raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 03.11.2022. (Alo)
Zlostavljana žena u domu za stare u Peći NIJE Srpkinja
03.11.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Printscreen Twitter
Snimak u kome medicinska sestra više puta šamara stariju ženu, drži je za ruke i smeje joj se, ovih dana se proširio u medijima i na društvenim mrežama u Srbiji i regionu. Portal Alo je objavio da je reč o Srpkinji koju šamara medicinska sestra Albanka. Video zaista prikazuje nasilje nad ženom u Peći, a kosovski organi su pokrenuli postupak protiv više osumnjičenih. Zlostavljana žena, međutim, nije srpske nacionalnosti, kako tvrdi Alo i pojedini korisnici društvenih mreža. Reč je o ženi iz albanske zajednice koja se preziva Nura, a na samom snimku se čuje albanski jezik.
„NASILJE U STARAČKOM DOMU Albanska medicinska sestra šamara i maltretira srpsku staricu”, objavio je juče u svom naslovu portal Alo.rs.

Na video snimku koji je Alo okačio u nastavku i koji traje oko jednog minuta, prikazana je medicinska sestra koja maltretira stariju ženu - šamara je više puta, drži joj ruke, u jednom trenutku se smeje, a čuje se smeh i u pozadini snimka.

U daljem tekstu Alo tvrdi da se „incidenti u staračkom domu samo nižu”, te prenose da je kosovsko tužilaštvo pokrenulo postupak u vezi sa ovim slučajem i da je kosovska policija privela tri osobe osumnjičene za nasilje nad ženom. U celom tekstu Alo, međutim, ne daje dokaze za tvrdnje iz naslova - da je reč o ženi srpskog porekla.

Isti video maltretiranja žene uz tvrdnje da je reč o Srpkinji počeo je da kruži i društvenim mrežama. Snimak je postao viralan na Tviteru kada ga je podelio nalog “Dr Branimir Nestorović” uz opis „šiptarska medicinska sestra šamara i maltretira Srpkinju staricu u bolnici dok je koleginice očigledno podržavaju i na sve to se smeju”.

Video je za manje od 24 sata retvitovan više 400 puta, a sakupio je i nekoliko stotina lajkova.

Isti video, takođe uz tvrdnju da je reč o Srpkinji, danas je između ostalog podeljen i na Vajber grupama „Istinom protiv plandemije” i „Kovid biblioteka”, kao i na Jutjubu.

Prema pisanju Radija Slobodna Evropa na albanskom, zlostavljanje se desilo u staračkom domu „Orenda” u Peći.

Kako piše kosovski portal za fektčeking Hibrid.info zlostavljana žena nije Srpkinja, već je stanovnica Kosova albanske nacionalnosti.

Juronjuz je preneo delove izjave koju je ćerka zlostavljane žene, Žaneta Nura, dala za televiziju Dukađini - rekla je da je „šokirana nasiljem koje je doživela njena majka”.

Kako Juronjuz dalje piše, ćerka zlostavljane žene je navela da je „pre četiri dana, tokom posete domu za stare, primetila znake nasilja na licu majke, ali da nije mogla da poveruje da to potiče od radnika Doma”.

„Posećivala sam je barem jednom ili dva puta nedeljno, a pre četiri-pet dana videla sam tragove nasilja na licu, ali nisam mogla da poverujem da bi u takvom domu to moglo da dođe od radnika. Automatski sam izvukla majku odatle, a sada se nadam da će pravda biti zadovoljena, a slučaj rasvetljen. Desilo se mojoj majci, ali hajde da se ne desi drugima", kazala je Žaneta Nura, prenosi Juronjuz.

Povodom snimka zlostavljanja žene oglasilo se više kosovskih zvaničnika među kojima je i predsednica Kosova, Vjosa Osmani koja je pomenuti slučaj nasilja nazvala „šokantnim, neprihvatljivim i nepodnošljivim”.

O lažnoj tvrdnji da je zlostavljana žena Srpkinja pisao je i crnogorski portal Raskrinkavanje.me.
  Manipulisanje činjenicama
Ne, Kosovo nije primljeno u NATO
Kosovo je od ponedeljka postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a, što je Informer ...
  Lažna vest
Kako je nastup sa Kosova postao „albanska propaganda” na Harvardu
Video-snimak nekoliko mladih, koji drže isečene delove balkanskih zemalja spojenih tako da čine V...
  Lažna vest
Tabloidi manipulišući starim snimkom targetiraju novinare televizije Nova S
U tabloidima i na društvenim mrežama trenutno je viralan snimak dela večernjeg Dnevnika televizij...
Peć
Kosovo
Dom za stare
Alo
Tviter
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: