raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 02.02.2022. (B92)
Makedonska vlada neće objavljivati imena zaraženih koronom
02.02.2022.    Marija Vučić    Foto: pxhere.com
Portal B92 objavio je vest o tome kako Vlada Severne Makedonije planira da na svom sajtu i u Službenom glasniku objavljuje imena ljudi koji su zaraženi koronavirusom. Autoru teksta to po svemu sudeći nije bilo sumnjivo iako bi takvo objavljivanje bilo teško kršenje zakona koji se odnosi na zaštitu podataka o ličnosti. Ipak, ovako nešto se neće dogoditi.
U tekstu sajta B92, koji osim Kurira prenosi i portal Nulta tačka, navodi se da je ovakva odluka „sporna“.

„Ideja se brani velikim porastom pozitivnih slučajeva i potrebom brzog informisanja građana, ali će se i zdravstveni organi držati dosadašnjeg plana da građane obaveštavaju i telefonom“, pišu ovi portali.

Iako je autor teksta očigledno „proguglao“ i našao ovu odluku tamošnje vlade, ipak je na kraju iz vesti izostavio ključne delove u kojima se navodi da neće biti objavljivani nikakvi lični podaci.

Na sajtu Vlade Severne Makedonije navodi se da ova odluka, usvojena 1. februara, propisuje da će se rešenja o izolaciji objavljivati u najkraćem roku na sajtu Državne sanitarno-zdravstvene inspekcije i Službenom glasniku, bez objavljivanja ličnih podataka - onih koji bi mogli da identifikuju konkretnu osobu. Iako ne preciziraju kako će tačno izgledati ta rešenja, sasvim je jasno da u njima neće biti imena ni drugih ličnih informacija.

„Neće biti objavljivani lični podaci građana, odnosno u potpunosti će biti poštovani standardi definisani Zakonom o zaštiti ličnih podataka“, navodi se na sajtu vlade.

Prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka Severne Makedonije, kao uostalom i prema zakonu Republike Srbije, ličnim podatkom se smatra svaka informacija koje se odnosi na građanina i kojom njegov identitet može da se utvrdi direktno ili indirektno. Tu spadaju ime i prezime, matični broj, adresa i slično. U ove, zakonom zaštićene podatke, spadaju i oni koji se odnose na zdravlje, mentalno ili fizičko, tako da je zabranjeno objavljivanje bilo kakvih informacija o nečijem zdravstvenom stanju odnosno detalji iz medicinskog kartona.

Ova izmena je uvedena zbog sve većeg broja zaraženih kojima je određena mera izolacije i neophodnosti da se rešenje o karantinu izda što pre, kako bi građani što pre stupili u izolaciju, odnosno kako bi se skratilo vreme između pozitivnog nalaza i „ulaska“ u karantin.

O tome da je zvanično doneto rešenje o njihovoj izolaciji, građani će biti obavešteni telefonom a moći će, ukoliko to zahtevaju, da dobiju i pisanu potvrdu.

Osim ličnog zahteva građana, potvrdu o određivanju samoizolacije nekom građaninu mogu da dobiju i osnovno javno tužilaštvo ili neki drugi javni organ koji ima nadležnost za uvid u tu vrstu ličnih podataka.

Ažurirano 8. maja 2023. godine. Kurir je 24. marta 2023. uputio mejl našoj redakciji o tome da su ispravili prvobitni tekst. U novoj verziji stoji naslov „NE, Vlada Severne Makedonije neće objavljivati imena onih kojima je naređena izolacija“, a u tekstu navode da su u prvoj verziji objavili dezinformaciju. Takođe, redakcija se izvinila čitaocima koje su doveli u zabludu.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Kurir
 Nulta tačka
Koronavirus
COVID-19
Makedonija
Severna Makedonija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: