raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 24.09.2018. (Informer)
Kosovska policija ne oduzima vozila bez KS tablica
25.09.2018.    Jelena Đorđević    Priština, ilustracija: Foto: Wikimedia/ AgronBeqiri
Krajem prošle nedelje kosovska policija najavila je da će od 24. septembra pojačano kontrolisati tehničku ispravnost vozila na severu pokrajine. Domaći mediji počev od Tanjuga su to iskoristili za tvrdnje da će policija oduzimati vozila koja nemaju KS tablice, a Informer čak upozorava da se Srbima spremaju hapšenja ako ne preregistruju svoje automobile. Iz kosovske policije za Raskrikavanje kažu da se ne radi o akciji preregistracije na kosovske tablice, već upravo o pojačanoj kontroli tehničke ispravnosti vozila.
Izveštavajući da od ponedeljka 24. septembra kosovska policija oduzima tehnički neispravna i neregistrovana vozila, Informer u tekstu „Šiptari hapse zbog tablica?!" piše da će biti pohapšeni svi Srbi koji ne pređu na kosovske registracije.
Informer navodi:
„Kako prenose prištinski mediji, svi Srbi na severu pokrajine biće prinuđeni da preregistruju automobile na kosovske tablice. U suprotnom, vozila će biti konfiskovana, a oni uhapšeni i poslati u zatvor."   1  
1
Šef operative Direkcije policije Mitrovica Sever Željko Bojić za Raskrikavanje kaže da ovu akciju policija sprovodi isključivo za ona vozila koja su tehnički neispravna i da se ni u jednom delu saopštenja poslatog medijima ne spominje ni preregistracija vozila, ni registracija.

Ne postoji nijedna paralelna akcija preregistracije vozila na KS tablice. Nije uopšte bitno da li su registarske oznake Kosovka Mitrovica, Priština, Peć, Kraljevo, Beograd... Nema sankcija za vozače automobila koji imaju registracije. Policija ovo prvenstveno spovodi zbog bezbednosti svih građana, jer su se pojedina tehnički neispravna vozila koristila i kao vozila taksi službe. ”, rekao je Bojić za Raskrikavanje.
   


Informer citira sličnu Bojićevu izjavu kojom zapravo demantuju tvrdnje iz sopstvenog naslova. Pritom navode da su pozvali Bojića, ali on za Raskrikavanje tvrdi da za Informer nikada nije dao izjavu.

Kosovski radio Kontakt Plus prenosi reči zamenika regionalnog komandira kosovske policije Besima Hotija da vozila imaju rok za preregistraciju do marta sledeće godine, kao i da će ona vozila kojima je istekla registracija biti isključivana iz saobraćaja (ne i konfiskovana), a vozači će biti novčano kažnjavani.

Preregistracija vozila na KS odnosno RKS tablice rezultat je Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, koji su su još 2011. godine postigli Beograd i Priština. Ipak, mediji podsećaju da je primena sporazuma zaživela u srpskim opštinama južno od Ibra, ali ne i na severu Kosova.

Uglavnom prenoseći netačno naslovljenu vest agencije Tanjug, brojni domaći mediji su netačno izvestili javnost da policija konfiskuje vozila bez KS tablica, između ostalih i B92, Blic, kao i sajt javnog servisa, koji je u međuvremenu povukao tekst i iz keš-memorije.

   
  Lažna vest
Kventin Tarantino pokazao tri prsta i rekao „Kosovo je Srbija“? Laž.
Koliko vam zvuči realno da je poznati režiser Kventin Tarantino, uz podignuta tri prsta, izjavio d...
  Dezinformacija
Danska na Kosovo ne šalje hiljade već 300 zatvorenika
„DRŽAVA EVROPSKE UNIJE ŠALJE ZATVORENIKE NA KOSOVO: Na hiljade će ih doći, žučna rasprava ve...
  Neutemeljeno
Srpski telegraf: Stižu dolari za „lomljenje Vučića”
Srpski telegraf je u opsežnom članku, objavljenom pre dva dana „ukrstio” predstojeći sastanak...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Blic
 Tanjug
 Telegraf
 Alo
 B92
 Republika
Kosovo
Kosovska policija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: