raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 18.07.2022. (Srbija danas)
Zbog cena na Mikonosu turisti otkazuju letovanje u Grčkoj? Netačno
18.07.2022.    Raskrikavanje    Foto: Unsplash / Johnny Africa
Samo jedna objava na društvenim mrežama navodnog cenovnika sa grčkog ostrva Mikonos bila je dovoljna da portal „Srbija danas” proglasi Grčku najskupljom destinacijom Mediterana i da utvrdi da im turisti besno otkazuju rezervacije. Međutim, nekoliko klikova na računaru delilo je ovaj portal od potpuno drugačije realnosti.
Na instagram profilu „Greek gateway” koji promoviše grčka letovališta i kulturu nedavno se pojavila objava koja navodno govori o cenama na grčkom ostrvu Mikonos. U objavi se navodi da je ove godine cena jednog piva na ovom ostrvu 50 evra, pasta sa jastogom čak 600 evra, espreso kafa 15 evra. Pitaju se u objavi zašto bi neko ovoliko platio kada Grčka ima još 227 naseljenih ostrva.

   Instagram profil Greek gateway


Iako se na slici ne navodi o kom je restoranu reč, već se cene generalizuju za čitavo ostrvo, portal „Srbija danas” je objavio članak u kome se tvrdi da zbog ovakvih cena turisti „besno” otkazuju letovanja u Grčkoj.

„ESPRESO 15 EVRA, SUVLAKI 25: Šok cenovnik sa grčkog ostrva, turisti besni otkazuju rezervacije!”, navodi portal.

Ipak, nije u pitanju nikakav zvaničan cenovnik restorana na Mikonosu, već su kako se kaže u instragram objavi ove informacije pribavljene od anketiranih turista.

Osim u naslovu, „Srbija danas” u daljem tekstu ni jednom jedinom rečju ne podupire svoju tvrdnju o tome da zbog ovakvih cena turisti otkazuju letovanja.

Cene na Mikonosu i Grčkoj


Turističke agencije Mikonos opisuju kao jedno od najpopularnijih ostrva u Grčkoj, poznato po noćnom životu. Kosmopolitskom imidžu ovog ostrva belih mediteranskih kućica doprinose i posete brojnih poznatih ličnosti i „influensera” sa društvenih mreža.

Ipak, ovo ostrvo nudi različit dijapazon cena - postoje ekskluzivni hoteli i restorani, kao i mesta sa pristupačnijim cenama. To se lako može videti, na primer, na sajtu „Trip advisor” - svetski poznatom sajtu za recenzije ugostiteljskih objekata.

Tamo gde su cene pristupačne, poput restorana „Lokal”, na primer, možete popiti pivo do 5 evra, a najskuplju opciju sa jelovnika platićete oko 30 evra.

Kao i brojne druge zemlje, i Grčka se suočava sa porastom troškova i poslovanja. Oni u tome nisu usamljeni, jer je do porasta cena i u ovoj zemlji došlo pre svega zbog porasta cena energenata prouzrokovanih između ostalog i ratom u Ukrajini.

Prema podacima grčkog Zavoda za statistiku, potrošačke cene su u odnosu na april prošle godine skočile za više od deset odsto, upravo zahvaljujući porastu cena struje i goriva, prehrambene robe i transporta.
  Dezinformacija
Fijat grande panda nije prvi na Balkanu – Grci proizvodili električni automobil pre pet decenija
Nakon jučerašnjeg predstavljanja električnog automobila „fijat grande panda” u Kragujevcu, na...
  Manipulisanje činjenicama
Da li zaista Srbi nisu bezbedni u Crnoj Gori?
Nalog na tviteru pod imenom „Dr Branimir Nestorović", koji je inače poznat po desničarskim stav...
  Dezinformacija
Trojica migranata nisu dobila srpsko državljanstvo, već grčke boravišne dozvole
Iako je broj dezinformacija o migrantima ovih nedelja nešto manji od onih o novom korona virusu, do...
Grčka
letovanje
Mikonos
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: