raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 02.03.2022. (Srpski telegraf)
Britanci nahvalili politiku Srbije u ukrajinskoj krizi, ali samo u Srpskom telegrafu
02.03.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Unsplash/ Markus Spiske
„I to se desilo. Srbija dobila priznanje za odnos prema ukrajinskoj krizi od Velike Britanije”, objavio je Srpski telegraf tvrdeći da je Britanija „nahvalila” izbalansiranu Vučićevu politiku prema Moskvi i Kijevu. Srpski telegraf je to zaključio na osnovu autorskog teksta za dnevni list „Nova”, britanske ambasadorke u Srbiji - Šan Makleod. Osim što je prećutao gde je tekst ambasadorke objavljen, tabloid je izostavio i deo u kojem ona ističe da se nada da će Srbija osuditi invaziju Rusije na Ukrajinu. U jednostrano napisanom tekstu Srpskog telegrafa, imalo je mesta samo za citate kojima Makleod diplomatski pozdravlja to što je Srbija podržala teritorijalni integritet Ukrajine.
„Pozdravljam to što je Srbija javno izrazila brigu zbog tragične situacije u Ukrajini i podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu i principima međunarodnog prava i međunarodnih obaveza, kao i tome što je obećala humanitarnu podršku”, citirao je Srpski telegraf ambasadorku, navodeći da je ovo napisala u svom tekstu, ali ne i gde je taj tekst objavljen.

Srpski telegraf izostavlja i rečenicu koja se nastavlja, a u kojoj ambasadorka Makleod poziva Srbiju da se pridruži sankcijama protiv Rusije.

„Nadam se da će se Srbija pridružiti ogromnom broju država koje, u UN i drugim međunarodnim organizacijama, osuđuju ovaj ničim provociran napad”, napisala je juče ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Šan Makleod. U autorskom tekstu, za list „Nova", ambasadorka je izrazila lični stav u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu i odnosom Srbije prema dešavanjima u Istočnoj Evropi.

Sledeći citat koji Srpski telegraf izdvaja kao argument da su „iz Londona došle pohvale” takođe je diplomatski i pozitivniji prema Srbiji.

„Srbija je prijatelj Rusije i Ukrajine. Razumem zbog čega Beograd nije želeo da bude između Moskve i Kijeva, ali kada je reč o jednostavnim pitanjima, kao što su razilka između onoga što je ispravno i onoga što je pogrešno, najteže poruke najbolje mogu preneti prijatelji”.

Opet, Srpski telegraf izbegava da citira nastavak teksta u kome je Makleod „oštrija” prema politici Srbije u vezi sa trenutnom situacijom u Ukrajini.

„Nadam se i želim da verujem da će Srbija iskoristiti prijateljstvo sa Rusijom da Putinu jasno stavi do znanja da Beograd ne može da ga podrži u ovoj katastrofalnoj grešci. Ovo može biti presudan trenutak za vašu zemlju, da pokaže međunarodno liderstvo i pomogne da se ovaj nepotreban konflikt, razaranja i gubitak života brzo završe”, zaključila je britanska ambasadorka, u delu teksta koji je Srpski telegraf prećutao.

I portal Srpskog telegrafa - Republika.rs jutos je objavio identičan tekst sa drugačijim naslovom - „KO BI TO OČEKIVAO?! Iz Londona u Beograd stigla šok poruka - NEVERICA!”

U oba naslova je lični stav ambasadorke predstavljen kao stav zvaničnog Londona.

Velika Britanija se inače nalazi među zemljama koje su osudile napad na Ukrajinu, te je uvela brojne sankcije Rusiji.

Podsetimo, povodom ukrajinske krize, predsednik Aleksandar Vučić saopštio je 25. februara da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvesti sankcije Rusiji jer se „rukovodi isklučivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa”.
  Dezinformacija
Britanska kraljica Elizabeta NE KORISTI ivermektin u lečenju kovida 19
Lek protiv parazita - ivermektin se na društvenim mrežama i opskurnim portalima već mesecima plas...
  Dezinformacija
Lažne vesti opet cirkulišu „vajberom”: Deset zemalja ne ukida u potpunosti kovid mere
Ovih dana aplikacijama za dopisivanje opet se širi cirkularna poruka u vezi sa koronavirusom. Ovog ...
  Manipulisanje činjenicama
„Šokantne statistike” o reakcijama na vakcinu britanska doktorka iznela bez konteksta
Intervju star nekoliko meseci u kome je britanska doktorka Tes Lori istakla da bi trebalo obustaviti...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Republika
Velika Britanija
Srbija
Ukrajina
Rusija
Vučić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: