raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Novinarka CNN-a nije lažirala napad blizu granice Izraela i Gaze
13.10.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Printscreen/Facebook (CNN)
„US sam scenarista, sam reditelj: kako zapadni propagandisti i novinari rade u Izraelu”, navodi se u jednoj poruci koja se deli na Vajber grupama kao „dokaz” da su novinari CNN-a iscenirali napad u blizini granice između Izraela i Gaze. Reč je međutim o manipulaciji videom CNN-a u kome reporterka Klarisa Vord sa svojim timom traži zaklon usled napada u ratnoj zoni. Za to vreme se u pozadini montiranog videa čuje muški glas koji novinarima govori šta da rade - da se sklone sa puta, da legnu na zemlju, da izgledaju uplašeno. Osoba koja stoji iza naloga na kome je prvo objavljen ovaj video je u komentarima napisala da je audio sa instrukcijama nalepljen.
„Na Si-En-Enu se ova reportaža puštala nekoliko sati uz tekst spikera, ali je na društvene mreže procurio snimak sa originalnim zvukom. (...) Na snimku se može čuti kako neko iza kulisa komanduje snimatelju i reporteru kuda da beži, gde da legne, kako da snima, šta da kaže i tako dalje. Ne bi bilo čudno da je i ova scena uvežbana nekoliko puta”, navodi se u poruci na Vajber grupi „LRNE - roditeljski sastanak za opstanak”.

   


Iznad ovog opisa na Vajber grupi je podeljen i video zapis od oko minut i po u kome su prikazani CNN-ova reporterka Klarisa Vord i dva muškarca kako trče, na sebi imaju prsluke na kojima piše „Press”, dok se u pozadini čuju pucnji. Zatim ležu na zemlju pored puta u zaklon, Klarisa deluje uznemireno i diše duboko, dok muškarac razgovara na telefon povremeno gledajući oko sebe. Na videu se vidi logo CNN-a i piše „Tim CNN-a traži zaklon tokom raketnog napada u blizini granice Gaze i Izraela”.

U pozadini tog videa se čuje i muški glas koji novinarima govori da se sklone sa puta, da legnu pored puta, da kamerman priđe bliže, da probaju da izgledaju uplašeno. U jednom momentu Klarisa pita „Da li vidite ovu situaciju?”, a muški glas odgovara: „O da”, zatim muški glas traži da se pojača zvuk eksplozije. Sve ovo deluje kao da muški glas daje novinarima upustva šta da rade i kako da se ponašaju.

Upravo se ovaj video deli kao „dokaz” da je CNN lažirao celu situaciju u ratnoj zoni blizu granice između Izraela i Gaze, područja koje je od 7. oktobra zahvaćeno ratom. Reč je, međutim, o manipulaciji videom jer je na originalan video zapis nalepljen audio u kome muški glas novinarima daje instrukcije.

Originalan video smo pronašli na više platformi CNN-a, između ostalog i na njihovoj Fejsbuk stranici, objavljen je 10. oktobra. U opisu videa se navodi da su reporterka CNN-a Klarisa Word i njen tim bili primorani da traže zaklon tokom raketnih napada u blizini granice između Izraela i Gaze. U originalnom videu se ne čuje muški glas koji daje instrukcije.CNN je dan ranije, 9. oktobra, na Jutjubu okačio takođe delove ovog videa.

I portparol CNN-a je za Rojters naveo da je video sa instrukcijama u pozadini izmontiran.

Manipulativan video je prvobitno objavljen na Tviter nalogu „The Quartering”, tvrdeći da je CNN uhvaćen kako lažira napad u Izraelu.

U komentarima istog dana, osoba koja stoji iza ovog naloga je napisala da je audio zapis nalepljen.

„Naravno da glas preko (muški glas koji daje instrukcije, aut. prim.) nije stvaran, ali lažna gluma je realna”.

Na manipulaciju ovim video zapisom ukazao je i Snopes.
  Lažna vest
Lažne vesti o lažnim vestima: Fabrikovanje nepostojećih CNN naloga
Prethodnih dana novinarke Raskrikavanja su na Tviteru uočile dve tvrdnje da je američki televizijs...
  Lažna vest
Užičko kolo ispred Skupštine: Niti je to preneo CNN, niti su to pristalice SNS
Tviteraš pod nadimkom „Bega bez ega“ objavio je snimak navodnog priloga televizije CNN na kome ...
  Dezinformacija
Četvorodnevno primirje u Gazi nije „kraj rata“
Čitaoce je možda obradovala dobra vest na sajtu Informera: „Kraj! Prekida se rat u Izraelu!“ M...
CNN
novinarka
Izrael
Gaza
rat
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: