raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
Medij:
 Beta
  Greška
Hrvatska nije dozvolila gej parovima da usvajaju decu, već da budu hranitelji

Zbog pogrešnog prevoda hrvatske reči „udomljavanje“, domaći mediji su danas izvestili da je Ustavni sud Hrvatske dozvolio gej parovima da usvajaju decu. Istina je, međutim, da je tamošnji sud odlučio da oni mogu da budu hranitelji (udomitelji). Hraniteljstvo (hr. udomljavanje) i usvajanje (hr. posvajanje) nisu isto, a na ovo drugo istopolne zajednice u Hrvatskoj još uvek nemaju prava.

07.02.2020.
  Neutemeljeno
Sumnjiva vest o podeli Kosova dospela i u nemačke medije

Brojni domaći mediji su preko agencija Beta i Tanjug preneli pisanje nemačkog lista Frankfurter Rundšau o tome da će 12. juna biti potpisan sporazum o promeni granice između Srbije i Kosova na osnovu navodnog dokumenta koji je „nedavno procurio“ i u kome se definiše 17 tačaka podele Kosova. Novinari Raskrikavanja su međutim utvrdili da je informacija o dokumentu, bez navođenja izvora, objavljena krajem januara na kosovskim sajtovima, a njegovo postojanje je za portal Kossev demantovala kosovska Vlada. Urednica ovog portala Tatjana Lazarević za Raskrikavanje kaže da ne isključuje mogućnost da se radi o „probnom balonu“.

22.02.2019.
  Vest
Amnesti kritikuje Srbiju i zbog napada na novinare

Novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom podvrgnuti su kampanjama blaćenja od strane ministara i medija bliskih vladi, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju organizacije Amnesti internešenal. Ovakav zaključak između ostalih potkrepljuju i slučajevima urednika KRIK-a, Stevana Dojčinovića i naše novinarke Dragane Pećo.

23.02.2018.
  Vest
Grupa za slobodu medija traži smenu državnog sekretara Gajovića

Grupa za slobodu medija zatražila je danas od Vlade Srbije da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića posle izjava koje otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja.

11.02.2018.
  Dezinformacija
3.000 evra za migrante - dezinformacija svetskih i domaćih medija

Novinska agencija Asošijeted pres (AP) objavila je 3. decembra netačnu vest o dodeli novca migrantima u Nemačkoj koju su preneli brojni strani mediji poput Njujork Tajmsa i Foks Njuza, a dezinformacija je završila i u vestima domaćih agencija koje su doslovno prevele tekst AP-a. Objavljeno je da Nemačka nudi 3.000 evra migrantima koji se vrate u svoje zemlje. To, međutim, nije istina - pojedinci mogu da dobiju do 1.000 evra, a porodice do 3.000 evra, ali ne u kešu, već je pomoć isključivo za iznajmljivanje ili renoviranja stana kada se vrate u svoje zemlje.

11.12.2017.
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: