raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Da li zaista Srbi nisu bezbedni u Crnoj Gori?
18.08.2023.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen Vijesti.me
Nalog na tviteru pod imenom „Dr Branimir Nestorović", koji je inače poznat po desničarskim stavovima i različitim teorijama zavera, objavio je da srpski turisti nisu bezbedni u Crnoj Gori zbog „nasilja koje se dešava u Budvi i drugim gradovima”. Aludira se na video snimak tuče u Budvi u kojoj su, kako se ispostavilo kasnije, učestvovali samo srpski državljani.
Pre nekoliko dana u javnosti je objavljen snimak tuče nekolicine mladića u Budvi. Na njemu se između ostalog vidi kako jedan od učesnika tuče u Mediteranskoj ulici u tom crnogorskom gradu ulazi u džip i vozilom prelazi preko nogu mladića koji je povređen ležao nasred puta.

Prema informacjiama crnogorske policije ovaj incident se dogodio krajem jula, ali je snimak u javnost dospeo tek 15-ak dana kasnije.

Nakon ovog snimka, nalog na tviteru „Dr Branimir Nestorović " objavio je da „nasilje koje se dešava u Budvi i drugim gradovima na crnogorskom primorju pokazuje da tamo nije bezbedno ići. Srbi su, izgleda, više dobrodošli u Grčku”. Pitao je na kraju i svoje pratioce da li pre idu u Grčku ili Crnu goru na more.


Međutim, nakon što je video snimak objavljen u javnosti, polako su se saznali i detalji - prema informacijama crnogorske policije zapravo su se potukle dve grupe mladića i to iz Srbije.

Tako je policija saopštila da je za volanom automobila bio Kragujevčanin Dušan Milošević, koji je prvo oborio na kolovoz, a potom pregazio Aleksandra Pešića, belgijskog državljanina poreklom iz Srbije. Iz policije su za podgoričke „Vijesti“ rekli da je Pešić posle incidenta budvanskim policajcima rekao da se ne seća da ga je bilo ko pregazio vozilom. U svemu je učestovao i Uroš Panić, sin Petra Panića Pane, Vučićevog kuma.

S obzirom na činjenicu da su u ovom incidentu učestvovali samo srpski državljani, nije jasno na osnovu čega se tvrdi da je Crna Gora zbog toga nebezbedna za naše turiste.

Takođe, Crna Gora nije jedina zemlja u kojoj se događaju tuče u kojima učestvuju srpski državljani. Takvih incidenta je bilo i u Grčkoj. Onaj koji se najviše pamti u Srbiji je još iz 2017. kada je petorica naših državljana optužena da je na smrt pretuklo Amerikanca Bakarija Hendersona ispred jednog noćnog kluba na grčkom ostrvu Zakintos. Njima su prošle godine i potvrđene zatvorske kazne za ovo ubistvo.

Inače, prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Grčka je na prva na listi destinacija na kojima letuju srpski državljani. Na drugom mestu je Crna Gora, iako građani vrlo često u ovoj zemlji letuju u samostalnoj režiji, a ne preko agencija.

Tekst je ažuriran 18. avugsta 2023.
  Manipulisanje činjenicama
Državnu pomoć za tri crnogorske televizije, Srpski telegraf ocenio samo kao pomoć Šolaku
„Milo dao 200.000 evra Šolaku”, piše današnji Srpski Telegraf osvrćući se na odluku ...
  Satira i humor
Alo naseo na satiričnu vest Zicera da Crna Gora šalje 10 vojnika u Ukrajinu
Nakon što je početkom januara portal Srpskog telegrafa, Republika, naseo na satiričnu vest sajta ...
  Lažna vest
Crna Gora nije proglasila Srbe genocidnim narodom
Otkako su 17. juna crnogorski poslanici usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, tabloidi u Srbi...
Crna Gora
Grčka
turizam
Srbija
tuča
Budva
Uroš Panić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: