raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Japan NIJE odobrio ivermektin protiv koronavirusa
04.11.2021.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Talha Hassan
Oni koji zagovaraju upotrebu ivermektina - leka protiv parazita - za prevenciju i lečenje koronavirusa, kao argument ističu da je on u ove svrhe odobren u raznim zemljama, poput Japana. Iako je istina da je ivermektin deo protokola protiv kovida u nekim državama, to su uglavnom nerazvijene zemlje Latinske Amerike, južne Azije i Afrike. U Japanu lek, uprkos tvrdnjama ovih ljudi, nije odobren protiv koronavirusa.
Ivermektin je lek protiv parazita koji se u Srbiji daje životinjama, a samo izuzetno i ljudima i to za najteži oblik šuge. Ipak, mnogi ga nabavljaju na crno, bez recepta, i uzimaju za prevenciju ili lečenje koronavirusa, podstaknuti kampanjom koju vodi grupa „Lekari i roditelji za nauku i etiku“. Oni su osnovali Viber grupu „Ivermektin preporuke“ na kojoj lekari promovišu ovaj lek tvrdeći da je njima pomogao.

Između ostalih dezinformacija na koje se oslanjaju - poput one da su brojne studije dokazale njegovu učinkovitost protiv virusa - jedna od najčešćih je i da se lek koristi ne samo u nerazvijenim zemljama, već i u jednoj visoko razvijenoj - Japanu.

Jedan od onih koji su ovu dezinformaciju masovno proširili jeste i Saša Borojević, uticajni teoretičar zavere sa Fejsbuka. Borojević je osnivač srednje škole Artimedia a bio je i direktor škole za talentovanu decu UMS. Na svom Fejsbuk nalogu, gde okuplja preko 30.000 pratilaca, Borojević neretko deli neproverene i lažne vesti koje dobijaju na stotine „šerova“. Raskrikavanje se njegovim objavama bavilo u više navrata.Ovaj njegov post je podeljen i na Viber grupi „Ivermektin preporuke“, pa je dezinformacija da je Japan odobrio ivermektin protiv korone došla do još većeg broja ljudi, a danas je u svom saopštenju to ponovio i politički pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića.

Kao dokaz za tvrdnju da se ivermektin koristi u Japanu, zagovornici ivermektina navode da je Tokijska medicinska asocijacija preporučila ovaj lek.

Ipak, iako je ovo tačno, to i dalje nije dokaz da je lek odobren.

Predsednik ove asocijacije Haruo Ozaki je lek preporučio za hitne kovid pacijente početkom februara ove godine i naglasio da bi voleo da vlada Japana to razmotri.

Ipak, vlada Japana to nije usvojila, bar ne do ovog trenutka. Kako se može videti na sajtu vladine Agencije za lekove i medicinska sredstva Japana, ivermektin nije na listi lekova koji se koriste u terapiji.

Na listi medikamenata koji se u Japanu zvanično koriste u borbi protiv koronavirusa je, osim vakcina (Fajzer, Moderna i Astra Zeneka), i nekoliko lekova.

Tu su remdesivir (antivirusni lek koji je za lečenje korone odobrila i EU), baricitinib (lek koji deluje protiv zapaljenja), sasirivimab, imdevimab i sotrovimab (koji se vezuju za proteine virusa i sprečavaju ga da uđe u ćeliju), ali ne i ivermektin.

Kada je na Viber grupi podeljen Borojevićev post o Japanu, javio se član koji je ostalima skrenuo pažnju da to nije tačno i da je ova lažna vest već raskrinkana od strane fekt-čekera iz sveta.

Međutim, zagovornici ivermektina nisu poverovali, već su konstatovali da se radi o „zvaničnom narativu farmakomafije“.

   
  Dezinformacija
Britanska kraljica Elizabeta NE KORISTI ivermektin u lečenju kovida 19
Lek protiv parazita - ivermektin se na društvenim mrežama i opskurnim portalima već mesecima plas...
  Vest
Doktori koji su promovisali ivermektin idu na Sud časti
Odlukom Lekarske komore Srbije, pred Sudom časti biće pokrenut postupak protiv 18 lekara koji su p...
  Analiza
Sve što treba da znate o ivermektinu
Ovih dana je u žiži javnosti Viber grupa „Ivermektin - preporuke“ koja broji oko 11.000 člano...
Ivermektin
Lažna vest
Koronavirus
Japan
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: