raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Meštani Deliblata: Bolje koronavirus, nego migranti
27.03.2020.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Miodrag Ćakić
Pojedini portali i korisnici društvenih mreža prethodnih dana pisali su da država koristi vanredno stanje da naseli migrante u Deliblatsku peščaru. Nakon odluke Komesarijata za izbeglice da određeni broj njih smesti u Školsko-rekreativni centar u selu Deliblato, meštani tog mesta kod Kovina započeli su proteste govoreći da se protive „naseljavanju“ migranata. Iz Komesarijata za Raskrikavanje navode da nikad nije postojao plan da se migranti „nasele“ već da se privremeno smeste kako bi se rasteretili drugi prihvatni centri tokom vanrednog stanja. Od plana se u međuvremenu odustalo.
U sredu 25. marta par stotina meštana banatskog sela Deliblato u Deliblatskoj peščari protestovalo je zbog odluke Komesarijata za izbeglice da u Školsko-rekreativni centar Čardak smesti određeni broj izbeglica. Neki su tvrdili da država koristi vanredno stanje da ih naseli.

Radije bi, kažu, umesto migranata, da tu prime Srbe zaražene koronavirusom. Pokrenuli su i onlajn peticiju koju je dosad potpisalo više od 10.000 ljudi.

„Pomozite Vašim potpisom da sprečimo dovođenje i naseljavanje migranata u specijalni rezervat prirode - Deliblatsku peščaru“, navodi se u opisu peticije.

Panika od „naseljavanja“ migranata prelila se i na društvene mreže pa je tako jedna korisnica tvitera napisala da „iz Vojvodine stižu vesti da se tamo u vanrednom stanju masovno naseljavaju Arapi“.
Ovo je izazvalo lavinu ksenofobnih komentara, pa tako neki od članova foruma Krstarica navode:

„Kada ne mogu više da pale dalje - zapravo već sada ne mogu - oni će ostati ovde i to se mora prekinuti. Mi Srbijanci smo dovoljno pokazali našu humanost prema migrantima. Sada je dosta!“

„Mrš u Avganistan, bagro“.

„Kume, ja bih da mi to koljemo“.


Međutim, za Raskrikavanje iz Komesarijata za izbeglice, kažu da ne postoji plan za „naseljavanje“ migranata, niti je ikad postojao.

Naime, ideja je bila da se smeste u Školsko-rekreativni centar Čardak, kako bi se rasteretili prihvatni centri u Srbiji gde je trenutno 8.500 izbeglica. Od toga se, međutim, iz nekog razloga odustalo.

„U međuvremenu smo dobili nove instrukcije prema kojima će taj objekat biti opredeljen za druge namene, a nama su određene druge lokacije“, navode iz Komesarijata.

Iz Komesarijata dodaju da je migrantima trenutno zabranjeno da izlaze iz prihvatnih i centara za azil u kojima trenutno borave. Vojska, kako je Vlada odlučila pre nekoliko dana, stoji na kapijama prihvatnih centara. Migranti mogu da izađu samo u izuzetnim slučajevima (poput odlaska na dijalizu), uz posebnu dozvolu i uz pratnju zaposlenog iz Komesarijata.

Ovu vest o navodnom naseljavanju migranata preneli su brojni portali, između ostalih i vidovdan.org, srbin.info i direktno.rs.

ŠRC Čardak raspolaže sa svega 120 ležajeva u dva paviljona i sa nekoliko bungalova. Kako su u sredu mediji preneli reči Vladimira Cucića iz Komesarijata, trebalo je tu smestiti nekoliko stotina ljudi i to najduže dva meseca po okončanju vanrednog stanja.

I dok deo građana Srbije protestuje protiv njih, migranti u prihvatnim centrima solidarno pomažu zaposlenima Komesarijata u dezinfekciji prostorija i održavanju higijene. Neki su počeli i da šiju maske za zaštitu od koronavirusa tokom trenutne nestašice, poput Habiba Sohelija iz Irana koji boravi u bujanovačkom Prihvatnom centru i dnevno na kućnoj šivaćoj mašini sašije četrdesetak komada.
  Dezinformacija
Saša Borojević reciklira netačne teorije da vakcine protiv kovida sadrže grafen-oksid
Pune dve godine otkako su u upotrebi, različite dezinformacije i teorije zavera o vakcinama protiv ...
  Manipulisanje činjenicama
Jovana Stojković manipuliše naučnim rezultatima i umanjuje značaj vakcine
Antivakserka i doktorka psihijatrije Jovana Stojković koja je poznata i po brojnim teorijama zavera...
  Manipulisanje činjenicama
Antivakseri šire paniku među trudnicama koje su primile Fajzerovu vakcinu
Na Vajber grupi „Lekari i roditelji za nauku i etiku“, poznatoj po antivakserskim stavovima i pr...
koronavirus
migranti
deliblato
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: