raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 19.04.2022. (Informer)
Informer najavio da SAD šalju vojsku u Ukrajinu, iako je Bela kuća to juče demantovala
19.04.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Unsplash/Clay_Banks
Tabloid Informer je na današnjoj naslovnoj strani dramatično najavio Treći svetski rat tvrdeći da „SAD šalju vojsku u Ukrajinu”. Tabloid je „argumente“ za ovu tezu našao u izjavama američkog senatora Krisa Kunsa koji je nedavno izjavio da se plaši će se Ukrajina bez pomoći Zapada pretvoriti u Siriju. Informer je Kunsovo mišljenje predstavio kao nešto što je izvesno, izostavljajući zvaničnu odluku Bele kuće - da Amerika ne planira da šalje vojsku u Ukrajinu.
„SVETSKI RAT, ALI STVARNO. SAD ŠALJU VOJSKU U UKRAJINU”, objavljeno je na naslovnoj strani današnjeg Informera, kao izvesna odluka SAD-a.

   

Deo naslovne strane Informera (19. 04. 2022.)

Za razliku od naslovnice, u opsežnom tekstu, Informer je nešto umereniji, te navodi da „Amerika razmišlja o potezu koji bi mogao da izazove Treći svetski rat”. Ponavljaju da „SAD šalju trupe u Ukrajinu”, ali ovoga puta kao ogradu koriste upitnik.

Informerov „argument” za ove tvrdnje su izjave američkog senatora Krisa Kunsa o ratu u Ukrajini, a koje je Kuns davao u nekoliko navrata.

On je najpre prošle nedelje tokom gostovanja na Univerzitetu u Mičigenu istakao da
bi administracija i Kongres trebalo da se usaglase oko sledećeg koraka i slanja ne samo oružja već i vojnih trupa kao pomoć u odbrani Ukrajine.

Podsećajući na ovu izjavu, novinarka Margaret Brenan je u emisiji „Face the Nation” upitala senatora Kunsa „da li je Bajden pogrešio kada je rekao da neće poslati vojsku u Ukrajinu?”

Kris Kuns je tada između ostalog odgovorio da je duboko zabrinut za Ukrajinu i da bi ona mogla da se pretvori u Siriju ukoliko „Vladimiru Putinu, koji je pokazao koliko brutalan može da bude, bude omogućeno da nastavi da masakrira civile, da čini ratne zločine u Ukrajini bez da Zapad snažnije pritekne u pomoć Ukrajini”.

„Američki narod ne može da okrene glavu ovoj tragediji u Ukrajini. Mislim da istorija 21. veka zavisi od toga koliko snažno branimo slobodu u Ukrajini i da će Putin stati tek kada ga mi zaustavimo”, rekao je Kuns u emisiji „Face the Nation”, na televiziji CBS news.

Informer je u svom tekstu preneo delove Kunsovih izjava dodajući i da ga treba shvatiti ozbiljno jer je on blizak Bajdenov saradnik, te da ga nazivaju i „Bajdenovim šaptačem”.

Na kraju dramatično zaključuju da bi „slanje američkih trupa u Ukrajinu gotovo izvesno dovelo do izbinjanja Trećeg svetskog rata”, prećutavši zvaničan stav Bele kuće.

Naime, portparolka Bele kuće, Džen Psaki je još juče, komentarišući Kunsovu izjavu rekla da „predsednik Bajden ne planira da šalje vojnike u Ukrajinu” jer to nije u interesu američke nacionalne bezbednosti, niti u interesu američkog naroda.

Psaki je zatim navela da su fokusirani da Ukrajincima pruže pomoć u vidu naoružanja i ekonomsku pomoć, te da je paket ekonomskih sankcija koje su uveli Rusiji imao „razorni uticaj” na rusku Centralnu banku.

„To je dakle naš strateški fokus. Naravno da podržavamo Ukrajince na svaki mogući način, ali predsednik neće da vodi rat sa Rusijom”, zaključila je Psaki.

I sam Kuns je juče na Tviteru jasno napisao da ne poziva na odlazak američke vojske u Ukrajinu.

Iznad videa emisije televizije na CNN-u koji je podelio na tviteru, Kuns je napisao „Slažem se. Globalna zajednica koja se mobilisala protiv nemilosrdne Putinove agresije u Ukrajini, mora da nastavi da blisko sarađuje kako bi ga zaustavila i odvratila. Ne pozivam američke trupe da uđu u rat u Ukrajini”.

  Lažna vest
Ponovna zloupotreba mutnog snimka kako bi se demantovao masakr u Buči
Godinu i po dana od masakra u ukrajinskom gradu Buči, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
  Manipulisanje činjenicama
Zelenski nije zahtevao od Amerikanaca da svoju decu pošalju u rat
Godinu dana od početka rata u Ukrajini lažne vesti i manipulacije o ovom sukobu ne prestaju da se ...
Ukrajina
Rusija
SAD
vojska
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: