raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 18.07.2022. (Srbija danas)
Zbog cena na Mikonosu turisti otkazuju letovanje u Grčkoj? Netačno
18.07.2022.    Raskrikavanje    Foto: Unsplash / Johnny Africa
Samo jedna objava na društvenim mrežama navodnog cenovnika sa grčkog ostrva Mikonos bila je dovoljna da portal „Srbija danas” proglasi Grčku najskupljom destinacijom Mediterana i da utvrdi da im turisti besno otkazuju rezervacije. Međutim, nekoliko klikova na računaru delilo je ovaj portal od potpuno drugačije realnosti.
Na instagram profilu „Greek gateway” koji promoviše grčka letovališta i kulturu nedavno se pojavila objava koja navodno govori o cenama na grčkom ostrvu Mikonos. U objavi se navodi da je ove godine cena jednog piva na ovom ostrvu 50 evra, pasta sa jastogom čak 600 evra, espreso kafa 15 evra. Pitaju se u objavi zašto bi neko ovoliko platio kada Grčka ima još 227 naseljenih ostrva.

   Instagram profil Greek gateway


Iako se na slici ne navodi o kom je restoranu reč, već se cene generalizuju za čitavo ostrvo, portal „Srbija danas” je objavio članak u kome se tvrdi da zbog ovakvih cena turisti „besno” otkazuju letovanja u Grčkoj.

„ESPRESO 15 EVRA, SUVLAKI 25: Šok cenovnik sa grčkog ostrva, turisti besni otkazuju rezervacije!”, navodi portal.

Ipak, nije u pitanju nikakav zvaničan cenovnik restorana na Mikonosu, već su kako se kaže u instragram objavi ove informacije pribavljene od anketiranih turista.

Osim u naslovu, „Srbija danas” u daljem tekstu ni jednom jedinom rečju ne podupire svoju tvrdnju o tome da zbog ovakvih cena turisti otkazuju letovanja.

Cene na Mikonosu i Grčkoj


Turističke agencije Mikonos opisuju kao jedno od najpopularnijih ostrva u Grčkoj, poznato po noćnom životu. Kosmopolitskom imidžu ovog ostrva belih mediteranskih kućica doprinose i posete brojnih poznatih ličnosti i „influensera” sa društvenih mreža.

Ipak, ovo ostrvo nudi različit dijapazon cena - postoje ekskluzivni hoteli i restorani, kao i mesta sa pristupačnijim cenama. To se lako može videti, na primer, na sajtu „Trip advisor” - svetski poznatom sajtu za recenzije ugostiteljskih objekata.

Tamo gde su cene pristupačne, poput restorana „Lokal”, na primer, možete popiti pivo do 5 evra, a najskuplju opciju sa jelovnika platićete oko 30 evra.

Kao i brojne druge zemlje, i Grčka se suočava sa porastom troškova i poslovanja. Oni u tome nisu usamljeni, jer je do porasta cena i u ovoj zemlji došlo pre svega zbog porasta cena energenata prouzrokovanih između ostalog i ratom u Ukrajini.

Prema podacima grčkog Zavoda za statistiku, potrošačke cene su u odnosu na april prošle godine skočile za više od deset odsto, upravo zahvaljujući porastu cena struje i goriva, prehrambene robe i transporta.
  Dezinformacija
Trojica migranata nisu dobila srpsko državljanstvo, već grčke boravišne dozvole
Iako je broj dezinformacija o migrantima ovih nedelja nešto manji od onih o novom korona virusu, do...
  Lažna vest
Ne, grčko ostrvo vam ne nudi 500 evra mesečno da se preselite
Mnogim čitaocima u Evropi je verovatno primamljivo zazvučala vest iz tabloida da vlasti malog grč...
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
Grčka
letovanje
Mikonos
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: