raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Ćulibrk dao ostavku u NIN-u, a redakcija kolektivni otkaz, prelaze u novi nedeljnik
10.01.2024.    Marija Vučić    Foto: N1
Milan Ćulibrk, dosadašnji glavni i odgovorni urednik NIN-a, nakon 11 godina napušta tu funkciju, a kolektivni otkaz su dali i članovi redakcije i kolegijuma ovog nedeljnika. U šturom saopštenju se navodi da je razlog tome njihova rešenost da očuvaju profesionalni integritet - zbog čega novinarski posao nastavljaju „u novom nedeljnom listu”.
U današnjem zajedničkom saopštenju redakcije i kolegijuma nedeljnika NIN-a stoji da će posao nastaviti „u novom nedeljnom listu u kome ćemo nastaviti da, kao i dosad, radimo u javnom interesu”.

„Nova vlasnica NIN d.o.o. Jelena Drakulić Petrović najavila je promenu koncepcije nedeljnika NIN, ali nije nas uverila da ćemo svoj posao moći i dalje da radimo kao i dosad - beskompromisno i rukovodeći se isključivo imperativima profesionalnog novinarstva”, stoji u saopštenju redakcije.

Da se u ovom nedeljniku dešavaju turbulencije, bilo je jasno kada je redakciju pre desetak dana napustila Ćulibrkova zamenica Vesna Mališić. Danas je saopšteno da iz NIN-a odlazi cela redakcija, uključujući i Milana Ćulibrka, koji je uređivao ovaj list prethodnih 11 godina.

Milan Ćulibrk je, kako se navodi u saopštenju koji je naknadno poslala kompanija NIN d.o.o. sam odlučio da se povuče sa ove pozicije koju će obavljati do 8. februara. Vlasnica kompanije Jelena Drakulić Petrović mu je poželela „puno sreće u budućnosti”.

Nova v.d. urednica biće Suzana Lakić, ekonomska novinarka i direktorka kompanije NIN d.o.o, dok će urednik sajta ostati Nenad Jaćimović.

„NIN će nastaviti da poštuje profesionalne i etičke standarde u javnom interesu i ukazuje na nepoželjne stvari u društvu, kao i da gradi svoj put kao nezavisan društveno-politički nedeljnik kakav je i bio decenijama unazad, a u toku je i priprema jubilarne sedamdesete dodele NIN-ove nagrade”, navodi se u saopštenju kompanije NIN d.o.o.

Raskrikavanje do ovog momenta nije uspelo da dobije komentar ni Milana Ćulibrka ni pojedinih dosadašnjih članova redakcije.

Promene u NIN-u započele su letos sa promenom vlasnika, kada je, nakon 14 godina u vlasništvu švajcarskog Ringiera, nedeljnik došao u ruke direktorke Ringiera u Srbiji Jelene Drakulić Petrović.

Ugovorom, kako smo ustanovili, Ringier je novoj vlasnici praktično poklonjen - vlasnički udeo (vredan više od 280.000 evra) prenet joj je bez ikakve naknade.

Ćulibrk je tada za Raskrikavanje rekao da se nada da se nova vlasnica neće mešati u uređivačku politiku, ali, ako se stvari budu promenile, poručio je: „Videćemo šta ćemo i kako ćemo”.
  Vest
Redakcija NIN-a prelazi u novi nedeljnik Junajted Medije, start se očekuje u februaru
Nakon informacije da je redakcija NIN-a dala kolektivni otkaz i da će rad nastaviti u novom nedeljn...
  Vest
Ćulibrk nakon sastanka sa novom vlasnicom: NIN ostaje NIN kao što je i bio
Uređivačka politika NIN-a ostaje ista, nema smanjenja plata niti otpuštanja – dogovor je sa dan...
  Vest
Nedeljnik NIN poklonjen novoj vlasnici
Kompanija Ringijer Srbija, donedavni vlasnik NIN-a, ovaj nedeljnik je poklonila svojoj generalnoj di...
NIN
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: