raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
NIN dobio novog vlasnika, glavni urednik ne očekuje promene
28.08.2023.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Nedeljnik NIN, koji je prethodnih 14 godina bio u vlasništvu švajcarske kompanije Ringijer, ovih dana je prešao u ruke generalne direktorke Ringijera u Srbiji Jelene Drakulić Petrović. Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk za Raskrikavanje kaže da ne očekuje da će ova promena dovesti do otpuštanja ili promene kursa uređivačke politike. „Ako se stvari budu promenile, videćemo šta ćemo i kako ćemo“, kaže Ćulibrk.
Prodaja NIN-a danas je i zvanično obelodanjena i to zajedničkim saopštenjem bivših i sadašnje vlasnice ovog nedeljnika. Prenos vlasništva je zabeležen u APR-u prošle nedelje, a danas je Ringijer saopštio da će „pod vođstvom Drakulić Petrović budućnost NIN-a biti obećavajuća“.

Isto tvrdi i nova vlasnica.

„Nastavljamo da negujemo nezavisnost, poverenje i informisanost i kritički se bavimo društveno-političkim događajima“, navodi Drakulić Petrović u saopštenju.

Kako su istakli, transakcija je već završena, a obe strane su se dogovorile da čuvaju poverljivost u vezi sa uslovima prenosa udela.

Saznanja o razlozima za prenos vlasništva nema ni glavni i odgovorni urednik ovog nedeljnika Milan Ćulibrk. Ipak, kako tvrdi za Raskrikavanje, to ga i ne interesuje - zanima ga da redakcija nastavi sa radom kao i dosad, a da li će tako biti saznaće u sredu kada je zakazan sastanak sa novom vlasnicom i dosadašnjom direktorkom.

Ćulibrk se nada da do otpuštanja, smanjenja plata ili zahteva za promenom uređivačke politike neće doći.

„Nova vlasnica je direktorka NIN-a već godinama i nikad se nije mešala, tako da ne vidim zašto bi se neke stvari menjale. Ja se tome nadam, možda sam naivan, ali ako se budu promenile onda ćemo videti šta ćemo i kako ćemo“, kaže Ćulibrk.

NIN je, inače, najstariji nedeljnik na Balkanu koji je osnovan još 1935. godine, a kompanija Ringijer ga je u procesu privatizacije kupila 2009. godine za 810.000 evra.

Ringijer u Srbiji ima i novine i sajt Blica, Blic Žena, kao i Blic TV pokrenuta krajem prošle godine. Tu su još, između ostalog, i sajt za teme iz sporta Sportal, sajt Puls online, forum Ana.rs, portal za oglase Nekretnine.rs i Moj auto.

U vlasništvu Ringijera u Srbiji je bio i tabloid Alo, koji je 2017. prodat Saši Blagojeviću, biznismenu za koga je Pištaljka pisala da je blizak ministru Siniši Malom.

Jelena Drakulić Petrović je na mestu generalne direktorke u Ringijeru Srbija od 2008. godine. U ovu kompaniju je došla 2005. godine kao menadžerka za marketing i razvoj. Na svom Linkdin profilu navodi da je diplomirala engleski na Univerzitetu u Beogradu a da je potom završila poslovnu administraciju i menadžment na Harvard poslovnoj školi.

Ova menadžerka se godinama unazad nalazi na Blicovoj listi „100 najmoćnijih žena u Srbiji“. Za nju su mediji biznis, kako je izjavila za Nedeljnik 2016. godine, ali to mali broj njih razume. Zbog toga, smatra, mediji u Srbiji nisu finansijski samoodrživi za razliku od Blica.

„Sve naše aktivnosti, samo novinarstvo i novinarska etika kao komponenta našeg posla, na kraju se svode na medijski biznis“, rekla je tada.

Navela je i da je tokom vlasti Demokratske stranke do 2012. godine, Blic „predvodio demokratski blok“, ali da su se stvari promenile sa dolaskom SNS.

„To je još jedna pobeda Blica - pobedio je stav da mediji poput Blica moraju imati kritički stav koji je najčešće i konstruktivan. I to je promena u odnosu na početke 2012“, rekla je ona.

Ipak, kako smo i ranije pisali, Blic sa vrhom vlasti gaji dobre odnose, a Vučić je pošteđen kritike. Na proslavi 26. rođendana ovog medija, septembra prošle godine, pojavila se predsednikova supruga Tamara Vučić, a tu su bili i Vučićevi najbliži saradnici – Ana Brnabić, Ivica Dačić, Bratislav Gašić. Među zvanicama našli su se drugi funkcioneri: bivši beogradski menadžer i današnji ministar građevine Goran Vesić, tadašnji direktor Pošte a sada ambasador u Ljubljani Zoran Đorđević, direktor Telekoma Vladimir Lučić, te ljudi iz sveta biznisa i zabave. Blic se u tekstu o proslavi pohvalio brojnim fotografijama, ali i lepim rečima koje su redakciji uputili vladajući političari.

„Priče koje ste objavili otvorile su važne teme o kojima nismo ranije govorili i pomogle su da budemo bolja zemlja. Želim da zahvalim na svemu što radite i kako radite!“, poručila je Ana Brnabić redakciji Blica.

Izveštavanje je pohvalio i Ivica Dačić koji im je savetovao da ostanu takvi kakvi jesu.
   Jelena Drakulić Petrović i Ana Brnabić


Za razliku od Blica, nedeljnik NIN je tradicionalno dosad bio izuzetno kritički orijentisan prema vlastima. Redakciju čine iskusni i profesionalni novinari koji se bave i istraživačkim novinarstvom u oblasti kriminala i korupcije. Nedeljnik je zbog toga godinama trn u oku funkcionerima Srpske napredne stranke - među ostalog ih je, zbog naslovne strane „Fantom iz Savamale“ tužio tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, a nedavno je i Vladimir Đukanović poručio novinaru NIN-a Vuku Cvijiću da će „odgovarati za svaku laž“ u tekstovima o Jovanjici i da mu se „u očima vidi strah“.
  Vest
Redakcija NIN-a prelazi u novi nedeljnik Junajted Medije, start se očekuje u februaru
Nakon informacije da je redakcija NIN-a dala kolektivni otkaz i da će rad nastaviti u novom nedeljn...
  Vest
Ćulibrk dao ostavku u NIN-u, a redakcija kolektivni otkaz, prelaze u novi nedeljnik
Milan Ćulibrk, dosadašnji glavni i odgovorni urednik NIN-a, nakon 11 godina napušta tu funkciju, ...
  Vest
Ćulibrk nakon sastanka sa novom vlasnicom: NIN ostaje NIN kao što je i bio
Uređivačka politika NIN-a ostaje ista, nema smanjenja plata niti otpuštanja – dogovor je sa dan...
NIN
Milan Ćulibrk
Ringijer
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: