raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
Antimigrantski tekstovi šire se kao zaraza
15.04.2020.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay / kalhh
Kao što smo već nekoliko puta pisali, istovremeno sa korona virusom, širi se i broj antimigrantskih tekstova, a narativu da se u sred pandemije više pomaže migrantima, nego građanima Srbije obično služe stare i lažne vesti. Portali Vestinet.rs i Pravda su tako stare vesti o migrantima iz prethodnih godina, objavili kao nove vesti. Dok je portal Vestinet nedavno iskoristio tekst o navodnom švercu migranata, portal Pravda piše o porodici Nuri iz Avganistana koja je dobila srpsko državljanstvo, što se zaista desilo, ali 2018. godine.
Naime, portal Vestinet.rs tvrdi da je „šef Komesarijata švercovao migrante”, što je otkriveno prilikom udesa koji se desio u nedelju u Obrenovcu, a koji je izazvao kombi Komesarijata. Potom navode da se u tom kombiju nalazilo šestoro migranata, koji su bili sakriveni u teretnom delu vozila, pri čemu je petoro migranata pobeglo pre dolaska policije. Međutim, ova vest već je objavljena na portalima Kurir, Srbija danas i Vesti, ali u novembru 2019. godine, a Komesarijat za izbeglice demantovao je tada navedene tvrdnje.

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije kažu za Raskrikavanje da su portalu koji je „kao novu vest objavio ovu netačnu priču, uputili zahtev da skine sporni tekst jer njime obmanjuju javnost i o samom događaju i o vremenu kad se on desio”.

Naime, migrant iz Avganistana transportovan je tada kod lekara zbog povrede šake, što su ovi portali okarakterisali kao „šverc migranata”.

Kada se udes dogodio, grupa migranata okupila se oko kombija da vide šta se desilo, stoga je netačna tvrdnja da se u teretnom delu kombija tada nalazilo šestoro migranata koji su se razbežali, objašnjavaju iz Komesarijata.

Nedavno je i portal Pravda objavio vest sa fejsbuk grupe „Srpska čast“ koja je objavila da „Vlada Srbije deli srpsko državljanstvo kao bombone”, inspirisani pričom o avganistanskoj porodici Nuri koja je dobila državljanstvo u Srbiji. „A gde je briga države o ugroženim građanima Srbije. Molimo sve časne ljude da PODELE. PROBUDI SE SRBINE, SUTRA JE MOŽDA KASNO“, navode u postu na fejsbuku. Dečak Farhad Nuri iz Avganistana i njegova porodica dobili su srpsko državljanstvo, pre dve godine. Ipak, na poziv rođaka iz Švajcarske napustili su Srbiju prošle godine, piše Fejk njuz tragač.

Iz Komesarijata za izbeglice objašnjavaju za Raskrikavanje da je „Srbija tada htela da se oduži dečaku Farhadu Nuriju za njegov human gest sakupljanja sredstava za bolesnog dečaka”.

„Migranti inače ne dobijaju državljanstvo već samo mogu da uđu u proceduru azila, ali njih ni procedura azila ne zanima, već da se što pre domognu neke od zemalja Zapadne Evrope”, zaključuju iz Komesarijata.
  Lažna vest
Nastavnice nose „hidžabe” zbog dece migranata?
Pre nekoliko dana na tviteru se pojavila fotografija na kojoj su prikazane dve ženske osobe koje no...
  Vest
Meštani Deliblata: Bolje koronavirus, nego migranti
Pojedini portali i korisnici društvenih mreža prethodnih dana pisali su da država koristi vanredn...
  Manipulisanje činjenicama
„Napadaju i siluju“ - novi talas vesti protiv migranata
U srpskim medijima, najpre desno orijentisanim sajtovima, migranti su sve češće predstavljeni kao...
migranti
vesti
Komesarijat za izbeglice
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: