raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 15.05.2019. (Informer)
Tramp (po ko zna koji put) dolazi u Srbiju
15.05.2019.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay / geralt
Na svakih nekoliko meseci nova naslovna strana najavljuje skori dolazak Donalda Trampa u Srbiju. Tekst današnjeg Informera ipak se razlikuje u odnosu na mnoge prethodne u poslednje četiri godine - kažu da će Tramp posetiti Beograd u njegovom drugom mandatu koji sigurno osvaja.
Svoje tvrdnje Informer temelji na izjavama Prvoslava Davinića, bivšeg ministra odbrane koji na početku teksta kaže da Tramp sigurno dolazi, da bi na kraju ipak malo ublažio svoja saznanja.

„Ukoliko ponovo pobedi, siguran sam da će odmah doći u Srbiju“, prenosi Informer izjavu Prvoslava Davinića o dolasku Donalda Trampa u Srbiju.

Iako svoje tvrdnje ne potkrepljuju ni Davinić ni Informer, to nije sprečilo ovaj tabloid da na naslovnoj strani, bez zadrške, najave Trampov dolazak rečima da „Prvoslav Davinić otkriva da će lider SAD 2020. posetiti Beograd“.

Ovo nije prvi put da tabloidi najavljuju dolazak američkog predsednika, a obećanja o njegovom dolasku davali su i funkcioneri.

Alo, jul 2018: PREDSEDNIK VUČIĆ OTKRIO Tramp DOLAZI u Srbiju, a evo i kad

Srpski telegraf, januar 2019: Sprema se doček kao za Putina: Tramp dolazi u Srbiju!

Kurir, septembar 2017: AMERIČKI PREDSEDNIK PRIHVATIO PONUDU: Tramp dolazi u Srbiju?

Trampov dolazak najavljivao je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Tako je pre skoro dve godine, u septembru 2017, izjavio da će Tramp sigurno doći.

„Nema više dileme, Tramp dolazi u Srbiju! Predsednik Vučić ga je pozvao i on je prihvatio poziv. Trampa sam upoznao pre četiri godine i znam da je čovek od reči. Uostalom, naši građani su u Evropi najviše navijali za njega tokom izbora u SAD i Tramp to zna“, kazao je Dačić u septembru 2017. najavivši da će Trampa u Beogradu dočekati 100 hiljada ljudi.

Zanimljivo je da je tada sagovornik Informera na temu Trampovog dolaska u Srbiju bio Stevica Deđanski, šef Centra za razvoj međunarodne saradnje koji je tada kazao da je Trampova poseta vrlo dobra i da će to biti „dokaz ispravnosti izbalansirane politike koju vodi Srbija“.

Posle skoro dve godine i činjenice da Tramp nije posetio Srbiju, Deđanski u današnjem broju Informera ponavlja slične stvari - njegov dolazak bio bi odlična vest, a na Srbiji je da igra pametno.

Nekoliko meseci posle toga, u julu 2018. opet se pokrenula priča o Trampovom dolasku, pa je Ivica Dačić za Srpski telegraf izjavio da očekuje Trampa do kraja 2018, odnosno na proleće 2019. godine.

„Organizacija ovakve posete jeste ozbiljan posao na kojem se radi po nekoliko meseci. Uzimajući sve u obzir, Tramp bi najranije krajem godina mogao da dođeu Srbiju ili na proleće", rekao je Dačić za Srpski telegraf u julu 2018.

2018. je prošla, ovogodišnje proleće na izmaku, pa tabloidi očekivano pomeraju dolazak, sada već za 2020. godinu i drugi Trampov mandat.
   

O Trampu danas piše i Alo - kako tvrde, vlada Kosova je dala milione dolara da njihova predstavnica u SAD sedi pored Trampa na večeri iftara koju je američki predsednik organizovao u Beloj kući.

   

Iako u naslovu pišu da su u pitanju milioni dolara, u tekstu se „precizira“ da je u pitanju jedan milion, te da „Albanci nisu štedeli pare“. Svoje tvrdnje ne potkrepljuju ni jednim izvorom, kakva je inače praksa profesonalnih medija.

Povod za tekst bio je tvit kosovske ambasadorke u Njujorku, Vljore Čitaku (Vlora Citaku) koja se sastala na večeri u Beloj kući sa američkim predsednikom Donaldom Trampom sa kojim je kako je napisala razgovarala „o neophodnosti direktnog učešća SAD u važnim procesima kroz koje Kosovo prolazi“.


  Lažna vest
Grupa Qanon na domaćem Telegramu - sto „Tramp dolara“ za 450 stvarnih dolara
U Telegram grupi „Qanon Srbija“, koja broji više hiljada članova, pojavila se objava da „adm...
  Vest
Ričard Grenel demantovao tvrdnje Srpskog Telegrafa
Specijalni izaslanik SAD-a za Kosovo, Ričard Grenel, demantovao je danas na Tviteru navode Srpskog ...
  Manipulisanje činjenicama
Tramp pohvalio i Vučića i Hotija, Alo preneo samo pohvale Vučiću
Nakon što su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti u Vašingtonu potpisali n...
Donald Tramp
Srbija
Kosovo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: