raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 24.05.2018. (Srpski telegraf)
Srpski telegraf: Gruevski se suprotstavio Zapadu, pa završio na robiji
25.05.2018.    Vesna Radojević    Foto: Wikimedia / David Plas
Srpski telegraf je u kratkoj vesti o nepravosnažnoj presudi po kojoj je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen na dve godine zatvora zbog nezakonite nabavke službenog Mercedesa 2012. godine, ocenio da se to dogodilo zbog njegovog stava prema Zapadu. Prećutkuju da je u poslednjih godinu dana podignuto čak pet optužnica protiv Nikole Gruevskog zbog brojnih zloupotreba koje je, dok je Gruevski još uvek bio na vlasti, otkrilo Specijalno javno tužilaštvo.
Srpski telegraf navodi:
Gruevski se suprotstavio Zapadu, pa završio na robiji. Afera koja je uzdrmala Makedoniju u vreme jačanja tada opozicionog lidera SDSM Zorana Zaeva, vodila je konačnom padu Gruevskog s vlasti, a slučaj je podignut na poseban nivo kada se on u poslednjim godinama mandata žestoko usprotivio Zapadu i okrenuo Rusiji.    1  
1
Afera koju spominje Srpski telegraf odnosi se na objavljivanje prisluškivanih razgovora koje je tadašnja opoziciona stranka Zorana Zaeva počela da objavljuje u februaru 2015. Objavljivanje snimaka kolokvijalno su nazvali „bombe“, a oni pokazuju da je tadašnja vlast nezakonito prisluškivala oko 20 hiljada građana. Među snimcima našli su se i razgovori brojnih zvaničnika i funkcionera te predstavljaju i svedočenje o brojnim zloupotrebama vlasti, dogovaranju oko postavljenja sudskih kadrova, sudskih i tužilačkih odluka i postupaka, prisluškivanju novinara.

O nabavci luksuznog automobila za koji je Gruevski osuđen, saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem Gruevski od ministarke policije traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi Mercedes koji bi on onda koristio, a da javnost to ne zna.

Pored netačne tvrdnje da je Gruevski završio na robiji jer još uvek nije ni uhapšen zbog poslaničkog imuniteta, a advokati imaju i prave žalbe, u Srpskom telegrafu nema ni reči o tome da je ovo prva nepravosnažna presuda Gruevskom od trenutno pet aktivnih sudskih postupaka u kojima je on jedan od optuženih. Mediji su procenili da su optužbe za koje se tereti Gruevski „teške“ 160 miliona evra.

U postupku za kupovinu luksuznog automobila, osuđen je i bivši zamenik ministra policije Đoko Popovski, koji je potpisao nalog za kupovinu vozila, a dobio je šest godina i šest meseci zatvora. Sudilo se i bivšoj ministarki policije Gordani Jankulovskoj, ali je njen predmet izdvojen zbog „rizične trudnoće".

Inače, Popovski je u drugom postupku, slučaju nabavke 300 policijskih vozila, samo dan ranije osuđen na devet godina zatvora.

Specijalno javno tužilaštvo je pokrenulo istrage nakon što je preslušalo brojne objavljene snimke prisluškivanja ii krenulo u skupljanje dokumentacije i pripremanje optužnica za šta su imali 18 meseci. Na sajtu Specijalnog javnog tužilaštva trenutno se nalazi 20 optužnica koje su podigli u svom radu na obradi objavljivanih snimaka.

Ove činjenice, međutim, ne pominju se u tekstu Srpskog telegrafa koji insinuira da je iza optužbi za kriminal i korupciju zapravo politička kampanja sadašnjih vlasti, Zapada i albanskih vlasti.
Filip Stojanovski iz nevladine organizacije „Metamorfozis“ iz Makedonije kaže za Raskrikavanje da bi tačno bilo da je napisano da je Gruevski osuđen jer je bio uhvaćen na delu u korupciji na najvišem nivou, a da se on kada mu je zbog toga propao kredibilitet otvoreno okrenuo protiv istog "Zapada" sa kojim se pre toga usaglasio da sprovede program reformi (Dogovor iz Pržina iz juna 2015, sklopljen uz posredstvo EU) koje bi dovele do oslobađanja institucija od stranačkih stega.

„Manipulativan je i podnaslov "Munjevit pad" jer silazak Gruevskog s vlasti, ako se kao početak uzme februar 2015. nije bio niti brz niti lak, niti je kompletan jer još uvek na različitim pozicijama u državnim institucijama ima njegovih poslušnika“, kaže Stojanovski i dodaje da je slučaj „Mercedes“ bio samo jedan od mnogih o kojima je tadašnja opozicija objavila dokaze u vidu snimaka telefonskih razgovora koji su uzbunjivači izneli iz tajne službe (UBK).
Skoplje 2014

U poslednjem objavljenom izveštaju o radu Specijalnog tužilaštva iz marta ove godine javnost je obaveštena da je to tužilaštvo započelo preliminarne istrage u još nekoliko slučajeva, a među njima i istragu o projektu „Skopje 2014“.

Ovaj projekat praktično je promenio fizički izgled grada postavljanjem fasada, mostova, spomenika u neoklasičnom stilu. Iza projekta stoji Nikola Gruevski, odnosno njegova stranka VMRO DPMNE koja je imala za cilj jačanje makedonskog identiteta povećanjem zastupljenosti spomenika i skulptura koji asociraju na istoriju te zemlje. Prema istraživanju BIRN-a čitav projekat građane Makedonije koštao je više od 680 miliona evra, a otkrili su i da su mnoge firme bile favorizovane u dobijanju poslova.


„Specijalno javno tužilaštvo, formirano uz saglasnost Grujevskog preko Pržinskog dogovora, je dopunilo te dokaze dokumentacijom o korumpiranoj javnoj nabavci. Istina je da su objavljeni razgovori o slučaju „Mercedesu“ doprineli padu rejtinga Gruevskog jer su razotkrili jednu novu dimenziju licemerja, pored svega ostalog o kome se "sve znalo" ali zbog kontrole stranke nad institucijama nisu bili pokretane istrage i sudski postupci“, zaključuje Stojanovski.

Zanimljivo je da su u periodu podizanja optužnica pojedini proruski mediji poput Sputnika objavljivali da bi eventualno hapšenje bivšeg premijera izazvalo novi konflikt u Makedoniji „jer oko 200.000 članova VMRO DPMNE i oko pola miliona lojalnih glasača sigurno ne bi bili pasivni“. Ipak, pri nedavnom izricanju presude Nikoli Gruevskom tek nekolicina građana protestovala je ispred suda, a jedina oštrija reakcija je izlazak poslanika VMRO-DPMNE sa sednice u makedonskom parlamentu.
  Vest
Srpska policija ćuti o slučaju „Gruevski“
Albanska policija juče je potvrdila da je Nikola Gruevski u tu zemlju ušao iz Makedonije 11. novem...
  Dezinformacija
Politika vaskrsla mađarsku avio-kompaniju
U ekskluzivnoj vesti na naslovnoj strani dnevnog lista Politika tvrdi se da je bivši makedonski pre...
  Vest
Rusi registrovali vakcinu za proizvodnju, a nisu završili testiranja
Vest da je Rusija registrovala „prvu svetsku vakcinu protiv koronavirusa“ odjeknula je svetskim...
Makedonija
Nikola Gruevski
Zoran Zaev
prisluškivanje
Rusija
Zapad
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: