raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 01.03.2022. (Informer)
Kamiondžije na ukrajinskoj granici demantuju Informer: Niko nam ne preti
01.03.2022.    Marija Vučić    Vladimir Zečević i Boban Pejić; Foto: TV Nova S, Screenshot
Tabloid Informer objavio je danas u štampanom izdanju da su kamiondžije iz Srbije zarobljene duž ukrajinske granice i da se tamo odvija prava drama. Kako navode, „ukrajinski neonacisti ih napadaju za špijunažu“, psuju ih i prete im da će „završiti kao Rusi“. Jedan od vozača koji je dao izjavu za Informer, Boban Pejić, jutros se sa još jednim kolegom uključio u jutarnji program TV Nova S i rekao da takvih problema nemaju. Naveli su da ovaj tabloid takvim pisanjem pokušava da im „odseče glavu“ u ionako rizičnoj i tenzičnoj situaciji. Naime, ovi vozači, kao i još desetine njih iz Srbije, već danima čekaju da pređu ukrajinsku granicu sa Rumunijom, Mađarskom i Poljskom, ali ih ne puštaju zato što se u kamionima nalazi roba iz Rusije i Belorusije.
Pisanje Informera dovodi ih u opasnost, smatraju vozači koji pet dana ne mogu da pređu granicu.

Naime, Informer koji je izrazito proruski orijentisan tabloid, u današnjem broju, bez ikakvih dodatnih argumenata i dokaza, piše:

„I dok u kilometarskim kolonama čekaju da se izbave iz Ukrajine, napadaju ih neonacisti koji ih optužuju za špijunažu, krijumčarenje iz Rusije, psuju i prete da će završiti kao Rusi! Zasad se trude da ne paniče, ali već gube strpljenje“, navodi Informer i piše da je „najdramatičnije na prelazu Đakovo na rumunsko-ukrajinskoj granici“.

Kažu i da vozači iz Srbije tvrde da su ukrajinski carinici ljubazni prema njima, te otud dodatno postaje nejasno o kakvim neonacistima govore.

Informer citira vozača Bobana Pejića i vozača koga potpisuju samo kao „Vladimir“, ali ni u jednoj od tih citiranih izjava nema ovakvih tvrdnji o neonacistima. Tabloid kao jedini „dokaz“ prilaže skrinšot prepiske sa nepoznatom osobom.
   

Međutim, u jutarnji program TV Nova S jutros se uključio upravo vozač kamiona Boban Pejić sa svojim kolegom Vladimirom Zečevićem, koji se nalaze na graničnom prelazu Đakovo između Ukrajine i Rumunije. Njih dvojica su u video-izjavi demantovali ove navode Informera.

„Informer proba da nam odseče glavu, on pre bilo koga drugog. Ono je bruka i sramota. Zašto pišu onako kad još niko se nije oglasio da ima neki žestok problem osim što nas drže i ne puštaju nas? Ne znam zašto pišu tako“, rekao je Zečević za TV Nova S.

Pejić je objasnio da je juče telefonom davao izjavu za Informer u kojoj je rekao da je na granici u tom trenutku čekalo 25 naših kamiona, i da još uvek imaju hrane, vode, kao i prodavnicu koja radi i dobro je snabdevena.

„Mi nemamo nikakve probleme niti nam bilo ko preti“, tvrdi Pejić.

Ipak, situacija je teška i neizvesna. Ovi vozači i njihove kolege iz više desetina kamiona zarobljeni su na ukrajinskim prelazima ka Rumuniji, Mađarskoj i Poljskoj, i to zato što se u njihovim šleperima nalazi roba iz Rusije i Belorusije. Kako kažu, ne znaju hoće li roba biti konfiskovana ili ne.

„Obrazloženje je da je roba u kamionima ruskog porekla i da zbog toga ne možemo da idemo. Imamo neke pomake, rečeno nam je juče da treba da prikupimo dokaze da su naše firme kupile tu robu i da su je platile. Mi u koloni trenutno na tome radimo, prikupljamo ugovore o kupovini odnosno prodaji te robe između ruskih i srpskih firmi i SWIFT potvrde da je roba plaćena“, navodi Pejić za TV Nova S.

Osim čekanja i neizvesnosti, veliki problem je i nedostatak lekova koji su neophodni vozačima u njihovim redovnim terapijama za srčana i druga hronična oboljenja.

„U koloni imamo kolege koji zavise od nekih lekova. Tim ljudima je lekova nestalo ili je na izmaku, to je isto jedan od problema osim što nas ne puštaju. Nemamo kome ovde da se obratimo za pomoć izuzev Srbije ali nemamo kako da im pomognemo da im lekove neko dostavi“, kaže Zečević.

Njegov kolega Pejić kaže da su Rumuni sa druge strane granice organizovali punkt za pomoć i predlaže nadležnima iz Srbije da dostavi neophodne lekove do tog punkta, pa da oni pokušaju nekako da ih preduzmu.

Iz Privredne komore Srbije tvrde da su u kontaktu sa špediterima i da pokušavaju da reše ove probleme kako bi što pre vratili vozače i kamione natrag. Pejić i Zečević za TV Nova S jutros su naveli da njih još uvek niko nije kontaktirao.
    


Ažurirano 1. marta u 16:30

U međuvremenu je objavljeno saopštenje Privredne komore Srbije o tome da su srpski kamioni sa robom, koji su danima čekali na graničnom prelazu Đakovo između Ukrajine i Rumunije, najzad počeli da prelaze granicu.

Kako je istakao Mihajlo Vesović iz Privredne komore Srbije, očekuje se i da svi ostali kamioni koji trenutno stoje na granici, u što skorije vreme krenu ka Srbiji.
  Istraživanje
Analysis of 4,000 domestic media articles on the war in Ukraine: The dominance of the pro-Russian narrative
Raskrikavanje analysed more than 4,000 articles about the war in Ukraine that were published in Vece...
  Dezinformacija
Nije istina da Ukrajina „ne postoji” i da nije priznata kao nezavisna država
U nameri da se negira postojanje Ukrajine kao suverene i nezavisne države, a opravda agresija koju ...
  Pristrasnost
Taktiku nadmudrivanja protivnika u ratu koristi samo Vojska Srbije? Netačno
U današnjem izdanju Alo-a, pohvalno se tvrdi da ukrajinska vojska u ratu protiv Rusije koristi „t...
Ukrajina
Rat
Rusija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: