raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 22.11.2023. (Informer)
Četvorodnevno primirje u Gazi nije „kraj rata“
22.11.2023.    Marija Vučić    Ilustracija, izraelski napad na Gazu; Foto: Unsplash/ Mohammed Ibrahim, mart 2023.
Čitaoce je možda obradovala dobra vest na sajtu Informera: „Kraj! Prekida se rat u Izraelu!“ Međutim, u ovom trenutku je za radovanje rano zato što rat i dalje traje - postignut je dogovor samo o tome da se vatra prekine na četiri dana dok Izrael i Hamas razmene taoce. Zatišje u izraelskom napadu na Hamas bi moglo da se produžava dan po dan nakon toga za svakih 10 predatih talaca, ali dogovor o konačnom prekidu zasad još uvek nije postignut.
Jedna od glavnih vesti u svetu od jutros jeste da su izraelska vlada i palestinski Hamas postigli dogovor da Izrael prekine bombardovanje pojasa Gaze na četiri dana.

To privremeno primirje, Informer je iskoristio da privuče čitaoce još jednim klikbejt naslovom o tome da je, ni manje ni više, nego kraj rata.
   
O čemu se radi?

U sporazumu Izraela i Hamasa se navodi da će Izrael obustaviti bombardovanje u naredna četiri dana, počev od četvrtka ujutru, tokom kojih će se razmenjivati taoci. Hamas će predati 50 žena i dece otetih iz Izraela, a zauzvrat će Izrael osloboditi 150 palestinskih žena i dece iz svojih zatvora.

Broj oslobođenih civila će možda biti i veći - izraelska vlada je saopštila da će nakon toga svakih 10 predatih talaca produžiti ovo „zatišje“ za još jedan dan.

Izraelska vlada objavila je spisak 300 zatvorenika „predviđenih za puštanje na slobodu“ - sa tog spiska će pojedinci biti razmenjivani za taoce koje drži Hamas.

Na spisku je, kako sumira Al Džazira, najmanje 123 maloletnika i više od 30 žena. Najmlađe je dete od 14 godina, a najstarija je žena od 59. Nijedan od zatvorenih muškaraca nije stariji od 18 godina. Oni su trenutno u izraelskim zatvorima a tamošnje vlasti ih, kako piše Al Džazira, terete za niz krivičnih dela, od podstrekivanja na napade, preko gađanja kamenjem do pokušaja ubistva.

Da rat i dalje nije okončan, eksplicitno piše i na sajtu izraelske vlade u okviru saopštenja o četvorodnevnom primirju.

„Vlada Izraela, izraelske odbrambene snage i obaveštajne službe će nastaviti rat kako bi se kući vratili svi taoci, kako bi se eliminisao Hamas i osiguralo da više neće biti pretnji iz Gaze po izraelsku državu“, stoji na sajtu Vlade Izraela.

Štaviše, kako prenosi Gardijan, od jutros su izraelski napadi na Gazu čak i intenzivirani.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara, koji posreduje u pregovorima, saopštilo je da će prekid vatre omogućiti ulaz humanitarnih konvoja u pojas Gaze. Kako je rečeno, Katar je spremio 13 aviona humanitarne pomoći, težine skoro 500 tona.

Najnovija eskalacija višedecenijskog sukoba između Palestine i Izraela krenula je početkom oktobra nakon što su teroristi Hamasa upali na teritoriju južnog Izraela iz pojasa Gaze i ubili, prema izraelskim procenama, oko 1.200 ljudi, posetilaca muzičkog festivala i meštana Izraela. Više od 200 ljudi je Hamas uzeo kao taoce.

Izrael je odmah potom napao pojas Gaze i dosad, za sedam nedelja, praktično razorio čitavu teritoriju. Vojne snage Izraela su ubile, prema poslednjim procenama palestinskih vlasti, više od 14.000 ljudi. Prema informacijama UNICEF-a, među njima je čak 5.000 dece.

Ujedinjene nacije su 17. novembra upozorile na pogoršanje humanitarne krize i navele da je Izrael do tog trenutka uništio ili oštetio više od 40.000 kuća u pojasu Gaze, kao i brojne bolnice, džamije, crkve i škole, a raseljeno je više od 1,5 miliona Palestinaca.

Najveći deo pogođene infrastrukture, saopštili su iz UN-a, nalazi se u srednjim i južnim oblastima Gaze - upravo tamo gde su izraelske vlasti uputile palestinske civile da se sklone radi bezbednosti, onda kada je izraelska vojska kopnenim putem ušla na teritoriju Gaze sa severa.

Zdravstveni sistem je takođe u kolapsu - hiljade povređenih civila se svakodnevno doprema u svega 10 bolnica koje ukupno broje 1.400 bolničkih kreveta. UN navodi i na to da se u Gazi nalazi 50.000 palestinskih trudnica i da se svaki dan tamo porodi oko 180 njih u najtežim mogućim uslovima.

Ponestaje lekova, energenata i hrane, kao i medicinskog osoblja, a međunarodne agencije poput UN-a nedeljama bezuspešno apeluju na prekid vatre i na otvaranje koridora širom pojasa Gaze kako bi se dostavila neophodne zalihe pomoći.
  Dezinformacija
Razbacana odeća na Tajms skveru nema veze sa protestom protiv Zare
Video Tajms skvera u Njujorku koji je zatrpan odećom kruži TikTok-om uz komentar da Amerikanci bac...
  Lažna vest
Novinarka CNN-a nije lažirala napad blizu granice Izraela i Gaze
„US sam scenarista, sam reditelj: kako zapadni propagandisti i novinari rade u Izraelu”, navodi ...
  Lažna vest
Video pokazuje napad na kulu u Gazi, a ne na zgradu ministarstva Ukrajine
Zgrada koja nestaje u plamenu, uz zvuke rušenja i fotograf koji nastoji da zabeleži taj trenutak. ...
Gaza
Izrael
Palestina
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: