raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 05.07.2019. (Informer)
Ne, grčko ostrvo vam ne nudi 500 evra mesečno da se preselite
05.07.2019.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Unsplash/ Alfred Twj
Mnogim čitaocima u Evropi je verovatno primamljivo zazvučala vest iz tabloida da vlasti malog grčkog ostrva Antikitera nude 500 evra mesečno, besplatan smeštaj i hranu porodicama sa decom koje odluče da se tamo presele. Verovatno je zvučala i uverljivo, s obzirom da je preneta i „izjava“ predsednika gradskog veća ovog ostrva, njegovo tačno ime i prezime i fotografija. Međutim, u pitanju je lažna vest što za Raskrikavanje potvrđuju vlasti ovog grčkog ostrva i navode da zbog nje imaju mnogo problema.
U tekstovima tabloida stoji da su grčke lokalne vlasti, u nameri da povećaju populaciju ovog ostrva u blizini Krita, odlučile da daju niz subvencija porodicama koje žele tu da se nastane. Sve to navodno potvrđuje „predsednik gradskog veća ostrva Andreas Harhalakis“.

„Za svaku novu porodicu izdvojićemo iz opštinskog budžeta po 500 evra mesečno. Osim toga, doseljenici će dobiti besplatan smeštaj i hranu, a postoji mogućnost da dobiju i komad zemlje koji mogu da obrađuju“, rekao je Harhalakis navodno, a prenosi današnji Informer.

Sve izgleda idealno, osim što nije tačno. Iz Opštine Kitera, koja upravlja ostrvom, za Raskrikavanje naglašavaju da ne pozivaju na doseljavanje, ne subvencionišu nove stanovnike i ne daju zemljište.

Oni objašnjavaju da je ostrvo Antikitera pre nekoliko decenija imalo gotovo 500 stalnih stanovnika, ali je taj broj sada spao na najviše 25 ljudi.

Zbog toga je opština, u saradnji sa crkvom i drugim organizacijama, pre godinu dana počela sa programom „blage kolonizacije ostrva“.

Ideja je da najpre tu nasele pet porodica iz Atine, ali su ova razmatranja i dalje samo u fazi planiranja, pošto će na ostrvu morati da se izgradi pet novih kuća za koje su potrebne razne dozvole, na šta može da se čeka mesecima, „ako ne i godinama“.

„Imamo ogroman problem sa ovom dezinformacijom, tako da naša opština svakodnevno mora da odgovori na stotine telefonskih poziva i mejlova iz čitave Evrope, što nam izaziva dosta ozbiljne probleme u funkcionisanju. Stoga pojašnjavamo: ne pozivamo porodice u Antikiteru, proces dobijanja dozvola i izgradnje može potrajati dve-tri godine, ne subvencionišemo nove stanovnike, ne dajemo zemlju ni parcele“, napominju iz ove opštine.

Važno im je, kažu, da naseljavanje urade polako i sa jasnim planom, i cilj im je da porodicama koje žive u Antikiteri pomognu da sami zarade novac ili proizvode robu, i da tako stvore malu ekonomiju ostrva koja neće zavisiti od subvencija.
   

Put lažne vesti

Da vlasti planiraju naseljavanje prvi put je spomenuto u reportaži na grčkoj Alpha TV 19. decembra 2018. godine.

U njoj sam Harhalakis kao čelnik Antikitere govori da na samom početku ovog naseljavanja planiraju da nasele tri porodice sa više dece, kojima će dati 500 evra mesečno i smeštaj, ali nije govorio o dugoročnim planovima niti je pozivao ljude da se prijave.

Ipak, već posle par dana, kako navodi novinar ove televizije u nastavku reportaže od 21. decembra, vlastima se javilo petnaestak zainteresovanih porodica.

Lavinu očito više nije bilo moguće zaustaviti, pa se od prve informacije da lokalne vlasti planiraju da subvencionišu doseljavanje samo tri porodice došlo do tvrdnji da to nude svima koji žele da se dosele na ovo malo ostrvo.

Međutim, kao što su Raskrikavanju sada i potvrdili, sve je i dalje u fazi planiranja. Naglasili su i da ne pozivaju porodice, ne daju subvencije novim stanovnicima i ne daju zemlju.

Nije poznato zašto je sada priča ponovo „vaskrsla“, ali su je ovih dana preneli evropski mediji, poput britanskog Independenta i tabloida The Sun, a od njih su ih preuzeli i domaći tabloidi, Informer, Telegraf, Kurir, Alo, Blic, Srbijadanas.com, Pink.rs, kao i brojni portali u regionu.

Ažurirano 12. maja 2023. godine. Kurir je 24. marta 2023. godine uputio mejl redakciji Raskrikavanja da je tekst iz jula 2019. godine ispravljen. Tako recimo umesto naslova „Grčko ostrvo nudi priliku koja se ne propušta: 500 evra mesečno i plac svakoj mladoj porodici koja se doseli!“, sada piše „ISPRAVKA. Grčko ostrvo NE NUDI 500 evra mesečno porodicama koje žele tamo da se nastane“. Naveli su da je reč o lažnoj vesti i izvinili se čitaocima.
  Manipulisanje činjenicama
Da li zaista Srbi nisu bezbedni u Crnoj Gori?
Nalog na tviteru pod imenom „Dr Branimir Nestorović", koji je inače poznat po desničarskim stav...
  Manipulisanje činjenicama
Zbog cena na Mikonosu turisti otkazuju letovanje u Grčkoj? Netačno
Samo jedna objava na društvenim mrežama navodnog cenovnika sa grčkog ostrva Mikonos bila je dovol...
  Dezinformacija
Trojica migranata nisu dobila srpsko državljanstvo, već grčke boravišne dozvole
Iako je broj dezinformacija o migrantima ovih nedelja nešto manji od onih o novom korona virusu, do...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Telegraf.rs
 Kurir
 Alo
 Blic
 Srbijadanas.com
 Pink.rs
Grčka
Ostrvo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: