raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 29.01.2024. (Webtribune)
Ministarstvo zdravlja Kanade za Raskrikavanje: Osoba pod stresom ne može na eutanaziju
08.02.2024.    Stefan Kosanović    Foto: Commons Wikimedia/CIPHR Connect: ciphr.com
Eutanazija, odnosno medicinska pomoć pri umiranju (MAID) uvedena je u kanadski sistem 2016. godine, dok je godinu dana pre već bila legalna u njenoj najvećoj provinciji Kvebek. Krajem januara ove godine zakon je trebao da se proširi i na mentalne bolesti, što je dovelo do burne reakcije dela javnosti, te je proširenje odloženo. Ova činjenica ipak nije sprečila domaće portale koji su pisali da „Kanada eutanizira građane pod stresom”. Iz kancelarije Ministarstva zdravlja Kanade za Raskrikavanje demantuju ovakve navode i objašnjavaju koliko je zakon strog po pitanju kriterijuma ulaska pacijenata u program MAID i procedura koje se moraju zadovoljiti.
Kanada je 2016. godine donela zakon koji je legalizovao eutanaziju za osobe koje boluju od bolesti koje se ne mogu izlečiti ili adekvatno tretirati, te se očekuje smrt pacijenata u kratkom vremenskom periodu.

Pet godine kasnije zakon je proširen i na one koji imaju neizlečiva, ali ne nužno terminalna stanja, a predloženo je i dalje proširivanje i na osobe sa mentalnim bolestima. To proširenje zakona trebalo je da se desi ove godine, ali zbog nespremnosti medicinskog sistema, vlada je odlučila da ga odloži za tri godine.

Ove činjenice lako su prerasle u nešto potpuno drugo – portal Webtribune piše nedavno da „u Kanadi eutanaziraju građane pod stresom kako bi pomogli u spasavanju planete”. Ovo su objavili i portali Srbin.info, Objektivno i Nulta tačka.

„Trudoov ministar zdravlja, Mark Holland , najavio je da će kontroverzni program medicinske pomoći umiranju (MAID) biti proširen na one koji pate od blagih mentalnih bolesti, poput stresa ili prolazne anksioznosti”, pišu ovi mediji. Međutim, stres nije mentalna bolest, kao i prolazna anksioznost, tako da nije potpuno jasno na osnovu čega se ovo tvrdi.

Ipak, izvesno je da mentalni problemi nisu uvršteni u ovaj program. Iz Ministarstva zdravlja Kanade nam je potvrđeno da građani koji isključivo pate od mentalne bolesti ne mogu legalno da pristupe programu MAID.

Zakonom je propisano da ulazak u sistem MAID osobi moraju odobriti dva nezavisna lekara koja smatraju da pacijent ispunjava sve uslove za proceduru. Da bi stekla pravo na eutanaziju osoba mora da ima ozbiljnu i neizlečivu bolest ili invaliditet, da bude u uznapredovalom stanju nepovratnog pada sposobnosti, kao i da doživi trajnu i nepodnošljivu patnju. Sva ova tri kriterijuma moraju biti zadovoljena kako bi se osoba smatrala kvalifikovanom.

Da bi se pacijent označio kao „neizlečiv” lekari moraju istražiti sve prethodne pokušaje lečenja, trajanje i intenzitet tretmana, ali i težinu bolesti ili invaliditeta. „Osoba ne može odbiti sve ili većinu tretmana i automatski se učiniti neizlečivom u svrhu pristupa MAID-u”, objašnjavaju iz Ministarstva zdravlja Kanade za Raskrikavanje i dodaju da procena pacijenata mora biti obavljena tokom određenog vremenskog perioda, a ne samo u vreme stresa ili emocijalne krize.

Novo proširenje odnosilo bi se na osobe čije je jedino zdravstveno stanje mentalna bolest, a koje inače ispunjavaju sve kriterijume podobnost koji su i do sada bili obavezni. Ono uključuje medicinska stanja koja se primarno leče u domenu psihijatrije, kao što su depresija i poremećaj ličnosti. S druge strane ne uključuje neurokognitivne i neurorazvojne poremećaje i druga stanja koja mogu uticati na kognitivne sposobnosti.

Otkako je 2021. godine predloženo proširenje MAID-a na mentalne bolesti, javnost je oštro kritikovala proširenje. Takođe, neke institucije, poput Centra za bolesti zavisnosti i mentalno zdravlje Kanade, obrazlagali su zašto medicinski sistem još nije spreman da usvoji proširenje.

Kao glavne kritike izdvajaju se nedovoljno precizne kliničke smernice, nedostatak resursa, ali i procedura u kojima bi se razlikovali slučajevi kada osoba ima suicidalne namere i kada zaista traži medicinsku pomoć.

O manipulativnim pisanjima o eutanaziji u Kanadi pisale su i naše kolege iz hrvatskog Faktografa.


Foto: Commons Wikimedia/CIPHR Connect: ciphr.com
  Lažna vest
Holandija ne odobrava eutanaziju ljudima sa blagom depresijom
Portal Nulta tačka ponovo je nepotpuno i obmanjujuće pisao o procesu eutanazije i mentalnim obolje...
  Neutemeljeno
Kanada ne planira da započne sa eutanazijom dece da bi spasila planetu
„Režim kanadskog premijera Džastina Trudoa najavio je planove za početak eutanazije dece sa inv...
  Lažna vest
Ni raskrinkana lažna vest ne sprečava tabloide da je objave
Brojni svetski mediji objavili su u utorak da je jedna 17-godišnja devojka iz Holandije koja je bil...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Srbin.info
 Nulta tačka
 Objektivno
Eutanazija
Kanada
Medicina
MAID
Ministarstvo zdravlja
Zakon
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: