela gde se kao glavna kazna mogla izreći kazna zatvora od trideset do četrdeset godina.
  Vest
Amnesti kritikuje Srbiju i zbog napada na novinare
Novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom podvrgnuti su kampanjama blaćenja od strane mini...
  Vest
Novine prećutale izveštaj „Fridom hausa“
Od osam dnevnih listova samo je Danas pisao o novom izveštaju „Fridom hausa“ u kome se između ...
  Lažna vest
Grupa Qanon na domaćem Telegramu - sto „Tramp dolara“ za 450 stvarnih dolara
U Telegram grupi „Qanon Srbija“, koja broji više hiljada članova, pojavila se objava da „adm...
ljudska prava
Krivični zakonik
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: