raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 08.04.2019. (Kurir)
Nova verzija „Linča, silovanja, nasilja“
08.04.2019.    Vesna Radojević    Foto: KRIK / demonstranti nose zaštitnu ogradu i oznake gradilišta iz Kolarčeve ulice u Beogradu
Bez obzira što video snimci sa subotnjih protesta dokazuju drugačije, današnja štampa nastavlja sa tvrdnjama da je u subotu na protestima „1 od 5 miliona“ pretučen jedan čovek. Tako Kurir tvrdi da su šezdesetogodišnjaku Ljubiši Gojkoviću konstatovane lakše telesne povrede nakon što su ga demonstranti pretukli u subotu na protestima u Beogradu. On to i sam tvrdi, najavljujući i krivične prijave. Iz Hitne pomoći, međutim, navode da nemaju podatke da je neko potražio medicinsku pomoć nakon tog događaja.
Sumnje da se sukob dogodio izazivaju snimci sa lica mesta na kojima se vidi da čovek leži na ulici i odbija da ustane dok mu redari prilaze i nude pomoć.

Na snimku Televizije Šabac se vidi i kako ga organizatori protesta podižu, ali se on ponovo vraća na zemlju.

    


Takođe, na drugom snimku koji je objavo N1, čuje se kako Gojković govori da je dobro, da ne želi Hitnu pomoć te da brani Srbiju ležanjem na ulici.

U prilično živopisnom odgovoru Kuriru, navodno pretučeni Gojković kaže da ga je neko udario u desno oko nakon što ih je pitao zašto blokiraju grad.

„Malo sam se zaštitio rukom, drugi krene u levu ruku. Nisam ni ja mačji kašalj. Padnem i kažem: „Živela Srbija, živeo Vučić, gde su vam programi?“.

Gojković tvrdi da je potražio i medicinsku pomoć. Ipak, u hitnoj pomoći za Raskrikavanje navode da nemaju podatke o tome da li je nekome ukazana pomoć nakon subotnjih protesta, a to su juče potvrdili i za Fake news tragač.

Informer takođe tvrdi da je Gojković žrtva, odnosno da su demonstranti fizički nasrnuli na njega. Tvrde da „Divljaci žele rat“ i navode da su na protestima u Beogradu „đilasovci divljački rušil i čupali saobraćajne znake i zaštitne građevinske ograde na Trgu Republike“.

   Printscreen Informer


Međutim, kao i danima ranije, grupa građana na čelu sa nekoliko opozicionih lidera, odnosila je zaštitne ograde i znakove za gradilište iz Kolarčeve ulice do drugih institucija u gradu kao znak protesta zbog radova koji traju u centru Beograda, a za koje smatraju da će učiniti neuslovnim život stanara u tom delu grada.

    


Alo tvrdi da je opozicija od centra Beograda napravila ratni Bejrut te da nikom nije jasno zašto su „đilasovci demolirali svoj grad“.

Međutim, ratnog Bejruta, demoliranja i rušenja centra Beograda sudeći po nedostatku policijskih intervencija nije bilo. Vesić je ipak najavio podnošenje krivičnih prijava tvrdeći da je načinjena šteta procenjena na više desetina hiljada evra.

Podsećamo da je i tokom prošlogodišnjih blokada puteva, Informer koristio gotovo isti narativ kada su pisali da su izvesnog Božidara Milića demonstranti pretukli samo zato što je pitao zašto se blokiraju putevi.
  Vest
Dnevnik RTS: Samit u Azerbejdžanu bitniji od protesta u Beogradu
Građani Srbije su u jučerašnjem Dnevniku 2 RTS-a mogli da saznaju kako teku briselski pregovori, ...
  Pristrasnost
Paraćinci iz Despotovca ponovo na ulicama
U tekstu Srpskog telegrafa o jučerašnjem protestu u Paraćinu tvrdi se da se veliki broj građana ...
  Neutemeljeno
Kurir optužio i Hrvate, Bošnjake i Albance za napad na radnike Gradske čistoće
Kada su radnici Gradske čistoće nedugo nakon završetka protesta „1 od 5 miliona“ prošle subo...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Alo
protesti
opozicija
Dragan Đilas
Aleksandar Vučić
Srpska napredna stranka
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: