raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 03.12.2017. (Beta)
3.000 evra za migrante - dezinformacija svetskih i domaćih medija
11.12.2017.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Novinska agencija Asošijeted pres (AP) objavila je 3. decembra netačnu vest o dodeli novca migrantima u Nemačkoj koju su preneli brojni strani mediji poput Njujork Tajmsa i Foks Njuza, a dezinformacija je završila i u vestima domaćih agencija koje su doslovno prevele tekst AP-a. Objavljeno je da Nemačka nudi 3.000 evra migrantima koji se vrate u svoje zemlje. To, međutim, nije istina - pojedinci mogu da dobiju do 1.000 evra, a porodice do 3.000 evra, ali ne u kešu, već je pomoć isključivo za iznajmljivanje ili renoviranja stana kada se vrate u svoje zemlje.
Beta navodi:
Nemačka će podržati odbijene tražioce azila koji se dobrovoljno vrate u svoje matične zemlje jednokratnom isplatom 3.000 evra, u okviru novog programa.   1   Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke saopštilo je da migranti koji ispunjavaju uslove mogu da se prijave do 28. februara, a da će novac dobiti po povratku u domovinu.
1
Iz nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova za Raskrikavanje kažu da jedini njihov program za koji su prijave otvorene do 28. februara taj koji podrazumeva da pojedinci i porodice koje hoće da se vrate u svoje domovine, a nalaze se u nekoj fazi azilnog postupka, mogu da dobiju dodatnu pomoć.

Međutim, ne ovakvu kakvu navode agencije.

U okviru ovog programa migranti mogu dobiti do 1.000 evra po pojedincu i do 3.000 po porodici ali za konkretne namene, objašnjavaju za Raskrikavanje iz nemačke Federalne kancelarije za migracije i izbeglice.

“Prema ovom programu, porodice mogu dobiti dodatne naknade “u naturi”, na primer za iznajmljivanje, izgradnju ili renoviranje ili osnovne stvari za kuhinju i kupatilo”, kažu iz ove kancelarije.
Takođe, nisu u pitanju samo odbijeni tražioci azila kojima je ova mogućnost na raspolaganju, već svi koji “ispunjavaju uslove za StarhilfePlus” - program namenjen svima koji hoće da se dobrovoljno vrate u svoje zemlje, bilo da čekaju da im se završi azilna procedura, bilo da su odbijeni.

Nije 3.000 svakom, nego DO 3.000 za porodice, do 1.000 za pojedince. Nije keš nego za izdatke koji imaju veze sa povratkom: sređivanje kuće, nameštaj itd. Ne isplaćuje se čim stigneš nazad nego se tek tada podnosi zahtev.

Nemačka vlada im, u zavisnosti od uslova koje ispunjavaju, dodeljuje određeni novac, pa tako oni koji i dalje čekaju odluku o tome hoće li dobiti azil mogu uzeti 1.200 evra i vratiti se kućama pre završetka procedure, a za one koji su odbijeni predviđeno je 800 evra. Deca mlađa od 12 godina dobijaju pola od ovih iznosa.
Kako kažu iz nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, odbijeni tražioci azila svakako moraju da odu iz Nemačke, a oni kroz ove i slične programe podstiču dobrovoljni povratak umesto deportacije.
  Nemačko federalno ministarstvo unutrašnjih poslova - Pamflet o dobrovoljnom povratku (PDF)
Inače, da je vest sa Bete netačna, prvi je primetio novinar Dojče Velea Nemanja Rujević.


  Lažna vest
Nastavnice nose „hidžabe” zbog dece migranata?
Pre nekoliko dana na tviteru se pojavila fotografija na kojoj su prikazane dve ženske osobe koje no...
  Manipulisanje činjenicama
Antimigrantski tekstovi šire se kao zaraza
Kao što smo već nekoliko puta pisali, istovremeno sa korona virusom, širi se i broj antimigrantsk...
  Vest
Meštani Deliblata: Bolje koronavirus, nego migranti
Pojedini portali i korisnici društvenih mreža prethodnih dana pisali su da država koristi vanredn...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Asošijeted pres
migranti
Nemačka
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: