raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 19.12.2019. (Informer)
Tabloidi i SNS oduševljeni Dojčinovićevom deportacijom, impliciraju da je špijun
19.12.2019.    Marija Vučić    Stevan Dojčinović; Foto: mc.rs
Sa zluradošću su pojedini domaći tabloidi i političari iz vladajuće stranke dočekali vest da je uredniku KRIK-a, Stevanu Dojčinoviću, zabranjen ulaz u Ujedinjene Arapske Emirate. Iako razlozi za deportaciju i dalje nisu poznati, Informer netačno tvrdi da su ga „vlasti UAE označile kao čoveka opasnog po nacionalnu bezbednost“, a Alo navodi da je reč o kontroverznom novinaru koga „očito mnoge zemlje ne žele na svojoj teritoriji“. Konspirativnom tonu čitave stvari doprineo je i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović koji je Informeru izjavio da ne bi bilo loše utvrditi „da li je Dojčinović novinar ili agent koji radi za određene interesne grupe“.
Veliki deo javnosti, domaća i međunarodna novinarska udruženja kao i opozicija jednoglasno su osudili deportaciju urednika KRIK-a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i zatražili od vlasti u Srbiji da saznaju i objave ko je uredniku KRIK-a zabranio da uđe u UAE pod nejasnim obrazloženjem da je na „crnoj listi“.

Ipak, pojedine tabloide i deo SNS-a ovaj događaj je jako zabavio. Informer Dojčinovića posprdno naziva „takozvani istraživački novinar“, „Steva Kuka“ i „urednik takozvane istraživačke mreže KRIK“ i implicira da je proteran jer je špijun.

„Urednik KRIK-a vraćen sa aerodroma pošto su ga vlasti UAE označile kao čoveka opasnog po nacionalnu bezbednost“, piše Informer u podnaslovu, a u tekstu stoji da to pišu „mediji“.

Međutim, mediji nisu izneli takve tvrdnje, a iz Emirata, niti iz naše Ambasade, nema nikakvih informacija o tome zašto je urednik KRIK-a stavljen na crnu listu.

Jedino što se juče u javnosti moglo čuti poteklo je od samog Dojčinovića koji je medijima prepričao da mu razlozi nisu predočeni, ali da mu je nezvanično na aerodromu rečeno da je na crnoj listi po zahtevu neke druge Vlade, a ne Emirata.

U dokumentu koji je urednik KRIK-a postavio na Tviter, a koji mu je predat na aerodromu, stoji da je razlog deportacije - tajna.

Ipak, Informer nastavlja da gradi teoriju zavere oko Dojčinovića, pa citira poslanika SNS-a Vladimira Đukanovića:

„Ne bi bilo loše da naši državni organi zatraže od Emirata informacije koje imaju o Dojčinoviću. Tako bi se utvrdilo da li je on novinar ili agent koji radi za određene interesne grupe“, naveo je narodni poslanik.

Svoje „teorije“ i komentare o deportaciji juče su iznosili i drugi naprednjaci, poput Marijana Ristićevića i Miroslava Čučkovića koji ga je doveo u vezu sa drogom. I Alo je iskoristio priliku da obznani kako je urednik KRIK-a „širom sveta na crnoj listi“ jer ga „očigledno mnoge države ne žele na svojoj teritoriji“. Kako navode, u Srbiji je poznat po napadima na Vučića.

„Sredinom jula izbio je skandal kada je otkriveno da su novinari KRIK-a, čiji je urednik upravo Dojčinović, pratili Milicu Andrić, nevenčanu suprugu Predraga Malog dok je bila u šetnji sa bebom. Oni su je, prema pisanju medija, pratili do ulaza u zgradu pokušavajući da dobiju materijal za „priču protiv brata Siniše Malog““, piše Alo.

Tabloid ovde referiše na aferu koju je u potpunosti fabrikovao i plasirao Srpski telegraf - nakon što je KRIK objavio priču o koruptivnim vezama između Predraga Malog i Milenijum tima, Srpski telegraf je objavio snimke na kojima se navodno vidi novinar KRIK-a kako uhodi ženu i dete, kako bi skrenuo pažnju sa otkrića KRIK-a.

Međutim, niti se bilo kakvo uhođenje i uznemiravanje videlo na snimku, niti je to uopšte bio novinar KRIK-a. Čak je i sam urednik ovog prorežimskog tabloida Milan Lađević istog dana kada je to objavljeno priznao da ni oni ne znaju ko je taj čovek na snimcima.

Podsetimo, Dojčinović je bio pozvan da govori na međunarodnoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Abu Dabiju o korupciji, pranju novca i organizovanom kriminalu.

Odmah po sletanju u Abu Dabi, zadržan je na aerodromu bez ikakvog obrazloženja osim da je na „crnoj listi“ zbog čega ne može da uđe u zemlju. Nakon 12 sati provedenih pod nadzorom policije vraćen je u Beograd. Nezvanično mu je, kako je objasnio, rečeno da je na crnu listu stavljen po zahtevu neke druge vlade, a ne Emirata.

Slično se desilo i 2015. godine kada je deportovan iz Rusije gde je bio i pritvoren. Obrazloženje je i tada izostalo, ali mu je ruska tajna služba FSB kasnije u pismu odgovorila da ga smatraju „pretnjom po nacionalnu bezbednost i javno zdravlje“.
  Manipulisanje činjenicama
Voditeljka Jelena Obućina pretila Vučiću u uvodu Dnevnika? Laž.
„Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan - tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Sr...
  Manipulisanje činjenicama
„Istorijski govor“ Vučića u UN: Alo podmetnuo sliku sa tuđeg govora, invazija botova na Jutjub UN-a
Predsednik Srbije je 21. septembra održao govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Nj...
  Neutemeljeno
Švajcarci ne idu u zatvor ako im je u stanovima više od 19 stepeni
Tekstovi o krizi energenata u Evropi su redovni u domaćim medijima koji, često sarkastično, pišu...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Alo
Stevan Dojčinović
Tabloidi
Ujedinjeni Arapski Emirati
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: