raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Srpska policija ćuti o slučaju „Gruevski“
16.11.2018.    Vesna Radojević    Foto: Wikimedia
Albanska policija juče je potvrdila da je Nikola Gruevski u tu zemlju ušao iz Makedonije 11. novembra, da se potom uputio ka Crnoj Gori. Srpska policija do sada nije izustila ni reč o ovom slučaju, dok mediji u Podgorici pišu da je Gruevski iz Crne Gore otišao u Srbiju, pa dalje u Mađarsku.
MUP Crne Gore sinoć je saopštio da je Gruevski 11. novembra ušao u Crnu Goru i istog dana izašao iz te zemlje.

„Crnogorska policija je u ovom slučaju u potpunosti ispoštovala zakonske procedure“, šturo dodaju bez detalja u koju zemlju je Gruevski izašao kada je napustio Crnu Goru.

Albanska policija je nešto ranije svojim saopštenjem dala više detalja - kažu da je Gruevski 11. novembra prešao u Albaniju preko graničnog prelaza Hani i Hotit da bi zatim prešao u Crnu Goru".

„Građanin Nikola Gruevski 11. novembra 2018, oko 19:11 sati, napustio je teritoriju Republike Albanije preko graničnog prelaza Hani i Hotit prema Crnoj Gori, kao putnik u vozilu s registarskim brojem CD1013A, u vlasništvu mađarske ambasade u Tirani“, navodi se u saopštenju albanske policije.

Dodaju i da tog dana nije bila raspisana Interpolova poternica za Nikolom Gruevskim.

Saopštenje albanske policije sugeriše da je mađarska vlada učestvovala u prebacivanju Gruevskog, iako su vlasti u Budimpešti prethodno naglasile da nisu pomagali bivšem makedonskom premijeru da napusti zemlju.

Kako je za Raskrikavanje rekao novinar portala „!!!444!!!“ iz Budimpešte Petar Mađari mađarska Vlada se nije oglašavala nakon saopštenja albanske policije.

Kako prenosi Beta prema pisanju podgoričkih Vijesti, Gruevski je u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 preko graničkog prelaza Božaj, a u 22.16 istog dana izašao je iz te zemlje na graničnom prelazu Dobrakovo, sa Srbijom.

Kako se navodi, kad je Gruevski ulazio u Crnu Goru, s njim su bili nosioci mađarskih diplomatskih pasoša, Kulsar Antal i Varsalvai Šaba, a prilikom ulaska u Srbiju, Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba, takođe nosioci diplomatskog pasoša Mađarske.

"U Srbiju je ušao automobilom registarskih oznaka 55A05 u kojem su bili Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba. Obojica su nosioci diplomatskog pasoša Mađarske", prenosi Beta.

Na zvaničnom sajtu mađarske ambasade u Podgorici navodi se da je Zoltan zamenik ambasadora Mađarske u Crnoj Gori, a Šaba konzul. Uz ambasadu u Podgorici, Mađarska u Crnoj Gori ima i konzulat u Herceg Novom.

Na pitanja Raskrikavanja o ovom slučaju MUP Srbije do trenutka objavljivanja ovog teksta nije odgovorio ništa.

Zanimljivo je da Politika danas piše da saopštenje albanske policije zapravo znači da je potvrđeno pisanje tog lista da je Gruevski pobegao preko Albanije.

„Albanska policija je zvanično potvrdila da je Nikola Gruevski iz ove zemlje pobegao iz Makedonije, prenela je sinoć Makedonska informativna agencija MIA. Time je potvrđeno pisanje „Politike”da je bivši makedonski premijer, koristeći lažni pasoš, noću prešao makedonsko-albansku granicu i dokopao se ambasade Mađarske u Tirani“, piše Politika.

Iako dalje navode da je albanska policija saopštila je da je Gruevski pobegao iz Albanije najpre ka Crnoj Gori, prećutkuju čitaocima da su prethodnog dana na naslovnoj strani tvrdili da je Gruevski pobegao ranim jutarnjem letom mađarske kompanije Malev koji je leteo iz Tirane za Budimpeštu.

Kao što je već Raskrikavanje pisalo, ta kompanija ne leti od 2012. godine niti postoje jutarnji letovi iz Tirane za Budimpeštu.

Dakle, saopštenja albanske i crnogorske policije zapravo demantuju pisanja Politike.

Gruevski, bivši čelnik konzervativne stranke VMRO-DPMNE, osuđen je u maju na dve godine zatvora zbog nezakonitog uticaja na kupovinu luksuznog vozila vrednog 600 hiljada evra.

Nakon što je njegova žalba odbijena i suočavajući se sa zatvorskom kaznom, Gruevski je pobegao u Mađarsku gde je 13. novembra zatražio politički azil.
  Dezinformacija
Politika vaskrsla mađarsku avio-kompaniju
U ekskluzivnoj vesti na naslovnoj strani dnevnog lista Politika tvrdi se da je bivši makedonski pre...
  Manipulisanje činjenicama
Srpski telegraf: Gruevski se suprotstavio Zapadu, pa završio na robiji
Srpski telegraf je u kratkoj vesti o nepravosnažnoj presudi po kojoj je bivši makedonski premijer ...
  Dezinformacija
Makedonska vlada neće objavljivati imena zaraženih koronom
Portal B92 objavio je vest o tome kako Vlada Severne Makedonije planira da na svom sajtu i u Službe...
Nikola Gruevski
Makedonija
Mađarska
Tirana
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: