raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 11.04.2022. (Srpski telegraf)
Državnu pomoć za tri crnogorske televizije, Srpski telegraf ocenio samo kao pomoć Šolaku
11.04.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Unsplash/ Pinho
„Milo dao 200.000 evra Šolaku”, piše današnji Srpski Telegraf osvrćući se na odluku crnogorske Vlade da iz budžeta izdvoji čak 200.000 evra i plati dug koje tri komercijalne televizije imaju prema Radio-difuznom centru Crne Gore. Kako je saopštila crnogorska Vlada, TV Vijesti, Prva i Nova M su zahtevale da im država pomogne sa plaćanjem dugova jer bi u suprotnom njihovo poslovanje bilo ugroženo. Ovaj novac, suprotno tvrdnjama Srpskog telegrafa, nije dobila samo televizija u vlasništvu Dragana Šolaka.
U prvoj rečenici ispod krupnog naslova Srpskog telegrafa - „Milo dao 200.000 Šolaku” delimično je objašnjeno da je ustvari reč o novčanoj pomoći koju će crnogorska Vlada dati trima televizijama, a među njima je i televizija Nova M.

   

Naslov u Srpskom telegrafu (11. april 2022.)

Međutim, već u narednom pasusu Srpski telegraf netačno piše da je „Milo Đukanović uplatio keš Draganu Šolaku. Sa 200.000 evra vlast u Podgorici odliučila da pomogne Novu M televiziju, koja je u vlasništvu tajkuna i glavnog medijskog promotera politike koju vodi Dragan Đilas”.

Ovako se stiče se utisak da će svih 200.000 evra dobiti samo televizija Nova M, koja se nalazi u vlasništvu kompanije „Junajted media", iza koje stoji Dragan Šolak.

Pozivajući se potom na pisanja crnogorskih medija, tabloid podseća da je Šolak multimilioner, te se pitaju zbog čega je vlast odlučila da pomogne njegovoj televiziji, kad je njegov kapital „dovoljno veliki da može da kupi čak celi fudbalski klub”.

O čemu je zapravo reč?

Vlada Crne Gore je 8. aprila odlučila da izmiri dug u ukupnom iznosu od 200.000 evra koje tri televizije sa nacionalnom pokrivenošću - Nova M, Vijesti i Prva imaju prema Radio-difuznom Centru Crne Gore (RDC).

Kako se navodi u saopštenju dostupnom na sajtu Vlade, ove tri televizije plaćaju usluge za prenos signala preko Radio-difuznog centra Crne Gore (RDC) i one su se pismeno obratile Vladi Crne Gore sa zahtevom da budu oslobođeni dažbina prema RDC-u.

„Malo medijsko tržište nije profitabilno za većinu ovih medija i zbog toga i usled posledica izazvanih pandemijom COVID-19, ponovo je došlo do dugova prema Radio-difuznom Centru Crne Gore”, navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da je reč o javnom interesu jer će „u slučaju prestanka državne pomoći za plaćanje usluga RDC-u, biti ugroženo poslovanje tri komercijalne televizije sa nacionalnom frekvencijom. Te televizije zapošljavaju oko 200 radnika i na godišnjem nivou isplaćuju bruto plate u ukupnom iznosu od oko 2,5 miliona eura”.

Podsećaju i da je crnogorska Vlada i do sada plaćala dugove komercijalnih medija prema RDC-u, te da je od 2017. do sada. izdvojila oko 1,8 miliona evra.

Inače, televizija Vijesti se prema podacima crnogorskog Registra privrednih subjekata nalazi u vlasništvu 19 fizičkih lica koji imaju različite udele u vlasništvu. Pored njih, udeo (34,26 odsto) u vlasništvu nad Vijestima ima i investicioni fond iz Njujorka - „Media Development Investment Fund”, koji inače podržava rad nezavisnih medija.

Mediji su međutim u oktobru 2021. godine objavili da je Junajted Media potpisala pismo o namerama da otkupi 51 odsto Vijesti, novine, portala i televizije iz Crne Gore.

Kada je reč o crnogorskoj Prvoj televiziji, nju je prema podacima iz crnogorskog registra osnovala kompanija „Kopernikus Montenegro B.V.” iz Holandije. Kako dalje pokazuju dokumenta iz holandskog registra, crnogorska Prva televizija se preko niza firmi sa Kipra i Srbije nalazi u vlasništvu Srđana Milovanovića, vlasnika televizija Prva i B92. Milovanović je blizak Srpskoj naprednoj stranci - njegov rođeni brat Zvezdan poverenik je ove stranke u Nišu.

Ova odluka crnogorske Vlade je naišla na oštre kritike Udruženja novinara Crne Gore koje je saopštilo da je takva odluka nastavak „izvršenja krivičnih dela, nesavesnog trošenja novca od strane Vlade Crne Gore za privatne štampane i elektronske komercijalne medije”.
  Satira i humor
Alo naseo na satiričnu vest Zicera da Crna Gora šalje 10 vojnika u Ukrajinu
Nakon što je početkom januara portal Srpskog telegrafa, Republika, naseo na satiričnu vest sajta ...
  Lažna vest
Crna Gora nije proglasila Srbe genocidnim narodom
Otkako su 17. juna crnogorski poslanici usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, tabloidi u Srbi...
  Neutemeljeno
Milo, Irinej, jaja i paradajz ili kako Alo vadi sopstvene fleke
Uoči posete patrijarha SPC Irineja Crnoj Gori, tabloidu Alo je „dobro obavešteni izvor“ rekao ...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Republika
Crna Gora
Vijesti
Nova M
Prva TV
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: