raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vesti
  Vest
Dve tuče na dva kraja grada mediji spojili u jednu, ubacili i nepostojeće aktere

U nedelju su se u Beogradu dogodila dva incidenta koja su privukla pažnju medija i javnosti - jedan od njih je završio tragično, pogibijom 40-godišnjeg brata ministra razvoja i potpredsednika Vlade Federacije BiH Vojina Mijatovića. Drugi incident, napad nožem, zbio se sedam kilometara dalje, u naselju Karaburma. Ova dva odvojena događaja mediji u BiH i Srbiji su potom spojili u jedan, mešajući žrtve, napadače i mesta događaja, a u svemu tome ponešto i sami dopisali.

27.05.2024.
  Vest
Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gde se glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, u tabloidima predstavljen kao superheroj koji ide na „izazovan i težak” put. On je ovu medijsku inicijativu otelotvorio tako što se ogrnuo srpskom trobojkom, nakon što je Rezolucija usvojena. Mnogi tabloidi su izvestili o ovom činu, dodajući da je predsednik Srbije to uradio uprkos protivljenju predsednika Generalne skupštine UN i obezbeđenja, kojem je navodno odbrusio kada je zahtevalo da on skine sa sebe zastavu i htelo da mu je oduzme. Iz UN su za Raskrikavanje potvrdili da se to nije desilo, navodeći da je sednica protekla mirno, bez incidenata.

24.05.2024.
  Vest
Političko-medijska kampanja o kolektivnoj krivici i moralnoj pobedi u Njujorku

Televizija, novine, portali, plakati na ulici, bilbordi, kula Beograda na vodi – sa svih strana smo prethodnih nedelja mogli da pročitamo da „srpski narod nije genocidan”. Provladini mediji i političari na vlasti su Rezoluciju o Srebrenici mesecima pre njenog usvajanja, ali i sada, predstavljali kao akt kojim će srpski narod poneti kolektivnu krivicu za genocid u Srebrenici i da će postati i baš to – genocidan. Međutim, ni u jednoj tački rezolucije ne spominju se niti srpski narod, Srbija, niti se pominje kolektivna krivica. Upravo suprotno, ističe se individualna krivica.

24.05.2024.
  Vest
Srbija u poslednjih deset godina pala za 44 mesta na listi slobode medija

Situacija u medijima u Srbiji je u poslednjih deset godina sve gora, sudeći prema izveštajima međunarodne organizacije Reporteri bez granica. I najnovija rang lista Indeks slobode medija za 2023. godinu pokazuje da je Srbija zauzela 98. mesto među 180 zemalja sveta, što je pad od sedam mesta u odnosu na 2022. godinu, a čak 44 mesta u odnosu na 2013. Neki od razloga za to su, kako navode Reporteri, pojačan uticaj Kremlja i ruske propagande u medijima, kao i polarizacija političke i medijske klime.

08.05.2024.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne

Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Osim njega, policajac Vladimir Mihailović osuđen je na tri godine, Igor Novaković na dve i po, a Aleksandar Marinković na četiri godine zatvora. Ovom presudom Apelacioni sud je potvrdio njihovu krivicu, ali su im kazne smanjene - Simonoviću, Mihailoviću i Novakoviću za po godinu dana, Marinkoviću za šest meseci - i to jer je krivično delo prekvalifikovano u lakši oblik, a uzete su im u obzir i neke olakšavajuće okolnosti.

26.04.2024.
  Vest
Poznati teoretičar zavera Saša Borojević u vrhu liste SNS za beogradske izbore

Poslednje četiri godine mnogi portali za proveru činjenica napisali su na desetine tekstova o dezinformacijama i manipulacijama koje teoretičar zavere Saša Borojević iznosi na gostovanjima po televizijama, podkastima i na društvenim mrežama. Javnost su nedavno uzburkale i neproverene informacije koje je širio u slučaju nestale devojčice u Boru, gde je insistirao da je istina potpuno drugačija od one koju saopštavaju nadležni organi. Najveća vladajuća partija, SNS, ovo je očigledno pozitivno pozdravila jer je Borojevića stavila visoko na listu kandidata za odbornike u Beogradu. Borojević je na poziciji koja ga vodi u skupštinu grada, ukoliko posmatramo dosadašnje rezultate SNS-a, te deluje da dobija novi poligon za širenje teorija zavere.

08.04.2024.
  Vest
Alo, Informer i Večernje novosti istog dana objavili pohvalne tekstove o projektu „Jadar“

U skladu sa sve glasnijom podrškom koju državni funkcioneri daju projektu „Jadar”, sve je više i pozitivnih tekstova o tome i u srpskim medijima. Nedavno su tri novine istog dana objavile tekstove u kojima forsiraju rudarstvo i projekat „Jadar“ koji se odnosi na iskopavanje litijuma u Zapadnoj Srbiji. Tako su Večernje novosti objavile intervju sa zastupnicom Rio Tinta u Srbji, dok Alo i Informer uveravaju čitaoce da rudarstvo nije isto kao pre, da rudnik neće naškoditi životnoj sredini i da će biti ekonomski isplativ. Raskrikavanje je ova tri medija, ali i kompaniju Rio Tinto pitalo da li su ovi tekstovi dogovoreni, odnosno promotivni tekstovi, ali nam niko od njih nije odgovorio.

01.04.2024.
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda

Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića. Ovom presudom su bivši predsednik Grocke, Dragoljub Simonović i još trojica muškaraca osuđeni na ukupno 17 godina zatvora. Sudsko veće će iza zatvorenih vrata odlučivati da li će potvrditi presudu, preinačiti je ili otvoriti pretres.

27.03.2024.
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića

Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započeto suđenje u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića. Prošle godine u martu, nakon ponovljenog suđenja bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović i još trojica muškaraca osuđeni su na ukupno 17 godina zatvora. Nakon žalbi i okrivljenih i tužilaštva, postupak se nastavlja pred Apelacionim sudom. Ovaj postupak već je drugi put na apelaciji jer je prethodnu presudu sud poništio i suđenje vratio na početak.

26.03.2024.
  naredni članci
prethodni članci  
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: