raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 26.10.2023. (Nulta tačka)
Kanada ne planira da započne sa eutanazijom dece da bi spasila planetu
27.10.2023.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ sebastiaan stam
„Režim kanadskog premijera Džastina Trudoa najavio je planove za početak eutanazije dece sa invaliditetom kako bi se suprotstavili problemima prenaseljenosti i klimatskih promena“, piše portal Nulta tačka. Iako kanadski zakon dozvoljava eutanaziju kao „medicinsku pomoć pri umiranju“, jedan od uslova je da je osoba punoletna i sposobna da donosi odluke. Kanadske vlasti su slične tvrdnje već demantovale za agenciju AP, rekavši da ne postoji plan da se minimalna starosna granica smanji.
Tekst Nulte tačke, inače preveden sa engleskog jezika, zapravo je potekao sa opskurnog sajta Globalresearch.ca, koji su američke vlasti 2020. godine označile jednim od stubova ruske propagande, budući da nastupa iz ekstremno anti-zapadnog pogleda na svet, a tekstove sa ovog sajta dalje prenose razni ruski i proruski mediji. U pitanju je portal registrovan u Kanadi na kome se mogu naći dezinformacije i teorije zavere o svemu i svačemu: od onih u vezi sa koronavirusom do onih o postojanju svetske vlade moćnika iz senke koji nam kontrolišu umove.

Iako se u tekstu Nulte tačke tvrdi da je planove o eutanaziji dece najavio „režim“ i „vlasti“, nijedna rečenica dalje to ne potkrepljuje. Jedini „argument“ je izjava tamošnjeg lekara Luisa Roja iz oktobra 2022. godine da bi, kako smatra, trebalo omogućiti eutanaziju za bebe do godinu dana starosti, rođene sa ozbiljnim deformitetima i sindromima koji im dramatično smanjuju šanse za preživljavanje i prouzrokuju mnogo bola.

Ipak, stav jednog lekara ne znači da je to plan vlasti. Štaviše, iz kanadskog Ministarstva zdravlja su u julu za AP izjavili da ne postoji nikakav plan da se smanji starosna granica za eutanaziju.

I sama izjava Luisa Roja je izazvala kontroverze u Kanadi. Tadašnja ministarka za inkluziju osoba sa invaliditetom Karla Kvaltru je izjavila da je takva ideja neprihvatljiva.

„Tako nešto je potpuno šokantno i neprihvatljivo. Nikada ne bih podržala da se krene tim putem“, izjavila je ona.

Kako se navodi na sajtu kanadske vlade, eutanazija, odnosno medicinska pomoć pri umiranju (MAID - Medical Assistance in Dying), dozvoljena je u Kanadi od 2016. godine ali samo u vrlo specifičnim okolnostima.

Osim što osoba mora biti punoletna i mentalno sposobna da donosi odluke, mora da boluje od teške ili neizlečive bolesti i/ ili je u nepodnošljivim fizičkim bolovima i patnji koji se ne mogu nikako olakšati. Zahtev za eutanazijom mora biti isključivo dobrovoljan, kako se navodi, i ne može biti proizvod uticaja ili pritiska. Umesto zahteva, medicinsku asistenciju pri umiranju teško bolesnoj osobi koja pati mogu predložiti i lekari, ali na kraju osoba o kojoj se radi opet mora dati dobrovoljni, informisani pristanak.

Prema izveštaju kanadskog Ministarstva zdravlja, tokom 2022. godine je više od 13.000 ljudi u Kanadi umrlo pomoću eutanazije. Najčešća bolest koja je ljude naterala na ovaj korak bio je kancer, a većina njih je primala palijativnu negu - specijalnu medicinsku negu za umiruće pacijente.
  Lažna vest
Ministarstvo zdravlja Kanade za Raskrikavanje: Osoba pod stresom ne može na eutanaziju
Eutanazija, odnosno medicinska pomoć pri umiranju (MAID) uvedena je u kanadski sistem 2016. godine,...
  Manipulisanje činjenicama
Helikopter izaziva požare, klimatske promene ne postoje. Netačno
Jedan video koji prikazuje helikopter koji ispušta vatru iznad šumskog područja bio je prilika br...
  Lažna vest
Nije istina da je 86 vakcinisanih trudnica u Kanadi rodilo mrtvu decu
Lažna vest da je 86 trudnica rodilo mrtve bebe tokom prvih šest meseci u 2021. godini u jednoj reg...
Kanada
Eutanazija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: