raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 07.09.2023. (Fejsbuk)
U Nigeru nije spaljena zgrada Ambasade Francuske
08.09.2023.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/Facebook Rašo Malić
Društvenim mrežama se deli snimak zgrade u plamenu za koju se tvrdi da je reč o Ambasadi Francuske u Nigeru. Naime, u ovoj afričkoj zemlji je krajem jula izveden vojni puč u kome je svrgnut aktuelni predsednik, a čitav događaj su pratile demonstracije pristalica puča. Francuska ambasada se našla na meti pobunjenika i tom prilikom su zapaljena njena vrata. Video koji kruži mrežama, međutim, ne prikazuje taj incident, već uništavanje sedišta nigerijske Stranke za demokratiju i socijalizam, na čijem se čelu nalazi svrgnuti predsednik i nastao je 27. jula.
„Francuska ambasada u Nijameju, glavnom gradu Nigera” navodi se u opisu videa koji je juče podeljen na jednom srpskom fejsbuk profilu.
   

Video, koji traje nešto duže od minuta, prikazuje zgradu žute boje iz koje izlazi gust dim, dok je ispred razbacano mnoštvo papira, a primećuje se i veliki broj ljudi u pokretu, te sve izgleda kao da je reč o pobuni okupljenih.

Na društvenim mrežama je ovaj video aktuelan od početka avgusta i mnogi su ga podelili tvrdeći da prikazuje napad na Ambasadu Francuske u Nigeru. Ipak, ove tvrdnje nisu tačne.

Video zapravo prikazuje uništavanje sedišta nigerijske Partije za demokratiju i socijalizam (PNDS).
Ovo se dogodilo 27. jula, dan nakon vojnog puča u kome je svrgnut demokratski izabrani predsednik Muhamed Bazum, koji je ujedno i predsednik ove partije.

Da je reč o zgradi ove partije moguće je utvrditi poređenjem detalja u ovom i u drugim video zapisima i fotografijama.

Na primer, na 35. sekundi viralnog videa se vidi da na zgradi stoji natpis „benvenue” (dobro došli), a pored je prikazan lav. Identične vizuelne elemente, kako je primetio AFP ima i sedište stranke PNDS, o čemu svedoči fotografija iz decembra 2020 na sajtu Getty image.
   Foto: Zgrada iz videa sa Fejsbuka (levo) i natpis sa zgrade PNDS (desno)

Takođe je sredinom prošlog meseca Ministarstvo spoljnih poslova Nigerije podelilo saopštenje njihove Ambasade na Tviteru navodeći da mrežama cirkuliše video koji je lažan.

Ipak, tri dana nakon uništavanja zgrade vladajuće stranke, hiljade pristalica pobunjenika je 30. jula marširalo ulicama glavnog grada Nijameja sa ruskim zastavama, skandirajući Putinu, a protestujući protiv Francuske, čija je Niger bivša kolonija.

Pobunjenici su otišli do francuske ambasade na kojoj su tada zapaljena vrata, o čemu svedoči snimak agencije Asošiejted Pres. Istog dana su zapalili i zastavu Francuske.

Poređenjem snimaka se može uočiti da je boja fasade Ambasade Francuske tamnija, u odnosu na boju fasade zgrade koja je prikazana na viralnom video snimku.
   Zgrada iz videa sa Fejsbuka (levo) i zapaljena vrata Francuske ambasade (desno)

O netačnim tvrdnjama u vezi sa ovim videom su prošlog meseca pisali portali za proveru činjenica agencije Frans Pres i Rojters.
  Lažna vest
Japan NIJE odobrio ivermektin protiv koronavirusa
Oni koji zagovaraju upotrebu ivermektina - leka protiv parazita - za prevenciju i lečenje koronavir...
  Teorija zavere
Nulta tačka o Raselu Brendu: Raskrinkavao farmaceutsku industriju, pa ga sklanjaju
„Rasel Brend je postao moćan glas protiv globalne elite. Kada više nije služio njihovoj zlokobn...
  Neutemeljeno
Ministarstvo negira da jedemo „radioaktivnu tunjevinu iz Fukušime“
Prošle nedelje je Udruženje potrošača „Efektiva“ objavilo da se na tržištu Srbije prodaje ...
Niger
Ambasada Francuske
Vojni puč
Lažna vest
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: