raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 23.12.2023. (Informer)
Tabloidi u napadu na CRTU: „Pozvali studente da promene prebivalište - a sad se bune!“
25.12.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Printscreen/Informer, Republika
„DOKAZ CRNO NA BELO! CRTA pre izbora pozvala studente da PROMENE PREBIVALIŠTE - a sad se bune!“, objavili su 23. decembra Informer i Republika optužujući CRTU da je prvo pozvala studente da promene prebivalište kako bi glasali u Beogradu, a da je potom „pompezno saopštila” da su organizovane migracije birača uticale na ishod beogradskih izbora. Ovi portali su prećutali da je CRTA zapravo u jednom svom saopštenju objasnila kako mladi mogu da glasaju na parlamentarnim izborima ukoliko se nalaze izvan mesta prebivališta. To međutim ne znači da mogu da glasaju i za lokalnu vlast u mestu u kome se trenutno nalaze. Sa druge strane, organizovane migracije birača se odnose na privremenu promenu prebivališta birača, kako bi mogli da utiču na rezultate glasanja u drugom gradu ili opštini.
Nevladina organizacija CRTA koja već sedam godina organizuje posmatračke misije na izborima, objavila je da su na poslednjim uočene „organizovane migracije birača“, što znači da je deo birača promenio prebivalište kako bi mogli da glasaju u drugom gradu ili opštini, i time praktično uticali na izborne rezultate u tim mestima. Dan nakon što je CRTA ovo saopštila, portali Informer i Republika su optužili upravo ovu nevladinu organizaciju da je u novembru pozvala studente da promene prebivalište kako bi mogli da glasaju 17. decembra.

„Zanimljivo je da je na jučerašnjoj konferenciji za štampu CRTA pompezno saopštila da je na izborima u nedelju „došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda“ iako su upravo oni pozvali studente da promene prebivalište i dali im instrukcije kako to da učine“, pišu u identičnim tekstovima Informer i Republika.

CRTA nije „pozvala studente da promene prebivalište“, kako tabloidi tvrde, već je u jednom svom saopštenju odgovorila na pitanje studenata na koji način oni koji rade ili studiraju izvan mesta u kome imaju prijavljeno prebivalište mogu da glasaju na dan parlamentarnih izbora.

U odgovoru se kratko navodi da je potrebno najkasnije pet dana pre zaključenja biračkog spiska, odnosno 20 dana pre izbora podneti zahtev opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u mestu studiranja, da se u birački spisak upiše podatak da ćete na predstojećim izborima glasati u tom mestu.

Dakle, ovo se ne odnosi na glasanje na lokalnim izborima u mestu u kome osoba trenutno boravi.

To znači da recimo student koji studira u Beogradu, a nema prijavljeno prebivalište u Beogradu, može da podnese zahtev gradskoj upravi da na parlamentarnim izborima glasa u Beogradu, bez odlaska u mesto u kome ima prebivalište. Bez obzira na to što glasa u Beogradu, student ima mogućnost da glasa samo na izborima za narodne poslanike, ali ne i na beogradskim izborima, čak i ukoliko se održavaju istog dana. Time će uticati na rezultate parlamentarnih izbora, ali neće uticati na rezultate beogradskih izbora.

Sa druge strane, organizovane migracije birača, koje je CRTA uočila objašnjavaju se kao „koordinisano ponašanje birača koji privremeno menjaju prebivalište kako bi uticali na rezultate glasanja u drugom gradu ili opštini“.

U preliminarnim nalazima CRTE o organizovanoj migraciji birača uoči izbora u Srbiji 17. decembra 2023. navodi se da je njena posmatračka misija „aktivno sakupljala dokaze i sprovodila analize o organizovanim migracijama birača pre, tokom i nakon izbornog dana“.

„Organizovane migracije birača ugrožavaju demokratiju i integritet izbornog procesa. Takva praksa nije ni legalna ni legitimna; podriva jednakost izbora u glavnom gradu i bitno narušava pravo svakog građanina na Ustavom i Zakonom garantovano pravo na lokalnu samoupravu“.

U preliminarnim nalazima se navodi da su „posmatrači CRTE u Beogradu prijavili 71 biračko mesto (14 odsto) sa slučajevima organizovanog dovoženja birača, nadziranog glasanja ili neregularnosti koje ukazuju na potencijalne manipulacije identitetom birača.“.

Naveli su da je organizovani prevoz uključivao birače iz drugih opština širom Srbije gde se lokalni izbori ne održavaju, kao što su Pančevo, Valjevo, Aranđelovac, Smederevo, Novi Sad, Vršac kao i iz Bosne i Hercegovine, Hrvaske i sa Kosova. „Autobusi, kombiji i automobili su organizovano prevozili birače, a posmatrači CRTE su zabeležili nekoliko logističkih centara odakle su ti birači upućivani na biračka mesta širom Beograda.“

I Radio Slobodna Evropa je objavio svedočenje javnog službenika iz opštine Rudo u Bosni i Hercegovini koji je ispričao kako je tekao proces glasanja u Beogradu - da su u Štark areni u Beogradu dobijali ceduljice sa adresama biračkih mesta na kojima treba da glasaju, kao i da je on lično glasao i na beogradskim izborima. Rekao je da ima srpsku ličnu kartu sa mestom prebivališta u Beogradu, ali da u Beogradu i Srbiji nikad nije živeo.

Komentarišuči kritike javnosti jer su građani Republike Srpske došli u Beograd kako bi glasali predsednik Aleksandar Vučić je na RTS-u rekao da su „glasali u Beogradu na izborima jer imaju pravo“.

„Imaju pravo u skladu sa zakonima koje su oni doneli u ovoj zemlji, ne mi, već oni - i priča o dvojnom državljanstvu i o svemu drugom za koju mislim da je potpuno normalna, civilizovana i dobra za srpski narod“, rekao je on.

Zakon o prebivalištu, međutim, jasno kaže da je „prebivalište mesto u kome se građanin nastanio sa namerom da u njemu stalno živi, odnosno mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti“.

CRTA stoga napominje da je „prijavljivanje fiktivnih prebivališta radi korišćenja prava glasa u jedinicama lokalne samouprave u kojima birači ne žive u suprotnosti sa zakonom koji reguliše prebivalište građana u Srbiji“.

Na dan izbora Tviterom su kružili bojni video zapisi koji su ukazivali na izborne neregularnosti.  Analiza
U Beogradu nemiri, RTS emituje serije i kvizove
Dok je sinoć nekoliko demonstranata lomilo stakla na zgradi Skupštine pokušavajući da uđe, a po...
  Vest
Obaveštajni radovi: Naši biometrijski podaci na raspolaganju tabloidima
Zamislite da vidite svoju fotografiju iz lične karte na ekranu telefona nepoznate osobe na ulici. U...
  Manipulisanje činjenicama
Srpski telegraf: Izbori prošli glatko, Arena je neuspela afera
Ako je do prorežimskih medija, izborni dan u Srbiji protekao je glatko. Tako je sve navode opozicij...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Republika
Izbori 2023
CRTA
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: