raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Francuska ministarka pozvala ljude da se tuširaju jednom nedeljno i uštede gas? Netačno.
25.03.2022.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Unsplash/ kevin Baquerizo
Društvenim mrežama kruži slika tvita sa citatom francuske ministarke za ekološku tranziciju Barbare Pompili u kome ona navodno poručuje građanima Francuske da se tuširaju jednom nedeljno, i to hladnom vodom, kako bi se smanjio uvoz ruskog gasa. Pomenuti skrinšot je, međutim, montaža - Pompili je rekla da ako „evropska domaćinstva smanje grejanje za jedan stepen, to će smanjiti uvoz ruskog gasa za 10 odsto, što je ogromno“ i nije spominjala tuširanje.
Suočene sa krizom oko nabavke energenata iz Rusije, kojoj su uvele sankcije, zemlje Evropske Unije (EU) poput Francuske i Nemačke otpočele su sa strategijom smanjenja zavisnosti od ruskog gasa. Deo te strategije jesu i apeli na štednju struje i goriva, kroz makar i neznatno smanjenje dnevne potrošnje na nivou domaćinstva.

Takvi apeli su u delu domaće javnosti dočekani sa podsmehom, i praćeni su manipulacijama.

Tako se na društvenim mrežama pojavio montirani skrinšot (snimak ekrana) tvita francuske televizije RTL France gde je gostovala ministarka Barbara Pompili. Na tvitu se vidi njen navodni citat na francuskom jeziku čiji prevod glasi:

„Ako se svi Francuzi ograniče na jedno tuširanje nedeljno i to hladnom vodom, to će smanjiti uvoz ruskog gasa za 20 odsto, što je enormno“, piše u ovom navodnom tvitu francuskog RTL-a.

Ovaj skrinšot je između ostalog podeljen i na Tviter nalogu „Srpski info štab“ uz komentar: „Zbog Putina Francuzi će se tuširati samo jednom nedeljno“.
   

Međutim, ovo nije tačno - niti je Pompili ovo rekla, niti pomenuti tvit postoji, što su za francusku agenciju AFP potvrdili i iz samog RTL-a, rekavši da nikada nisu objavili ovako nešto.

Na njihovom Tviter nalogu se može naći originalni tvit sa video isečkom ministarkinog gostovanja, i napisan je njen citat koji glasi:

„Ako svi evropski domovi smanje grejanje za jedan stepen, to je 10 odsto manje uvoza ruskog gasa, to je enormno, rekla je Pompili i objavila pokretanje komunikacijske kampanje kojom će se ohrabrivati mali koraci“, napisano je na nalogu RTL-a 14. marta.

Upoređivanjem dva tvita, jasno je da je izmenjen deo citata o evropskim domovima i smanjenju grejanja, i umesto toga ubačen deo sa tuširanjem koji je izazvao podsmeh.
   


Slične manipulacije pojavile su se ovih dana i u medijima poput Informera. Ovaj tabloid je u utorak objavio naslov „LUDILO: Sumanuti saveti političara kako da građani prebrode krizu“:

„Nemci, ne jedite meso, ne grejte se, krenite na dijetu“, piše Informer u senzacionalističkom naslovu.

To potkrepljuju između ostalog tvrdnjom da je „Džem Ozdemir, nemački ministar poljoprivrede kao strategiju borbe protiv gladi predložio ljudima da postanu vegetarijanci“.

Međutim, on je upravo rekao ljudima da, iako je on sam vegetarijanac, ne propoveda vegetarijanstvo, ali sugeriše da je proizvodnja mesa energetski zahtevnija.

„Hajde da to kažemo ovako: jesti manje mesa bio bi doprinos protiv Putina“, rekao je Ozdemir u intervjuu za nemački Špigel i dodao da 60 odsto žitarica u Nemačkoj završi u životinjskim hranilicama, što „nije održivo u globalnom kontekstu“.
  Vest
Top sedam manipulacija o ratu u Ukrajini iz 2022.
Raskrikavanje izdvaja sedam najzanimljivijih dezinformacija o ratu koje smo „uhvatili” tokom pro...
  Manipulisanje činjenicama
Srbija se „pripaja“ Rusiji, odlučila ruska Duma? Ne.
Da je Moskva dala zeleno svetlo za navodno ujedinjenje Srbije i Rusije, moglo se zaključiti iz nasl...
  Manipulisanje činjenicama
Voditeljka Jelena Obućina pretila Vučiću u uvodu Dnevnika? Laž.
„Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan - tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Sr...
Rusija
Ukrajina
Rat
EU
Francuska
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: