raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Nastavnice nose „hidžabe” zbog dece migranata?
25.05.2020.    Milica Ljubičić    Foto: Printscreen / KCN
Pre nekoliko dana na tviteru se pojavila fotografija na kojoj su prikazane dve ženske osobe koje nose marame preko glava, dok na fotografiji piše „Ovako izgleda obuka za nastavnike škola u Srbiji koji će morati da rade sa decom ilegalnih migranata! Nošenje hidžaba simbola represije nad ženama!”. Analiza Raskrikavanja pokazala je da je fotografija nastala pre tri godine u gimnaziji u Šidu, tokom radionice za nastavnike škola u koje je trebalo da krenu i deca migranata. Međutim, iz škole Branko Radičević, čiji su nastavnici učestvovali u radionicama, kazu da je fotografija zloupotrebljena jer nastavnice nisu nosile marame zbog „dece ilegalnih migranata”, već su u toku jedne od radionica “demonstrirale kako žene maramama pokrivaju glavu prilikom ulaska u srpske svetinje”.
Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja demantovali su za Raskrikavanje tvrdnje da su prosvetni radnici škola koje pohađaju deca migranata u obavezi da nose hidžab i naglasili da “religijska i druga obeležja nikada nisu korišćena u školama u Srbiji”.

   


„Nastavu deci iz prihvatnih centara drže nastavnici i vaspitači koji su zaposleni u tim obrazovno vaspitnim ustanovama, na isti način na koji se obrazuju i svi drugi učenici iz osetljivih grupa”.

Inače, u školama u Srbiji obrazuje se 436 učenika i dece iz prihvatnih centara po redovnim programima nastave usvojenim za sve učenike u Republici Srbiji, naveli su iz Ministarstva prosvete.

Objavljena fotografija preuzeta je iz televizijskog priloga „Obuka nastavnika za polazak migranata u školu”, koji je emitovan pre tri godine na televiziji KCN S. Tema priloga bile su radionice za nastavnike osnovnih i srednjih škola u koje je trebalo da krenu i deca migranata.

Iako se u delu priloga vidi da nastavnice nose marame na glavama, nije objašnjeno o čemu se zapravo radi, što je kasnije dovelo do pogrešnih tumačenja.

Kako su za Raskrikavanje objasnili iz osnovne škole Branko Radičevič u Šidu, radionice za nastavnike održavane su tokom 2017. godine, „u periodu pre uključivanja dece migranata u školski sistem, kroz te radionice radilo na senzibilizaciji prosvetnih radnika u prihvatanju ovog velikog izazova i nepoznanice”.

„Konkretno, tvitovana fotografija nastala je momentu kada su nastavnici na jednoj od radionica razgovarali o pravoslavnim običajima, pri čemu su nastavnice demonstrirale kako žene maramama pokrivaju glavu prilikom ulaska u srpske svetinje”, naveli su iz škole.

Naime, tokom ovih radionica nastavnici su se upoznali i sa „Stručnim upustvom” u kojem su sadržane smernice za rad sa decom migranata u školama tokom njihovog boravka u Srbiji, nakon čega ta deca mogu da nastave obrazovanje u zemlji u koju odu.
  Manipulisanje činjenicama
Antimigrantski tekstovi šire se kao zaraza
Kao što smo već nekoliko puta pisali, istovremeno sa korona virusom, širi se i broj antimigrantsk...
  Vest
Meštani Deliblata: Bolje koronavirus, nego migranti
Pojedini portali i korisnici društvenih mreža prethodnih dana pisali su da država koristi vanredn...
  Manipulisanje činjenicama
„Napadaju i siluju“ - novi talas vesti protiv migranata
U srpskim medijima, najpre desno orijentisanim sajtovima, migranti su sve češće predstavljeni kao...
migranti
vesti
Komesarijat za izbeglice
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: