raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Satira i humor
Izvorni članak je objavljen 09.12.2021. (Informer)
Crtani film i huškanje protiv Hrvata: Portali se „upecali“ na satirični video
09.12.2021.    Marija Vučić    Foto: Screenshot
Na Fejsbuk stranici Pretjerivač iz Hrvatske objavljena je obrada Diznijevog crtanog filma „Čarobni frulaš“ koja je uzburkala region. U originalnoj verziji, frulaš svojom svirkom isteruje hiljade pacova iz kraljevstva Hamelin, a u verziji Pretjerivača frulaš je zapravo pevač Marko Perković Tompson koji svira četničku pesmu pacovima da bi ih na prevaru izveo iz Knina, pri čemu se aludira da su pacovi - Srbi. Iako je bilo potrebno nekoliko minuta da ustanove da je reč o satiričnoj Fejsbuk stranici, tabloidi u Srbiji i regionu su se „upecali“ i iskoristili ovo za dizanje panike zbog „ustaškog ludila“.
„Jednom davno u kraljevskom gradu Kninu štakori su živeli dugo godina kraj ljudi. No onda su odlučili da svi štakori moraju živeti u jednoj čistoj štakorskoj državi pa su počeli maltretirati i progoniti ljude s kojima su tada živeli u miru“, počinje narator u ovom izmontiranom crtanom filmu.Reč je o „Čarobnom frulašu“ („Pied Piper“), Diznijevom animiranom filmu iz 1933. godine. Stanovnici Hamelina imaju problema sa najezdom pacova koji prave mnogo štete, ali u grad dolazi frulaš koji će ih spasiti. On počinje da svira i pacovi kao hipnotisani polaze za njim, izlaze iz grada i ulaze u džinovsko parče sira koje potom zauvek nestaje.

Autor sa stranice Pretjerivač, ovo je interpretirao u ključu akcije „Oluja“, kada su Srbi 1995. proterani iz Knina u Hrvatskoj. U njegovoj verziji crtani se zove „Domovinski rat za najmlađe“.

„Bili su prava napast a krali su sve, od hrane do odeće i traktora. Kad je izgledalo da više nema nade i da su štakori pobedili, pojavio se svirač iz Čavoglava sa čarobnom frulom“, nastavlja narator aludirajući na pevača Tompsona, koji je poznat po izvođenju ustaških pesama.

„Čarobni frulaš“ odnosno Tompson, počinje da svira četničku pesmu „Šta se ono na Dinari sjaji“ kako bi namamio pacove (Srbe) iz grada,.

„Štakori nisu mogli odoleti prekrasnoj melodiji (...) Svirač je znao šta štakori najviše žele te ih je sve namamio u čarobni traktor. Čim su štakori ušli u traktor, nestali su zauvek s ovih područja i svi su živeli srećno do kraja života“, završava autor, a umesto sira u originalni video umontiran je traktor.

Informer je odmah odreagovao:

„USTAŠKOM LUDILU NEMA KRAJA! U animiranom filmu za decu SRBE PRIKAZUJU KAO PACOVE KOJI IZ KNINA BEŽE NA TRAKTORU!“.

Osim njega, uključio se i čitav niz drugih portala: Sputnik, Srbijadanas.com, Alo, Srpski telegraf, Večernje novosti pa čak i nekada ugledni B92. Portal Objektiv je čak dobio komentar od književnika Matije Bećkovića koji je rekao da ko god da je crtao i šta god da je crtao, dovoljno je rekao o sebi. U studiju Pinka, ovu parodiju je krajnje ozbiljno komentarisao Vojislav Šešelj, kao i Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa, u gostovanju na TV Hepi. Snimak tog gostovanja koji je ova televizija postavila na svoj Jutjub kanal, naslovljen je sa „Hrvatski crtani film koji predstavlja Srbe kao pacove - Bolest ne bira!“

Priča o „ustaškom ludilu“ se prenela i u regionu, pa su tako tekstove o ovome objavili i portali iz Republike Srpske i Crne Gore.

Ipak, u videu koji su mnogi od njih stavili u tekst, sa strane piše da je autor „Pretjerivač“. Reč je o satiričnoj Fejsbuk stranici iz Hrvatske, koja je u međuvremenu ugašena, a nestali su i Jutjub i Tviter nalog ovog autora.

Tik Tok nalog Pretjerivača i dalje postoji i na njemu se mogu videti kratki klipovi u kojima se između ostalog ismeva desnica, kao i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), vladajuća stranka u Hrvatskoj čiji je osnivač Franjo Tuđman.

Ovaj slučaj je na Tviteru juče detaljno „raskrinkao“ tviteraš Vladan Đukanović, a o istoj dezinformaciji pisao je i crnogorski portal Raskrinkavanje.me.

Interesantno je još i da se originalni crtani film ne završava isterivanjem pacova iz grada. Naime, nakon što frulaš obavi svoju misiju, on traži od kralja Hamelina obećanu vreću zlata. Kralj i meštani, međutim, počinju da mu se podsmevaju i bacaju mu jedan zlatnik. Odlučan da im se osveti, frulaš počinje da svira i iz grada odvodi svu njihovu decu, osuđujući ovo kraljevstvo na propast.

    
  Manipulisanje činjenicama
Tabloidi u Srbiji govor Denisa Bećirovića tumače kao „poziv u lov na Srbe”
Govor predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u Potočarima, na kome...
  Lažna vest
Olena Zelenska kupila Bugatijev automobil? Netačno
Tabloid Informer je u današnjem štampanom izdanju objavio da je Olena Zelenska, supruga ukrajinsko...
  Analiza
Kako su tabloidi i Fejsbuk eksperti „rasvetljavali” slučaj Danke Ilić
Od momenta nestanke dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, 26. marta, u trku za klikovima, pregledima i p...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Sputnik
 Srbijadanas.com
 Alo
 Republika
 Srpski telegraf
 Večernje novosti
 B92
 Objektiv
Hrvati
Tabloidi
Crtani film
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: