raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 06.06.2019. (Informer)
Ni raskrinkana lažna vest ne sprečava tabloide da je objave
06.06.2019.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Brojni svetski mediji objavili su u utorak da je jedna 17-godišnja devojka iz Holandije koja je bila seksualno zlostavljana u detinjstvu i imala problema sa anoreksijom i depresijom, zbog prevelike patnje okončala svoj život eutanazijom koju su joj odobrile holandske vlasti. Iako je juče tokom dana na društvenim mrežama i u kredibilnim medijima ta vest raskrinkana kao laž, Informer ju je danas svejedno objavio pod naslovom „Tinejdžerki dozvolili da se ubije“.
Priču o Noi Pothoven iz Holandije „zavrteli“ su britanski mediji poput Independenta i Dejli Mejla, prenoseći da je devojka, traumatizovana nasiljem koje je doživela u detinjstvu, odlučila da umre.

Navodno joj je holandska vlast to odobrila, a smrtonosnu injekciju su joj dali lekari sa jedne klinike, u njenoj kući.

Vest se ubrzo proširila svetskim medijima i društvenim mrežama, a događaj je pokrenuo raspravu o opravdanosti kao i zloupotrebi eutanazije koja je u Holandiji, pod određenim okolnostima, legalna od 2002. godine.

Međutim, ubrzo je postalo jasno da priča nije tačna. To je u svom tvitu objasnila dopisnica magazina Politiko Naomi OLeri i kazala da joj je za proveru trebalo deset minuta. Naime, Noa jeste umrla, ali ne zbog eutanazije već zato što je prestala da jede i pije.


O patnji sa kojom živi Noa je pisala u svojoj autobiografiji, gde je objavila je da je bila seksualno je zlostavljana sa 11, a silovana sa 14 godina.

U godinama koje su usledile, borila se sa teškom depresijom, posttraumatskim sindromom i anoreksijom i više puta pokušavala da se ubije. Roditelji i psihijatri su pokušavali da pomognu terapijama i lečenjima, a čak su, kako je holandski reporter koji je prvi objavio njenu priču 2018. godine potvrdio za Politico, tražili da joj se odobri terapija elektrošokovima, ali je taj zahtev odbijen.

Odbijen joj je i zahtev za eutanaziju koji je sama u jednom momentu zatražila bez znanja roditelja.

„Misle da sam suviše mlada da umrem. Smatraju da treba da završim sa lečenjem traume i da moj mozak mora najpre da se u potpunosti razvije, što traje do 21. godine. Slomljena sam jer ne mogu da čekam toliko“, rekla je Noa za jedan holandski portal 2018. godine.

Nakon što je neko vreme provela u bolnici, gde je živela na infuziji zbog problema sa anoreksijom, odlučila je da odustane - prestala je da jede i pije, a roditelji i lekari, suočeni sa njenom „nepodnošljivom patnjom“ rešili su da poštuju njenu odluku i ne primoravaju je.

I sama 17-godišnjakinja na svom instagramu je neposredno pred smrt objavila da je prestala da uzima hranu i vodu i da će „za najviše deset dana umreti“.

„Nakon godina borbe gotovo je. Prestala sam da jedem i pijem već neko vreme, i nakon mnogo razgovora i preispitivanja odlučeno je ovako jer je moja patnja nepodnošljiva, Gotovo je. Toliko dugo zapravo ne živim, preživljavam, a čak ni to sasvim. Dišem, ali više nisam živa“, napisala je Pothoven.

Ubrzo su njenu smrt potvrdili i njeni roditelji, saopštivši da je umrla u svojoj kući, u njihovom prisustvu.

Bez provere je tekst sa Daily Maila pre dva dana preneo i Blic, pre nego što se informacija o tome da je vest lažna proširila mrežama.

Informer je, pak, i nakon toga nastavio sa širenjem dezinformacija - danas je objavio u štampanom izdanju tekst „Tinejdžerki dozvolili da se ubije", navodeći da su se njeni roditelji sve vreme protivili ali da je Noa čekala da napuni 17 godina kako bi podnela zahtev za eutanaziju bez odobrenja staratelja.
  Lažna vest
Ministarstvo zdravlja Kanade za Raskrikavanje: Osoba pod stresom ne može na eutanaziju
Eutanazija, odnosno medicinska pomoć pri umiranju (MAID) uvedena je u kanadski sistem 2016. godine,...
  Neutemeljeno
Kanada ne planira da započne sa eutanazijom dece da bi spasila planetu
„Režim kanadskog premijera Džastina Trudoa najavio je planove za početak eutanazije dece sa inv...
  Dezinformacija
Holandski parlament nije izglasao da se Srbiji uvedu vize
Brojni mediji su prethodnih dana objavili da je parlament Holandije usvojio rezoluciju kojom traži ...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Blic
Eutanazija
Holandija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: