raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 31.08.2022. (Alo)
Taktiku nadmudrivanja protivnika u ratu koristi samo Vojska Srbije? Netačno
31.08.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Fejsbuk/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
U današnjem izdanju Alo-a, pohvalno se tvrdi da ukrajinska vojska u ratu protiv Rusije koristi „taktiku Srba” - nadmudrivanje protivničke vojske lažnim metama - kao i da je to konstatovao Vašington post. U tom tekstu je zaista navedeno da je i Vojska Jugoslavije koristila ove taktike protiv NATO-a tokom rata na Kosovu, ali Vašington Post podseća da takve metode koriste razne vojske, uključujući i rusku. Alo je to, međutim, prećutao, pa se iz teksta zaključuje da se radi o srpskom „patentu”.
„Omaž: čuveni list podsetio na sjajnu taktiku vojske Jugoslavije. Ameri: Ukrajinci ratuju kao Srbi”, naslov je u današnjem Alou, dok se ispod navodi da je „čuveni Vašington post” konstatovao da su „oružane snage Ukrajine usvojile i odlično primenjuju taktiku Srba iz 1999. godine”.

U daljem tekstu, izdvojeni su delovi teksta iz Vašington posta o tome da Ukrajinci koriste lažne mete kako bi zbunili rusku vojsku, koja svoje oružje troši na te mamce.

Iako je korektno preneo delove teksta, Alo je naslovom i prvim pasusima teksta manipulativno implicirao da su ovu taktiku ratovanja prvi i jedini primenili Srbi, a onda su te tvrdnje pripisali Vašington postu.

U tekstu Vašington posta je međutim Jugoslovenska vojska navedena samo kao jedan od primera i nigde nije konstatovano da su se Ukrajnci ugledali baš na Srbe.

Vašington post jasno navodi da korišćenje mamaca za prevaru ima dugu istoriju za vojske Istoka i Zapada, a koriste je i sami Rusi.

„Taktiku prerušavanja i prevare Rusi nazivaju „maskirovka”, a između ostalog uključivala je i nabavku borbenih aviona MiG-31 na naduvanje i lažnih raketnih sistema S-300. Jugoslovenske snage Slobodana Miloševića su koristile lažne tenkove i lažne mete protiv NATO snaga tokom rata na Kosovu. Savezničke snage su tokom Drugog svetskog rata koristile opremu za mamce i lažne obaveštajne podatke kako bi pogrešno usmerile nemačke snage uoči savezničke invazije na Normandiju”, naveo je Vašington post ove primere.

U tekstu se otkriva taktika koju ukrajinska vojska primenjuje protiv Rusije koja je u pogledu naoružanja moćnija. Ta taktika uključuje postavljanje mamaca raketnih sistema, koje potom ruske snage napadaju i time troše svoje oružje.

Naime, neimenovani ukrajinski zvaničnik je objasnio za Vašington post da su ukrajinski mamci koji su nalik američkim raktenim sistemima, napravljeni od drveta, ali ih ruski dronovi ne mogu razlikovati.

Nakon nekoliko nedelja korišćenja, te lažne mete su, kako navode, dale rezultate i navele Ruse da potroše najmanje 10 skupih krstarećih raketa.

Upotreba mamaca jedna je od mnogih taktika koju su ukrajinske snage usvojile u borbi protiv moćnijeg neprijatelja, navodi Vašington post.

Upotreba „mamaca", kako piše ovaj list, može da objasni neobično visoke procene Rusije o šteti nanetoj zapadnom oružju koje se koristi u Ukrajini.

„Oni tvrde da su pogodili više HIRMAS-a (američki raketni sistem, prim aut) nego što smo mi poslali", primetio je američki diplomata.

Vašington post takođe navodi da je pronalaženje načina za degradaciju i iscrpljivanje moćnijeg ruskog arsenala raketa i projektila ključno za manju ukrajinsku vojsku. Dodaju i da korišćenje mamaca može da natera Ruse da, kako ne bi bili u dometu HIRMAS-a, svoja skladišta municije, komandne i kontrolne tačke pomere dalje od linije fronta.
  Manipulisanje činjenicama
Novosti i RT Balkan „zabrinuti” za demokratiju u Ukrajini
„Kijevom od danas zvanično vlada uzurpator”, poruka je ruskih i proruskih medija širom Evrope ...
  Neutemeljeno
Video-snimak mladića u autobusu ne dokazuje da Ukrajina šalje decu na front
Na nekoliko domaćih Tviter profila viralan je video na kom se vide mladi muškarci u autobusu, obu...
  Manipulisanje činjenicama
Ne, Srbija nije druga u Evropi po najnižoj ceni struje
Veliki broj domaćih portala je preneo kako je Srbija druga u Evropi po najnižoj ceni struje. Ova i...
Ukrajina
Rusija
Rat
Oružje
Mamac
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: