raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Video pokazuje napad na kulu u Gazi, a ne na zgradu ministarstva Ukrajine
02.04.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/Facebook/ABC_News
Zgrada koja nestaje u plamenu, uz zvuke rušenja i fotograf koji nastoji da zabeleži taj trenutak. Tako se ukratko može opisati video koji je dospeo na Vajber grupu „Istinom protiv plandemije”, uz tvrdnje da su Rusi bombardovali zgradu Ministarstva odbrane Ukrajine. Video, međutim, nema veze sa ratom u Ukrajini, datira iz maja 2021. godine i prikazuje izraelski napad na kulu u Gazi tokom eskalacije sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas, koja upravlja Gazom.
„Rusi KINDŽAL raketama juče ske*ali zgradu ministarstva odbrane Ukraine. Pretpostavljam u Kijevu. Prethodno je dato upozorenje, a novinari jedva dočekali da slikaju”, navodi se u opisu videa koji je podeljen na Vajber grupi “Istinom protiv plandemije”.

   


U videu koji traje oko jednog minuta prikazano je rušenje višespratnice iza koje se stvara oblak dima, dok čovek u plavoj majici fotografiše taj prizor.

Da rušenje ove kule nema veze sa ratom u Ukrajini, moguće je utvrditi za svega nekoliko minuta.

Pretragom ključnih kadrova iz videa, Raskrikavanje je utvrdilo da se on može naći na brojnim internet stranicama i u medijskim objavama iz maja prošle godine.

Naime, reč je o napadu na kulu „Al Šuruk” u Gazi, koju su iz 12. maja 2021. godine srušili izraelski borbeni avioni.

Isti video, koji se sada pripisuje ratu u Ukrajini, podeljen je 13. maja 2021, na Fejsbuk stranici ABC News-a , a sam trenutak rušenja zabeležila je i kamera BBC-ja tokom snimanja uživo.Pomenuta kula „Al Šuruk" srušena je jer su se u njoj, prema tvrdnjama izraelskih vlasti, nalazile prostorije Hamasa. Ova palestinska militantna organizacija i Izrael se sukobljavaju dugi niz godina u pojasu Gaze (Palestina), a prošlogodišnji sukobi su trajali 11 dana nakon čega su okončani primirjem.

Inače, Vajber grupa „Istinom protiv plandemije” trenutno broji preko 2600 članova i u njoj se neretko dele objave koje su manipulativne ili neistinite, uglavnom u vezi sa pandemijom virusa korona.

Raskrikavanje se već bavilo lažnim vestima sa ove i drugih sličnih Vajber grupa, poput onih da je pandemija režirana ili da počinje „svetski sudski proces" protiv onih koji su pandemiju „izmislili".
  Lažna vest
Ponovna zloupotreba mutnog snimka kako bi se demantovao masakr u Buči
Godinu i po dana od masakra u ukrajinskom gradu Buči, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
  Manipulisanje činjenicama
Zelenski nije zahtevao od Amerikanaca da svoju decu pošalju u rat
Godinu dana od početka rata u Ukrajini lažne vesti i manipulacije o ovom sukobu ne prestaju da se ...
Ukrajina
Izrael
Gaza
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: