raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 14.12.2021. (Alo)
Napad tabloida na Kesića zbog gostovanja na HRT-u
14.12.2021.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/YT_HRT
Prorežimski tabloidi su gotovo sinhronizovano napali Zorana Kesića, autora i voditelja humorističke emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem”, tvrdeći da je „pljuvao Srbiju”, tokom gostovanja u emisji „Nedeljom u dva”, na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT). Kesić je tokom pomenutog gostovanja najviše pričao o aktuelnim dešavanjima u Srbiji, te je i kritički govorio o vlasti na čelu sa predsednikom Vučićem, što su provladini tabloidi ocenili kao „pljuvanje Srbije”.
„Kesić pljuvao Srbiju, ulizivao se Hrvatima”, ocenio je Alo u svom naslovu, dok je Srpski telegraf napisao nešto slično - da je Kesić „napao svoju državu”, te „otišao u Hrvatsku da pljuje Srbiju”. Informer je u svom govoru mržnje otišao i dalje, pa je Kesića u naslovu nazvao „ljigavština ljigava”.

U emisiji „Nedeljom u dva”, koja je emitovana 12. decembra na HRT-u, Kesić je između ostalog kritički govorio o vlasti u Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću. Na početku emisije, Kesić je i sam rekao da će to gostovanje biti iskorišćeno protiv njega.

„Samom činjenjenicom da sam ja ovde, ja sam izdajnik, samo potvrđujem da sam izdajnik jer koji bi pravi Srbin patriota gostovao u Nedeljom u dva, ikad”, rekao je on, nakon čega je Stanković dodao „kod drugog četnika”, na šta su se obojica nasmejali.

Kesić inače kritički govori o aktuelnoj vlasti i predsedniku Vučiću, pa je tako i prilikom gostovanja na HRT-u prokomentarisao da je Vučić najviše „posvećen opstanku na vlasti”.

„Sve institucije, sve tri grane vlasti su pod njegovom kontrolom, dakle i pravosuđe i zakonodavna i izvršna vlast, jedan čovek se pita za sve. Svakodnevno kršenje ustava, izlaženje van svojih nadležnosti, dakle za sve se pita”, kazao je Kesić i dodao da kada predsednika neko „pritera za neku odgovornost", tada su krivi ministri jer su „aljkavi, ne rade svoj posao i evo javno ćemo ih iskritikovati.”

Svi tabloidi su se u svojoj kritici na Kesića ipak „obrušili” zbog druge izjave - kada je rekao da je krenuo iz Beograda koji je zavejan snegom, a došao u Hrvatsku u kojoj je „lep prolećni dan”.

Naime, autor i voditelj emisije, Aleksandar Stanković je sarkastično prokomentarisao - „Videli ste i na putu dovde da ipak mi Hrvati bolje živimo, čim se pređe granica...".

Kesić je na to odgovorio šaljivo, u svom stilu, da je u Srbiji hladno i da pada sneg, dok je u Hrvatskoj kao članici Evropske unije prolećni dan.

„Krećemo jutros iz Beograda, moj verni vozač Borko i ja, zavejalo. Potpuno je belo, ništa se ne vidi, ne vidi se čak ni Beograd na vodi, konačno okej izgleda jer se ni ne vidi ništa. Prelazimo most, ja mu u zezanju kažem - Videćeš, Borko, kako pređemo granicu, čim uđemo u Hrvatsku, biće proleće. Posle 10 minuta od Hrvatske granice nema snega, kreće sunce i dolazimo u lep prolećni dan. Šetamo zrinjevcem, ljudi šetaju, muzikica lepa, diskretna svira iz onih kućica, onih blagdanskih... Prelepo i eto ti šta znači Evrpska unija.”

Upravo su ovaj deo njegovog gostovanja citirali i iskoristili Alo, Objektiv, Srpski telegraf, Informer, izostavivši ipak deo o Evropskoj uniji.

Alo je u svom pristrasnom tekstu konstatovao da Kesića „obasja sunce čim izađe iz mračne Srbije i pređe u blistavu zemlju koja je izvršila genocid nad Srpskim narodom”, podsećajući potom na stradanje Srba u Jasenovcu i proterivanje iz Hrvatske, u „Oluji”. Ovo inače nisu ni bile teme gostovanja.

Inače, Aleksandar Stanković je dugogodišnji autor emisije „Nedeljom u dva” i vrlo često kritikuje vlasti u Hrvatskoj. Stanja u toj zemlji su se dotakli u ovoj emisiji. Tako je na primer, Kesić prokomentarisao da je paradoks što se predsednik Hrvatske, Zoran Milanović približava „nekim možda nacionalističkim srpskim idealima”, u desno. Dodao je i da je Milanovićeva retorika zahvalna za njegovu emisiju.

„Uvek je nekako bahat, uvek mu nešto smeta (...) ja ne znam šta je sa tim čovekom, što je toliko nervozan”, rekao je Kesić, na šta je Stanković dodao da je i on „teško upućen u duševno stanje dotičnog.”

Komentarišući napad tabloida, Kesić je za Danas rekao da su tabloidi priznali da je za njih Vučić isto što i Srbija.

„Kod Stankovića sam, kao što i inace činim, kritički govorio o vlasti u Srbiji. Kada tabloidi kritiku vlasti predstave kao pljuvanje Srbije, oni zapravo priznaju da su za njih vladajuća stranka i Aleksandar Vučić isto što i Srbija. Po mom mišljenju to je izdaja Srbije i prodaja otadžbine za jednu, trenutnu, a po svemu sudeći i uskoro odlazeću vlast.”

  Dezinformacija
Manipulacije Srbije Danas: U Hrvatskoj skaču cene, u Srbiji med i mleko jer imamo Vučića
Posledice globalne ekonomske krize, podstaknute ratom, osećaju i građani u Srbiji - u odnosu na ok...
  Manipulisanje činjenicama
Informer tvrdi da će Hrvatska tražiti od Srbije da zaboravi Jasenovac
„Srbija može u Evropsku uniju kada zaboravi Jasenovac?!” piše danas Informer u glavnoj vesti n...
  Pristrasnost
Tabloidi napali Ivana Ivanovića zbog poređenja stanja u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji
Ivan Ivanović, dugogodišnji autor i voditelj emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem” bio je gost...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Srpski telegraf
 Objektiv
 Informer
Zoran Kesić
Hrvatska
Srbija
Aleksandar Vučić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: