raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vesti
  Vest
Izveštaj Reportera bez granica: Srbija zabeležila najveći pad u regionu

Srbija je pala za 12 mesta u odnosu na prošlu godinu na listi medijskih sloboda Reportera bez granica koja je objavljena danas, na Svetski dan slobode medija. Srbija se sada nalazi na 91. mestu, za razliku od prošle godine, kada je bila 79. na listi 180 zemalja sveta, a svrstava se u države u kojima je situacija u medijima „problematična”. „Srbija, u kojoj provladini mediji šire rusku propagandu, pretrpela je najveći pad u regionu“, navode Reporteri.

03.05.2023.
  Vest
Radonjiću i Romiću ukinut kućni pritvor, konačnu presudu za ubistvo Ćuruvije čekaju na slobodi

Apelacioni sud u Beogradu je 19. aprila ukinuo kućni pritvor Milanu Radonjiću i Ratku Romiću koji su okrivljeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Njih dvojica će konačnu presudu Apelacionog suda za ubistvo novinara čekati na slobodi nakon što su devet godina, ceo period suđenja, proveli u pritvoru.

21.04.2023.
  Vest
Godišnjica Ćuruvijinog ubistva: „Za 24 godine neko je postao punoletan, mi i dalje čekamo presudu”

Pre tačno 24 godine je, sa više hitaca ispaljenih u leđa, ubijen novinar Slavko Ćuruvija. Suđenje je završeno posle osam godina, a u narednom periodu očekuje se da će Apelacioni sud doneti konačnu odluku. „Za 24 godine je neko postao punoletan, neko je završio fakultet, neko se zaposlio, a mi i dalje čekamo presudu za ovo teško ubistvo“, kaže Ivana Stevanović za Raskrikavanje.

11.04.2023.
  Vest
Istraživanje Raskrikavanja isprovociralo vlast, Brnabić i SNS sprovode svoju analizu

Nakon što je istraživanje Raskrikavanja pokazalo da se Vučićevo lice na naslovnicama pet tabloida prošle godine pojavilo najmanje 851 put, i premijerka Ana Brnabić je krenula u svoje istraživanje - analizu naslovnica Danasa i Nove, kako bi pokazala da se predsednik Vučić tamo pojavljuje još češće. Prethodno je na nalaze Raskrikavanja reagovao sam predsednik koji je najpre rekao da će prebrojati koliko ga je puta bilo na Danasu i Novoj, a onda je ipak rekao da nije „toliko dokon“. Profesor na katedri za novinarstvo Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić kaže za Raskrikavanje da je postalo uobičajeno da vlast na ovakav način radi zamenu teza.

07.04.2023.
  Vest
Objektiv za 20.000 dinara prebačen na direktora marketinga, stari izdavač dužan pola miliona evra

Portal Objektiv i istoimene novine je za 20.000 dinara tokom marta preuzeo Strahinja Đaković, direktor marketinga u Objektivu, preko svoje firme osnovane neposredno pre toga. Ove medije kupio je od kompanije Elektronski portal Objektiv koja je od oktobra prošle godine neprestano u blokadi - njeni dugovi trenutno premašuju pola miliona evra.

06.04.2023.
  Vest
Potvrđeno: Vučićević izlazi iz zatvora posle dva dana, supruga platila kaznu

Šestomesečni boravak u zatvoru Dragana J. Vučićevića završava se posle svega dva dana - kako je Raskrikavanju potvrđeno u Drugom osnovnom sudu, kazna za njega je plaćena i rešenje o obustavi izvršenja kazne je poslato zatvoru. Očekuje se da bude pušten što pre, verovatno već danas. Kako je objavio Informer, tu kaznu je platila njegova supruga Marija.

05.04.2023.
  Vest
Vučić o analizi Raskrikavanja: Više sam na naslovnicama Danasa nego tabloida, svaki dan sam kriv

Komentarišući najnoviju analizu Raskrikavanja koja je pokazala da se na naslovnicama pet tabloida prošle godine pojavio najmanje 851 put, predsednik Aleksandar Vučić je juče na TV Pink rekao da se na naslovnicama lista Danas pojavljuje neuporedivo češće i da im podiže prodaju. „Bez mene bi propali načisto“, rekao je. Na pitanje novinarke da prokomentariše i podatak iz analize da su ovi tabloidi na naslovnim stranama objavljivali netačne tvrdnje, rekao je, opet referišući na Danas: „Ma možete misliti, a kod njih sve tačna do tačne“.

04.04.2023.
  Vest
Sud u Strazburu: Srbija prekršila prava Milana Radonjića i Ratka Romića

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je država Srbija prekršila Konvenciju o ljudskim pravima u slučaju Milana Radonjića i Ratka Romića, okrivljenih za ubistvo Slavka Ćuruvije, time što im je pritvor predugo trajao jer je neosnovano više puta produžavan. Drugi razlog je i predugo trajanje postupka pred Ustavnim sudom Srbije pred kojim su njih dvojica takođe tražila zaštitu svojih prava. Sud u Strazburu, kome su se Radonjić i Romić žalili krajem juna 2016. godine, naložio je Srbiji da im isplati po 1.000 evra odštete.

04.04.2023.
  Vest
Vučićević otišao u zatvor, Simo Spasić ga sprečavao: „Nemoj, Dragane, ne ulazi u tamnicu“

Poput pravog disidenta - prkosno i sa podignutom pesnicom - urednik Informera Dragan J. Vučićević danas je ušao u Okružni zatvor na izdržavanje šestomesečne kazne. Iako tamo odlazi svojom voljom jer neće da plati novčanu kaznu za vređanje Jugoslava Ćosića, Vučićević tvrdi da robija zbog izgovorene reči i borbe za slobodu. „Šestoro dece mi je ostalo kući, ja idem u zatvor za sve vas“, poručio je novinarima i upozorio ih da ova sudbina može i njih da zadesi. Najupečatljiviji sporedni lik u današnjem „igrokazu“ bio je Simo Spasić sa megafonom koji je došao da podrži „srpskog heroja Vučićevića“, a novinare i sudiju je proklinjao da im se „zatre seme i pleme“. Višednevna saga oko Vučićevićevog odlaska u zatvor kulminirala je kada je Spasić ispred ulaza razvukao lanac sa katancem ne dajući mu da prođe. „Nemoj, Dragane, života ti tvoga! Ne ulazi u tamnicu“, vikao je on, ali je Vučićević, nakon što je mirno odslušao taj mali govor, na kraju ušao u zatvor najavljujući da će tamo štrajkovati glađu.

03.04.2023.
  naredni članci
prethodni članci  
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: